Vázy/autorky instalace výstavy Markéta Nováková a Mira Podmanická aneb když využijeme kouzlo stínohry

20.03.2015 10:48

Galéria Slovenského inštitútu  - Praha

20. 3. 2015 - 17. 4. 2015

 

Na vernisáži výstavy Vázy v Galérii Slovenského inštitútu v Praze jsme zhlédli  v překrásně instalovaném prostoru vázy a jejich stínohru.  Výstava navázala na  projekt , který se uskutečnil  v květnu a červnu 2014 Galérii X v Bratislavě. Jak řekl ředitel SI,  výstava představuje 23 autorů a jejich 22 projektů, které prezentují více než 40 kusů váz.

Současně si  klademe  otázku, jak  by   současná moderní váza měla či mohla vypadat?  Vázy totiž dosud v domácnostech ani v kancelářích nevymizely, jejich obliba trvá dál…jenže ne všechny jsou krásné…mnohdy jsme leniví, a zakoupíme jen tu vázu prefabrikovanou… přitom váza je doplňkem  do interiéru, je estetickým i  funkčním předmětem. Lze ji využít jako užitkový  dekorační  předmět či jako  samostatný  artefakt.

 

Výstava tak představila na první pohled  na jednoduché téma  různé experimentální  varianty, nové přístupy   a široké možnosti média keramiky se zaměřením na designérskou linii a práci především s porcelánem a jemnými keramickými materiály.

Vystavují slovenští a čeští keramičtí výtvarníci – designéři, končící studenti  i ti, kteří   se věnují keramice po desítky let.

 Ondřej Batoušek (cz), Monika Brzá (sk), Milan Hanko (sk), Martina Hudečková (cz), Petr Hůza (cz), Simona Janišová (sk), Pavel Jarkovský (cz), Markéta Kalivodová (cz), Martina Klbečková (sk), Kristína Kollárovicsová (sk), Lucia Kováčiková (sk), Miloš Nemec (sk), Markéta Nováková a Mira Podmanická (cz a sk), Daniel Piršč (cz), Šárka Schmelzerová (cz), Václav Šerák (cz), Bára Šimková (cz), Pavla Vachunová (cz), Jakub Verner (cz), Linda Viková (sk), Vierka Vojčiaková (sk), Martina Žílová (cz)

 

110 00 Praha 1

 Jilská 450/16

Máme otevřeno: pondělí- pátek: 13.00 – 17.00 hodin

Vstup: volný

Hodnocení: 99 %

 

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: www.designcabinet.cz)

Foto: © Ing. Olga Koníčková