Valenta vs. Demek aneb na vlně konkretismu… od vertikály k diagonále…

16.04.2019 11:03

Galerie NTK - Praha

9. 4. - 12. 5. 2019

 

 

 

 

 

 

 

Na vernisáži nové výstavy Valenta vs. Demek, která se konala v Galerii NTK, za osobní účasti Petera Demka jsme zhlédli expozici, která konfrontuje tvorbu nedávno zesnulého českého exilového geometrického sochaře Rudolfa Valenty (1929 - 2015) a současného mladého slovenského sochaře a pedagoga pražské VŠUP Petera Demka (* 1980). Instalace děl volně navazuje na výstavu Rudolfa Valenty v Českém centru v Berlíně v roce 2014.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Rudolf Valenta a Peter Demek jsou autoři, kteří inklinují k reduktivnímu prostorovému vyjádření. Oba vycházejí z osobní řemeslné zkušenosti. Tuto sice aplikují, ale tak, aby technicistní praxe a materiálová pragmatika byla narušována prvky, které mají právě opačný charakter - nahodilost, interaktivita, proměnlivost, emoce, gesto, opotřebení či případně poškození a třeba i barevnost - v intencích vědomé regulace.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Výsledky jejich tvorby se mnohdy potkávají,

až se stávají téměř zaměnitelné.

A to i přes faktický veliký časový odstup.

 

Naším kurátorským záměrem je ale jejich autorskou tvorbu prezentovat tak, aby její vnější příbuznost umožnila při této konfrontaci ukázat jinak skryté zásadní odlišnosti v jejich postojích, přístupech a nakonec realizacích.

 

Rudolf Valenta směřoval k více civilnímu vyjádření, které je výsledkem jeho mnohaletého osobního vývoje v ČSSR a v Západním Berlíně, kde politický prostor Valentu významně ovlivnil.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peter Demek naopak vychází z pozic své doby, kdy redukce vyjadřovacích prostředků se jeví jako nezbytný nový jazyk, kterému dnes rozumíme a umíme jej číst, ale který i tak je pod tlakem různých interpretací a forem užití. Zde mu reduktivní metody umožňují přesnější vyjádření, kterými nás chce vést od začátku do konce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ve výsledku tedy Rudolf Valenta hledal více civilní svobodu v kontextu věda/vývoj a společnost, a Peter Demek naopak hledá adekvátní přesnost, která je přesně taková, jak ji autor nadefinuje a nelze zpochybnit. Tato přesnost již odkazuje na dynamiku naší doby, která rychle recykluje vše a znovu to použije v novém kontextu. Tato přesnost je tedy nezbytná a stává se tak také výrazem svobody.“ ( Lexa Peroutka)

 

 

 

Kurátoři: Lexa Peroutka, Milan Mikuláštík

Spolupráce: Jaroslav Toussaint, Gita Neumann

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

160 00 Praha

Technická 6

Máme otevřeno:  út - ne: 10.00 - 18.00 hodin

Vstup: volný

 

Hodnocení:  79 %

Ing. Olga Koníčková (tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

 

 

https://www.techlib.cz/en/2746-gallery-ntk


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/kk3-konkret-ism-1967-2015-aneb-kam-se-v-soucasnosti-posunula-autorska-tvorba%2c-jez-%c2%b4hovori-jazykem-geometrie%c2%b4-%21/