Válečný plakát aneb když představíme médium s velkou minulostí (z let 1939-1945)

13.05.2015 12:38

Staroměstská radnice – 2. patro – Praha

5. – 30. 5. 2015

 

Na vernisáži nové výstavy ´´Válečný plakát´ , kterou  k letošnímu 70. výročí konce II. sv. války  a  70 let od vypuknutí Pražského povstání,  připravil Vojenský historický ústav Praha  ve spolupráci s Magistrátem hl. m. Prahy, jsme zhlédli  několik desítek nepříliš známých nám dosud propagandistických  plakátů a vyhlášek z protektorátu, které ve válečné době té vznikly.

 

I když vystavená díla pocházejí  z Československa, SSSR, Nizozemí, Francie, Dánska  nebo z Velké Británie i USA, všechny se držely protiválečného tématu (pro porovnání jsme je doplnili  i německými válečnými plakáty). Většině z nich vévodí silný agitační náboj (zaujaly nás ty na ženy mířené), ale také povedené grafické zpracování, na které se tehdy dbalo. Vernisáže se mimo jiné zúčastnil i ředitel VHÚ Praha plk. Mgr. Aleš Knížek.

 

 

 

 

Výstava Válečný plakát má velice zajímavou a bohatou historii. Vojenský historický ústav Praha tuto expozici připravil již v roce 1998, kdy byla poprvé veřejně představena v Českém centru v Berlíně. Od té doby mnohokrát objela celý svět, v různých obměnách se s ní měli možnost seznámit návštěvníci v USA, na Slovensku, v Rakousku, v Belgii, ve Francii, v Rumunsku, na Kypru, v Národní galerii Jordánského království či v Izraeli.

 

Válečný plakát je považován za médium s velkou minulostí, které se během obou světových válek stalo jedním z nejsilnějších nástrojů, jak ovlivnit náladu ve společnosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po dva dny  4. a 5. 5. 2015 jsme na rohu  Staroměstské radnice vystavili  unikátní exponát. Byl jím těžké obrněné vozidlo, stíhač tanků Jagdpanzer 38 nazývaný Hetzer, jehož podvozek vycházel z konstrukce původně určené pro československé tanky Lt-38. Jedná se o původní historický exponát, který se v roce 1945 účastnil Pražského povstání. Nyní je ve sbírkách Vojenského historického ústavu Praha.

Staroměstská radnice

110 00 Praha1

Staroměstské náměstí 3

Máme otevřeno:  

pondělí od 11.00 – do 18.00 hodin

úterý - neděle od 9.00 do 18.00 hodin

Vstup: volný

 

Hodnocení: 80 %

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková