V. ročník Víkendu otevřených zahrad aneb navštivme ráj pozemských zahrad!

14.06.2014 17:06

14. – 15. 6. 2014

 

 

kend otevřených zahrad  se letos uskutečňuje ve dnech 14. a 15. června 2014. Můžeme navštívit běžně nepřístupné zahrady. V České republice jej pořádáme již po páté a každým rokem se rozrůstá – letos se přihlásilo 124 zahrad.

 

Do akce pořádané Průvodcem parkem, o. s., ve spolupráci se Společností pro zahradní a krajinářskou tvorbu, o. s., a Národním památkovým ústavem se zapojily jak běžně nepřístupné zahrady, tak i parky a veřejná prostranství, které jsou návštěvníkům v průběhu dvou dní přiblíženy neotřelým způsobem. Komentované prohlídky a bohatý kulturní program napomáhají oživit hlubší zájem veřejnosti o úpravy veřejných prostranství, městskou zeleň a samozřejmě zahradní tvorbu, které jsou pro potěšení svých návštěvníků a zkultivování životního prostředí primárně určeny.

Jsou připraveny workshopy, hry a soutěže pro děti, vernisáže a výstavy, květinové vazby, exotické druhy rostlin nebo koncerty, to je vše zdarma, ale vstup do zahrad např.  pražských,  zdarma však nebyl …odradilo to sice pár návštěvníků,  jak jsme pozorovali, ale zahrada plná lidí  to by už asi nebylo ono…tak romantické…takže to nakonec vůbec nevadilo….a kromě zahrad jsme měli i krásnou vyhlídku na stověžatou Prahu...

 

Národní památkový ústav se do Víkendu otevřených zahrad zapojil akcemi v sousedství 19 hradů a zámků ve své správě.

Tradičně se zúčastnil komplex 5 zahrad pod Pražským hradem s komentovanými prohlídkami, programem pro děti a promítáním filmu Adéla ještě nevečeřela, který se zde natáčel. Zahrady propojující Pražský hrad a Malou Stranu ukazují podobu barokních zahrad italského tipu, ale také užitkových ovocných zahrad. V každém případě jsou jedním z nejromantičtějších míst v Praze.

 

Velká Pálffyovská zahrada

Malá Pálffyovská zahrada

Ledeburská zahrada  - parter, terasy

Kolovratská zahrada

Malá  Fürstenberská zahrada

Na pamětní desce jsme vyčetli, že obnova palácových zahrad pod Pražským hradem byla  prováděna od roku 1989 a vedle českého státu na ni významně přispěla Nadace Prague Heritage Fund pod patronací Jeho Výsosti Prince z Walesu (který zde byl v Praze osobně se na zahrady podívat) a prezidenta České republiky Václava Havla.

 

I další zahrady však tento víkend ožijí  – například ty v sousedství moravských zámků Buchlovice, Milotice či Rájec nad Svitavou. V Jihomoravském kraji bude otevřena bylinková zahrada ve Valticích, již tradičně také Květná a Podzámecká zahrada na zámku v Kroměříži. Ve středočeské Březnici lze shlédnout bylinkovou zahrádku, vysázená podle renesančního vzoru a park, na zámku Veltrusy pak dvě výstavy v zrekonstruované oranžérii.

 www.zamek-horovice.cz

 www.zamek-konopiste.cz

www.krasny-dvur.cz

 www.zamek-libochovice.cz

www.zamek-lednice.com

www.zamek-mnisek.cz

www.zamek-nebilovy.cz

 www.klaster-sazava.cz

www.zamek-steknik.cz

www.zamek-valec.cz

www.zamek-vbrezno.cz

www.klaster-zlatakoruna.eu

 

Zajímavý program připravily i Přírodní zahrady, o. s., na Vysočině, kde bude ve více jak 30 ukázkových zahradách představen ekologický způsob zahradničení. Můžeme je navštívit a v rodinném prostředí s majiteli probrat jejich zkušenosti s ekologickým způsobem péče o zahradu.

Atmosféru Víkendu otevřených zahrad již tradičně zprostředkovává  Český rozhlas. Pořad Výlety s Dvojkou, letos vysílaný z Vrchotových Janovic, začíná v sobotu14. 6. 2014  ve 14.05 hodin …

Z historie

Víkend otevřených zahrad se zrodil ve Velké Británii (Open Garden & Squares Weekend), kde letos zájemcům umožní zhlédnout více než 200 běžně nepřístupných zahrad, případně jim nabídnou místa sice známá, ale v nevšední podobě nebo netradiční formou. Tato příjemná akce, jíž se inspirovalo mnoho dalších evropských zemí a která se stává jedním z článků šíření osvěty o klenotech zahradního umění, dorazila do České republiky v roce 2010, kdy se do ní zapojily pouze 3 pražské zahrady. 2. ročníku se zúčastnilo na 30 zahrad a parků a loni už zamířilo do 103 zahrad 7500 návštěvníků.

www.vikendotevrenychzahrad.cz

Letos poprvé je program koordinován v zemích Visegradske čtyřky a víkend proběhne souběžně v Polsku, Maďarsku a Slovensku.

 

Hodnocení:  90 %

Ing. Olga Koníčková (z tiskové zprávy)

Foto ze dne 14. 6. 2014 ze zahrad  pod Pražským hradem:  autorka