Útulny do Krkonoš aneb nouzová přístřeší v Dejvicích

29.01.2019 13:51

Praha - Dejvice/26. 1. 2019

 

"Architektura je plná romantiků, kteří si myslí,

že i relativně malé změny  vytvoří lepší společnost."

Mark Wigley

 

Krkonoše jsme na www.www-kulturaok-eu.cz milovali a milujeme. V mladších letech jsme je prožívali křížem kráž létem i zimou. Není divu, že nás zajímá dodnes vše, co s ´našimi´ horami je, bylo a bude. Zpráva, jež bleskla médii o útulnách, stvořených studenty architektury pro daná místa vytipovaná KRNAPEM, neunikla naší pozornosti a vzhledem k tomu, že ´boudy´ se aktuálně nalézaly přímo v Praze v Dejvicích před Fakultou architektury, nelenili jsme a vyrazili se na ně podívat (právě se Praha zachumelila a ze sněhu se stávala nepříjemná břečka). A jak je už našim zvykem, také o nich něco zvědět a jako výbornou věc, to ještě za tepla (pardon za zimy) tlumočíme návštěvníkům našeho webu.

 

Hrstka statečných

Od teorie k praxi, dá se říci. Vzpomínáme na našeho, skoro až přítele, pana arch. Štípka, s nímž jsme trávili nejedno úchvatné odpoledne na fakultě, při přípravě pravidelného seriálu pro časopis Můj dům, jenž pracovně bloumával milovanou Prahou, objevoval ´volné´ parcely, a pak zadal studentům, aby navrhli, jak a čím je zastavět. Vše tehdy končilo na papíře. Často skvělé nápady, s nimiž nás pak pan docent nadšeně seznamoval, přišly vniveč, neboť případný developer neměl zájem o skvělou architekturu, ale jen o komerční efekt cenné parcely.

 

Nápad a možnost realizovat studentský úkol v praxi a vlastními silami je ovšem úžasná šance a motivace. Pro studenty i veřejnost. Nápad - často opravdu neotřelý - totiž opustí akademickou půdu a kreslicí prkno a stane se hmatatelnou realitou v konkrétním prostředí.

 

 

Což povzbudí studenty, potěší pedagogy a trkne diváky, veřejnost, že by vše nemusely být jen dnes tak tupoidní skleněné krabice, ale že architektura může mít i duši, nápad, vtip a účelnost.       

 

 

Projekt Útulen začal v říjnu 2018, když vedoucí ateliérů a zástupci Správy KRNAP z 30 studentských návrhů vybrali 6 nejzdařilejších, které budou fakticky vytvořené. Studenti pracovali v 6 skupinách. Dva týmy z ateliéru Hlaváček a Mádr a po jednom ateliérů Kordovský a Seho.

 

Studenti pod heslem „Buďte u toho s námi!“ na „deník“ akce (https://utulnautulna.cekuj.net/) uvedli:„Jedno zadání spojuje nás všechny, nás odvážné studenty z Fakulty architektury na ČVUT.“ A na netu pak je bohatá dokumentace, jak to všechno bylo. Úvodem konstatují: „Vznikají návrhy nových útulen do Krkonošského národního parku. Máme vymezenou lokalitu, daný rozpočet, limitovaný čas a spoustu tvůrčích nápadů.“

 

Útulny do Krkonoš

Co je to Útulna? Přesně to, co se pod tím slovem vybaví - přístřešek pro pocestné, které v horách přepadne boží dopuštění. Jasné zadání. Jenže zadání bylo širší. Útulny měli navrhnout, a to, pro konkrétní místo, různí studenti architektury ČVUT v Praze a sami si pak i svůj návrh zrealizovat. Činili tak v rámci zimního semestru, od poloviny prosince 2018. A co stvořili, měli veřejně prezentovat dne 17. 1. 2019 před Fakultou architektury v Dejvicích.

 

 

 

 

Ale už při jejich vzniku byla díla pod dohledem "Myslím, že je strašně důležité, že studenti mají možnost realizovat to, co sami navrhnou, a že to je ojedinělá příležitost. Stejně důležité je, že projekty, které sami navrhnou, nebudou potom rozebrány na dřevo, ale že budou sloužit," ocenil akci například děkan fakulty architektury ČVUT Ladislav Lábus. "Všechny jsou bytelnější než můj srub na Sázavě," konstatoval pro změnu rektor ČVUT Vojtěch Petráček. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Útulny jsou instalované dočasně v Dejvicích

Zatím, s ohledem na vrtkavou pražskou zimu, lze útulny zkoušet, ano lze, jsou totiž přístupné a otevřené všem, přímo na místě. Však také, jak jsme se přesvědčili na vlastní objektiv, mnohé z návštěvníků (zejména dětí) zaujaly natolik, že si je tam opravdu vyzkoušeli(y) v praxi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Počátkem léta 2019 už ale budou tyhle milé boudičky sloužit doopravdy turistům

v Krkonošském národním parku,

kam je navrhl rozmístit KRNAP,

který také projekt sám financoval.

 

Práce studentů budou v turistickém provozu od léta využívat návštěvníci Krkonoš. Instalace jsou situovány na křížení pěších tras a jsou pojistkou proti v horách nikterak mimořádné náhlé a zásadní změně počasí, která by nedovolila jejich bezpečné pokračování v cestě. Nejde sice o průkopnický čin, přístřešky už v Krkonoších jsou na strategicky vhodných místech samozřejmě i dnes, ale v nedostatečném počtu a mnohé na hranici životnosti.

Projekt navazuje na podobné z minula, cílené k praktickému vyzkoušení tvůrčího umu a zručnosti studentů a poznávání stavebních prací, jakými byly kdysi třeba lávky či schodiště.

 

Útulny jsou útulné

Jedna z Útulen se zjevně inspirovala posedem. A proč ne. Studenti navrhovali stavby na míru lokalitě tak, aby tam objekt zapadl, nerušil a příjemně oživoval místo, kam byl určen. Jedná se tak vlastně o užitné umění ve veřejném prostoru. Dva z šesti účastných týmů například do Útulny instalovali patro pro případ, že by tam byl větší počet osob nucen přenocovat. Jedna z Útulen je zase kovová a má kruhový půdorys, což vyvolalo potřebu instalovat dovnitř kruhovou lavici. Bizarní tvar má i Útulna, připomínající kosmickou kabinu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vyhodnocené Útulny

Zkrátka a dobře vzniklo10 zcela unikátních návrhů pro unikátní lokalitu.  Každá z Útulen je specifická, osobitá a každá má charakter navazující na místo jí určené. O to bylo těžší vybrat dvě Útulny vítězné. Ale po velkém rozhodování byl ´ortel´ nakonec vyřčen. Staly se jimi:

 

Útulna Bílé Labe: KØMEN

autor:  Julie Kopecká, tým: Anna Blažková, Michaela Křižáková, Erik Ebringer, Michael Košař

a

 

 

 

 

 

 

Útulna na Klínovkách: ÅTULNA

autor:  Pavel Struhař & Tereza Houdková, tým: Nikola Macháčová, Radka Smičková, Veronika Tichá

 

 

 

 

 

 

 

 

Citujeme z rodných listů Útulen

  • KØMEN

„V místě stávající útulny je Balvanový vodopád, který byl, spolu s reliéfem Krkonošských skal, inspirací konceptu - kamene. Nahrazujeme už trouchnivějící útulnu, která se nachází 45 minut chůze od Špindlerova mlýna na toku Bílého Labe. Okolo prochází značená turistická trasa směrem k Luční boudě a dále na Sněžku. Přímo u útulny je dětské hřiště, naučné cedule, ohniště a malý přístřešek. Ze hřiště se dá kolem útulny projít až k Balvanovému vodopádu. Nosná konstrukce Útulny je z CLT panelů - křížem lepené dřevo ze smrkového masivu. Veškeré desky jsou vyřezány na CNC fréze a spojeny lepidlem a vruty. Desky dodala a vyřezala firma Stora Enso. Útulna má dvě okna - jedno malé vpředu a druhé menší vzadu. To proto, aby se dalo prohlédnout skrz až do lesa. Fasáda je řešena z falcovaného plechu - ve variantě čistý hliník, od firmy PREFA. Útulna slouží nejen pro všechny, kteří si přišli do hor odpočinout nebo jen zdlábnout svačinu, ale také pro ty, kteří hledají úkryt před deštěm, vánicí či medvědem…Kámen je nedílná součást krkonošské přírody a ´stavební kámen´ hor. Zalamovaná Útulna je tvarem podobná balvanu a svým vzhledem zapadá do okolí a nijak neruší celkový dojem. Stavte se, je to od Špindlu, co by kamenem dohodil!

 

  • ÅTULNA

„Útulna poskytuje místo k odpočinku na horské túře a úkryt v nepřízni počasí. Respektuje tvar původních útulen a umožňuje průchodnost a využitelnost zvednuté hmoty. Nachází se 8 km od Pece pod Sněžkou na rozcestí turistických cest Klínovky. Povýšení Útulny dva metry nad zem umožní přístup i v závějích sněhu. Okno v čelní stěně přivádí světlo dovnitř a zprostředkovává prožitek z výhledu. Světlé provedení interiéru kontrastuje s tmavým opláštěním, stejně jako zvenku přiznaná nosná konstrukce. Útulna má čistou formu, vycházející z trojúhelníkového tvaru nynějšího typu krkonošských útulen. Uvidíme se na Klínovkách?

 

České vysoké učení technické v Praze/Fakulta architektury

166 34 Praha 6 - Dejvice

Thákurova 9

 

Hodnocení:  100 %

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

 

 

 

 

Po uveřejnění článku jsme 31. 1. 2019
dostali dost na pochopení náročný  e-mail,
 který si snad čtenář sám přebere...
 
....děkujeme za publikovaný článek o našich útulnách!
 Těší nás, že vás projekt zaujal a vedl k napsání článku, který je laskavý a pěkně koncipovaný.
Naše webové stránky se věnují pouze jednomu ateliéru (Hlaváček-Čeněk),
kde se zrealizovaly 2 útulny ATULN a KOMEN.
 Tyto návrhy, společně s čtyřmi dalšími ( SILO a OKO - ateliér Mádr, STAN - ateliér Kordovský,
 JENGA ateliér Seho-Světlík) stojí nyní pred FA ČVUT a všechny budou převezeny do Krkonoš.
 Často se špatně interpretuje slovo vítězný návrh
 -
všech 6 zrealizovaných útulen jsou vítěznými návrhy.
V našem případě, v ateliéru Hlaváček - Čeněk,
se na počátku vytvořilo 10 návrhů útulen,
 ze kterých se později vybraly právě ATULN a KOMEN.
 
Ještě jednou mnohokrát děkujeme za projevenou podporu a doufáme,
že útulny třeba někdy využijete na výletech po Krkonoších.
Mějte se krásně!
 
Za tým ATULN a KOMEN,
Tereza Houdková