Unikátní výstava fotografií Herberta Tobiase - v Praze

05.04.2013 11:01

Unikátní výstava fotografií Herberta Tobiase  - v Praze

 

Součástí Uměleckoprůmyslového muzea v Praze se od 1. ledna 2010 stala i Galerie Rudolfinum. Jako první akci v novém uspořádání připravila svou první letošní výstavu (trvá do 28. března 2010), na níž lze shlédnout ucelené dílo významného německého fotografa Herberta Tobiase.

 

Retrospektivu jeho díla se 150 exponáty připravila Berlinische Galerie, která je rovněž i majitelem odkazu umělcova díla. Tobiasovy fotografie nám mohou v první chvíli připadat zdánlivě až banální, ale není tomu tak. Skrývá se v nich pozoruhodná fotografova schopnost napojit se na nějakou sociální skupinu, v níž se pohybuje určitý typ lidí.

 

Ze života Tobiase

Herbert Tobias neměl snadné dětství ani mládí. Už co by devatenáctiletý mladík byl naverbován do wehrmachtu. To poznamenalo jeho vidění násilí a války. Válku vnímá jako něco krajně negativního a zřejmě se není co divit. Narukoval na mimo jiné i na ruskou frontu. Už tam začal fotit svým specificky netradičním způsobem krutou realitu válečné doby.

Po válce, asi tak od roku 1950, se Tobias etabloval především jako módní fotograf. Ale nevyhýbal se ani fotografování aktů, a to ženských ale především mužských. Proslavil se a nejen v Německu, zejména svými nekonvenčními fotografiemi módy. Jako snad vůbec první totiž opustil tradiční sterilní prostředí ateliérů a své módní fotografie vytvářel v reálním exteriéru. Jednak se mu dařil zcela svébytný kontrast, zejména, když uvážíme, že jako prostředí volil válkou zdevastovanou zemi. A tak na jedné z fotografií spatříme třeba krásné modelky v módních šatech, pózující na ruinách rozbitého Berlína. V druhém plánu svých fotografií tak vytvářel i jakýsi dokument a obraz doby.

 

Věčný rebel Tobias

Není znám žádný fotograf, který by prošel takovým zvláštním vývojem, jako věčný rebel Herbert Tobias. Jeho fotografie totiž vznikaly pohledem umělce - člověka, který si byl plně vědom, že prohrál. Další specifikum při focení módy nesporně vyplývalo z jeho sexuální orientace. Nebylo totiž žádným tajemstvím, že Herbert Tobias byl gay a tak i jsou některé jeho fotografie jsou věnovány právě jeho přátelům z této komunity. Herbert Tobias zemřel v Hamburku před téměř třiceti lety, v roce 1982. Jeho skon byl náhlý a předčasný a příčinou byl – AIDS…

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: Galerie Rudolfinum