Umění z centra. Malby z galerie města Gabrovo aneb každou noc kočka/každou noc pes

12.07.2016 12:39

Galerie BKI/ Bulharský kulturní institut – Praha

8.  – 29. 7. 2016

 

Na vernisáži nové, putovní, neprodejní  výstavy 60 obrazů BKI v Praze ve spolupráci s Galerií Christo Cokev – Gabrovo představil výstavu Umění z centra. Výběr názvu skrývá symboliku – Gabrovo je geografickým středem Bulharska. Výstava zachycuje charakter města, jeho obyvatele, kulturu a unikátní atmosféru, ve kterých se zrcadlí dlouhá a zajímavá historie tohoto balkánského centra.

 

Všechna plátna jsou o rozměru 50 x 60 cm. Není to náhoda, protože je tomu již 50 let od založení gabrovské galerie (v roce 1974 získala vlastní budovu, kterou navrhl architekt Karl Kandulkov). Expozice zahrnuje díla současných 30 gabrovských výtvarníků několika generací, z nichž každý vystavuje vždy dva vesměs idylické obrazy (vystavující umělci/náhodný výběr:   Biserka Petrova, Valentin Atanasov,  Vasko Vasilev,Ema Verterova, Ivan Uzunov, Ignat Ignatov,Pavlina Filipova, Stefan Monev, Minjo Bonev…).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Porozumění mezi samotnými malíři vedlo i k jejich výběru. Mezi autory jsou známá jména nositelů mnoha ocenění a profesoři výtvarného umění, jakožto i mladí ambiciózní malíři ukazující nový pohled na malbu. Každý z nich představuje diptych tematicky spojený s městem, centrem Bulharska.

 

Christo Cokev (*1847 , 1883+)  bulharský malíř, který v roce 1873 - 1875 žil  ve městě Gabrovo, a zemřel již ve svých 36 letech.

 

Nápad uspořádat tuto výstavu vznikl v roce 2013 a byl spojený s právě s 50. výročím od založení Galerie Christo Cokev (byla založena  5. 9. 1962) a s 155. výročím samotného města Gabrovo. Historie města je úzce spjata s trasami vedoucími přes Balkán, a zejména vznikl projekt, který představuje současnou městkou kulturu a atmosféru pomocí putovní výstavy. Výstava nejdříve putovala po hlavních bulharských galeriích, poté v Rumunsku a nyní se představila  ve dvou městech zemí Evropské unie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bulharský kulturní institut v Praze

je oficiální kulturní institucí Bulharské republiky u nás.

Je součástí sítě zahraničních Kulturních institutů spadajících pod bulharské Ministerstvo kultury.

Organizuje bohatý kulturní program nejen v Praze, ale po celém území České republiky.

Cílem je prezentovat bulharskou kulturu a kulturně-historické dědictví a posilovat dobré jméno Bulharské republiky.

Neustále se snaží být aktivní součástí české kulturní scény.

Proto spektrum  činnosti zahrnuje výstavy, koncerty, literární čtení, projekce,

prezentace, přednášky, vzdělávací programy a hry, workshopy, scénická vystoupení aj.

Účastní se mezinárodních festivalů a veletrhů. Každoročně BKI organizuje Festival bulharského filmu, který vždy přináší to nejlepší a nejnovější z bulharské kinematografie.

Disponuje dvěma výstavními sály, kde  se vystavuje současné nebo klasické výtvarné umění, fotografie, sochy, plastiky či instalace.

S více než 60letou tradicí patří k nejstarším kulturním institucím v České republice.

Dlouhodobě je členem EUNIC – Evropského sdružení národních kulturních institutů.

 

Organizátoři výstavy v Praze:

ředitelka: Galina Todorova  (na foto vlevo)

vedoucí finančního oddělení: Volodia Gotsev

programový manažer: Angel Marinov

 

 

 

 

 

110 00  Praha 1

Klimentská 6

www.bki.cz

e-mail: bki@bki.cz

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková