UMĚLCI PRO UKRAJINU aneb Národní galerie Praha vyjadřuje podporu a solidaritu Ukrajině

14.03.2022 16:23

 

UMĚLCI PRO UKRAJINU

Taras Voloshchuk a Mahan Esfahani

Benefiční koncert

18. 3. 2022, od 18 hodin

klášter sv. Anežky České

 

 

„Věříme, že tímto krokem pomůžeme alespoň někomu snáze překonávat traumata z války,“ generální ředitelka NGP Alicja Knast

 

Národní galerie Praha vyjadřuje podporu a solidaritu Ukrajině, jejím občanům a všem, kterých se dotýká právě probíhající konflikt, jenž ji hluboce zasáhl.

Pod záštitou humanitární organizace ADRA připravuje dva benefiční koncerty.

První z nich, komorní vystoupení umělců Tarase Voloshchuka a Mahana Esfahani, je koncert který se uskuteční 18. března v klášteře sv. Anežky České.

 

 

Benefiční koncerty v NG P

 

Cílem benefičních koncertů uskutečňovaných pod společným názvem Umělci pro Ukrajinu

pořádaných v Národní galerii Praha je snaha upozornit na to, že násilí, porušování lidských práv a nesvoboda v dnešním světě nesmí mít své místo.

Národní galerie, stejně jako všichni zúčastnění interpreti a partnerská organizace ADRA jsou v myšlenkách se všemi, kteří se válečný konflikt jakkoli dotýká.

 

 

Dva významní zahraniční umělci, poprvé vystoupí spolu

   

  • Taras Voloshchuk je ukrajinský rodák, houslista, působící jako hudebník v České republice od roku 1999.
  • Již předtím jej však hluboce oslovily jazzové hudební proudy, moderní zpracování klasických děl a také alternativy, takže začal hrát na kontrabas.
  • Spolupracoval s celou řadou interpretů (Naj Ponk Trio, Yvonne Sanchez, Roman Pokorný aj.).
  • V letech 2005 až 2017 byl členem úspěšné skupiny Čechomor.

 

  • Mahan Esfahani je íránsko-americký cembalista.
  • Vystudoval muzikologii a historii na Stanfordově univerzitě v Kalifornii.
  • V letech 2008 – 2010 se stal nositelem ocenění Umělec nové generace udělovaného stanicí BBC Radio 3, další významná ocenění následovala.
  • Jeho snahou je učinit cembalo jedním z předních koncertních nástrojů hudby nejen klasické, ale i současné.

 

Oba umělci se při společném vystoupení v klášteře sv. Anežky České 18. 3. setkají hudebně vůbec poprvé. V programu tohoto koncertu uvedou francouzskou suitu Johanna Sebastiana Bacha a skladby Tarase Voloshchuka Ornettology a Písnička pro Lucinku, která je věnovaná všem padlým dětem, ženám, mužům a ukrajinským vojákům.

 

 

Další koncert bude opět v pátek večer

Další benefiční koncert se uskuteční o týden později, v pátek 25. 3., tentokrát ve Veletržním paláci. Na tento koncert přislíbili účast další známí interpreti české hudební scény, jako jsou Pavel Šporl, Zea či Losers Cirque Company.

 

 

Rezervace míst na benefiční koncerty jsou přijímány na emailu benefice@ngprague.cz .

 

Vstupné na koncerty se odbývá formou dobrovolného finančního daru

Finanční dary lze ale zasílat i přímo na bankovní účet organizace ADRA

č. 66888866/0300 (VS 5001) nebo prostřednictvím QR kódu.

 

  • Národní galerie Praha a ADRA srdečně zvou k návštěvě obou koncertů.
  • Vstupné je vybíráno formou dobrovolného finančního daru.
  • Získané prostředky budou použity na přímou podporu lidí zasažených konfliktem na Ukrajině, kde organizace ADRA monitoruje aktuální dění a ve spolupráci s ADRA Ukrajina zajišťuje naplnění základních potřeb vysídlených a evakuovaných obyvatel.
  • Nepřetržitě na místo dováží materiální pomoc v podobě potravin, dek, hygienických potřeb a zdravotního materiálu.
  • Prostřednictvím 15 dobrovolnických center také pomáhá příchozím do České republiky.

 

Více o interpretech

 

TARAS VOLOSHCHUK

Taras Voloshchuk se narodil v roce 1972 v Kyjevě. V letech 1979 – 90 absolvoval Lysenko Music School Kyjev, obor housle a v letech 1990 – 95 tamější Hudební akademii P. I. Čajkovského. Nahrál více než 50 alb komorní hudby. V roce 1998, kdy jej hluboce oslovily jazzové hudební proudy, moderní zpracování klasických děl a alternativy, začal hrát na kontrabas. Do České republiky přesídlil v roce 1999 a založil zde seskupení Caribe. Za dobu své hudební působnosti zde spolupracoval s celou řadou interpretů – například s Naj Ponk Trio, Yvonne Sanchez, René Tlossmanem, Limbo, Romanem Pokorným, Eb Davisem, Janem Kořínkem a Gregory Nemirovskijem. Od roku 2005 do 2017 byl členem skupiny Čechomor.

 

 

MAHAN ESFAHANI

Íránsko-americký cembalista Mahan Esfahani (nar. 1984 v Teheránu), se pod vedením svého otce začal učit hře na klavír… Vystudoval muzikologii a historii na Stanfordově univerzitě v Kalifornii, následně hru na cembalo u Petera Watchorna na Morrissey College of Arts and Sciences, Boston College, Massachusetts, a později v Praze u proslulé cembalistky Zuzany Růžičkové. V letech 2008 až 2010 se stal nositelem ocenění Umělec nové generace (New Generation Artists), udělovaného stanicí BBC Radio 3. V roce 2014 postoupil do užšího výběru soutěže o nejlepšího instrumentalistu roku, vyhlašované britskou Královskou filharmonickou společností a rovněž soutěže o cenu Umělec roku 2014, vyhlašovanou hudebním časopisem Gramophone. V obou soutěžích nakonec v oboru cembalo oslavil prvenství. Od svého londýnského debutu v roce 2009 usiluje o to, aby l z cembala učinil jeden z předních koncertních nástrojů nejen klasické, ale i současné hudby.

 

 

Více o humanitární a rozvojové organizaci ADRA

ADRA Česká republika je humanitární a rozvojová organizace, která pomáhá lidem v nouzi v Česku i v zahraničí. Je součástí mezinárodní sítě organizací ADRA působící ve více než 100 zemích světa. Poskytuje okamžitou pomoc (nejen) při přírodních katastrofách a zlepšuje životní podmínky lidí žijících v chudobě. Dobrovolnická centra ADRA celostátně propojují lidi ochotné pomáhat s těmi, kdo pomoc potřebují (senioři a seniorky, lidé se zdravotním postižením a další). Věnuje se také globálnímu rozvojovému vzdělávání. To vše, již od roku 1992 díky pomoci laskavých dárců a dárkyň. Více o činnosti organizace se dočtete na www.adra.cz .

 

Z tiskových materiálů NG P připravil: Richard Koníček

Ilustrační foto: ing. Olga Koníčková (4 x) a internet (3 x) a NG P (1x)