Twilight sága - Rozbřesk (2.č.) - premiéra 15.11.2012

05.02.2013 11:54

„Twilight sága: ´Rozbřesk´ (2. část)“

aneb

´dívejme se do očí zpříma´

                                                    

Ve čtvrtek 15. listopadu 2012 byl uveden do 11 českých multi kin nový americký film ´Twilight sága: ´Rozbřesk´ (2. část)“.  V této (druhé) závěrečné části světoznámé upírské ságy (prý) už naposledy nahlédneme do světa, kde upíři a vlkodlaci bojují nejen o svou lásku, ale i o své nesmrtelné životy.

 

Při zhlédnutí druhé část tohoto  filmu  si znovu připomeneme, proč se ´Twilight sága´ stala světovým fenoménem ´ ultra romantické fantasy ságy´ a proč uhranula dívky a ženy po celém světě. A ještě dodáme, že s rozpočtem 75 milionů amerických dolarů půjde zřejmě o nejdražší díl celé ságy, přičemž předchozí snímky vydělaly celosvětově celkem 2,5 miliardy dolarů.

 

O co tedy jde?

 

Novorozená upírka Bella a její manžel upír Edward Cullen mohou být konečně spolu navždy šťastní, ale porodem okaté dcerky Renesmee uvedou do pohybu nebezpečný řetězec událostí, které pro ně mohou skončit katastroficky. Rodina Cullenových ale ani minutu neváhá a rozhodne se bojovat kvůli Renesmee. Ta není totiž upírkou, protože ji Bella porodila ještě jako lidská máma. Okatá krásná dcerka roste jako z vody a na rozdíl od upírů není nesmrtelná.   Bella i Edward jejím zplozením a zrozením podle udání spáchali zločin, který hlavní vládce upírů Aro Volturio neodpouští a chystá se je všechny tvrdě potrestat. Bella - milující matka Renesmee a Edward s dalšími členy své rodiny kontaktují přátele z celého světa, aby spojili své síly a pomohli jim svědčit proti vládnoucímu rodu Volturiových. Boj začíná…

 

Soundtrack nás podmaní

 

Přes mnohé informace o tom, že je to film nevhodný zejména pro mladé dívky, aby si nevzaly špatný příklad do života, jsem se ovlivnit nenechala, protože už mladá vůbec nejsem. A tak jsem si film patřičně užila. A proč ne?! Nepovažujme ho však za horor, ani za příliš složitého Harry Pottera. Naopak si to užijme jako romantický příběh lásky dvou mladých krásných lidí, kterým chce klan Volturiových zabít jejich (nadané podivuhodnými a nepředvídatelnými schopnostmi) milované dítě. Film navazuje na první díl „Rozbřesku“, kde jsme shlédli velkolepou bílou svatbu Belly a Edwarda Cullenových. Přestože jsem kterýkoli ze čtyř předchozích filmů série neviděla, pochopila jsem rychle, že Bella (člověk) a Edward (upír) se spolu seznámili, a že se už čtyři díly „Twilight ságy“ tuze milují.

 

Film začíná velkolepou a podmanivou podívanou na krajinu, kde se budeme po dobu celého příběhu pohybovat. A my se můžeme na sedadlech konečně od svých stresů a bolestí uvolnit a naladit se poslechem skvělé hudby od Cartera Burwella. Počáteční záběry na filmovém plátně se střídají jednou v černobílém, podruhé v krvavě rudém provedení, protože hrdinka Bella začala po porodu vnímat svět jako upírka novými smysly. A hlavně vidíme oči. Oči upírů. Jsou hnědočervené. A je jich spousta!

 

 

Máme stejnou teplotu?

 

A opět tu máme Bellu, novorozenou upírku, která přežila porod, kdy několik dní byla mimo, a její manžel, nyvě romantický upír Edward, jí tiskne ruku a je nadšen, že má za manželku konečně tu pravou. Velmi silnou upírku. Bella, jež s čerstvě nabytou sílou zahájila novou kapitolu sexuálního života s milovaným mužem, se musí ale krotit, aby ho ve svém objetí neumačkala. V této scéně pak Edward vezme Bellu za ruce a radostně komentuje své pocity (po prožitých hrůzách spojených s porodem) slovy: „ Tak nádherná! Máme stejnou teplotu!“   A to mě docela vzalo. I přes mnohé výhrady diváků, kteří tvrdí, že prý Robert Pattinson (hrál například skvěle zkrachovavšího miliardáře ve filmu Cosmpopolis) v roli zamilovaného Edwarda působí jako dřevěný panák. Myšlenka, že dva lidi mají stejnou teplotu, mě zaujala. Schválně si zkusme vzít svého partnera za ruce, zda je nemá právě studené, nebo se nezakření zlostí, že ho otravujeme. Naopak tito upíři často při svém dorozumívání používají své ruce i přímé pohledy do svých oči. Dovedou si tak mezi sebou předávat své příběhy, ať už minulé, nebo budoucí. I když používají telefony a jezdí v supermoderních autech...   

 

 

Bella jde na lov

 

Bella zaujme nové místo v upírském klanu Cullenových, a potkává Jacoba - vlkodlaka, svou bývalou lásku, u kterého mají schovanou svou dcerku Renesmee. A vůbec se nezalekneme při spatření členů upírského klanu Cullenových. Vždyť to jsou všechno mladí a laskaví fešáci i fešandy. Bella dostane žízeň, má chuť na lidskou krev, ale Edward ji usměrní, aby si nedělali nepřátele mezi lidmi. Bella nám pak předvede svůj divoký a bláznivý trysk lesem kde hledá oběť, aby se nakonec nasytíla krví dravce - rysa.  

Nic není věčně

 

Když zrádkyně donese klanu Volturiových obvinění, že malá Renesmee je dalším ze zkázonosných nesmrtelných dětí, jejichž vznik je mezi upíry zločinem, Cullenovi se rozhodnou bránit. A podaří se jim zaangažovat z různých koutů světa svědky (Iry, Araby, Rusy i dvě brazilské indiánky), z nichž každý má nějakou zvláštní schopnost – dar, který mohou v konečném boji  patřičně rozvinout. Bitvu můžeme sledovat na zasněžené ledové pláni. Neprozradíme teď ale, jak to nakonec s italským klanem Volturiových vyřešili, a prozradíme jen, že se dočkáme efektní bitvy mezi upírskými rody. Ale jinak, než by se očekávat dalo.

 

Závěrem

 

Film  happyendem končí, a tak můžeme očekávat další filmové či televizní pokračování.  Můžeme si sice myslet, že někteří herci si moc nezahráli, že často jen ve dvojicích postávali, ale bezva filmové triky a akčnost filmu nás dokonale do děje vtáhnou a připraví nám spousty překvapení, takže se nudit nebudeme ani náhodou.

Na filmy se přece chodíme bavit a odreagovat se, a ne stále nesmyslně přemýšlet nad tím, že je hloupost, aby se milenci stále zamilovaně dívali do svých očí, aby si trhali navzájem šaty před milováním... atp.! A že neteklo moc krve, jak jsem také slyšela jednoho nespokojeného diváka? A proč by jako mělo, vždyť v upířích žilách žádná krev neteče. To si asi ten nespokojenec pořádně neuvědomil.  Nespatříme tu naštěstí ale ani takové otřepané klišé, jako je otvírání rakví či kříže. Upíři se mohou pohybovat i ve dne a dívat se do zrcadla, protože film je také příběhem o tom, jak je prima být  zamilovanými milenci a věčně mladými nemrtvými.

 

´Twilight  sága´ odstartovala 

 

v roce 2008 filmem ´Stmívání´

v roce 2009 vznikl ´Nový měsíc´

v roce 2012 ´Zatmění´

v roce 2011 ´Rozbřesk´ – I. část

a v roce 2012 film ´Rozbřesk´ – II. část

 

 „Když hrajete nějaký čas stejnou roli, prostě vám dojdou nápady. Máte pocit, že jste na nic a už nevíte, co máte dělat," přiznal Robert Pattinson a dále dodal: „Už nechci dělat filmy pro teenagery."

 

O čem možná nevíme?!

 

  • Tvůrci při natáčení střídali třítýdenní děti a animatronickou hračku. Kristen Stewart (Bella) raději pracovala se skutečnými dětmi, aby ze sebe dostala to nejlepší.

 

  • Při dotáčkách scény prvního lovu si Kristen Stewart poranila nohu.

 

  • S prvními oficiálními fotkami Renesmee (Mackanzie Foy) vznikl klub jejích fanoušků, tzv. "Team Renesmee", jehož hlavní zábavou jsou úvahy, zda a kdy se malá upírka dá dohromady s vlkodlakem Jacobem (Taylor Lautner).

 

  • Během natáčení ságy se Kristen Stewart a Robert Pattinson stali partnery. Před oficiální propagací pokračování Twilight sága: Rozbřesk - 2. část se ale rozešli a Summit musel vydat oficiální prohlášení pro vystresované fanoušky, že tato skutečnost nijak propagaci neohrozí.

 

  • Závěr filmu se liší od závěru v knize spisovatelky Stephenie Meyer. Pro změnu se rozhodla samotná spisovatelka spolu se scénáristkou Melissou Rosenberg.

 

  • Při  natáčení  nosila Mackenzie Foy (Renesmee) sebou "džbán přísahy", do kterého jí  museli dát  ostatní představitelé peníze vždy, když nadávali. Sbírka byla pak věnovaná dětské nemocnici St. Juda v Memphise.

 

Titul: ´Twilight sága: ´Rozbřesk´ (2. část)

Originální název: The Twilight Saga: Breaking Dawn: Part Two

USA – 2012; MEDIA PRO DISTRIBUTION

Scénář: Melissa Rosenbergová (podle románu Stephenie Meyerové)

Režie: Bill Condon

Kamera: Guillermo Navarro

Hudba: Carter Burwell

V  hlavních rolích hrají:

Kristen Stewart (Bella C.), Robert Pattinson (Edward Cullen), Mackenzie Foy (Renesmee)

Dále hrají:

Taylor Lautner (Jacob Black), Peter Facinelli (Carlisle), Elizabeth Reaser (Esme), Ashley Greene (Alice), Jackson Rathbone (Jasper), Kellan Lutz (Emmett), Dakota Fanning (Jane), Michael Sheen (Aro), Maggie Grace, Billy Burke, Nikki Reed, Jamie Campbell Bower, Christopher Heyerdahl, Nikki Reed,  Billy Burke, Anna Kendrick, Booboo Stewart, Jamie Campbell Bower, Christopher Heyerdahl, Cameron Bright, Chaske Spencer, Julia Jones, Daniel Cudmore, Charlie Bewley, Tinsel Korey, Christian Camargo, Rami Malek, MyAnna Buring, Bronson Pelletier, Mía Maestro, Andrea Gabriel, Noel Fisher, Lateef Crowder, JD Pardo, Amanda Dyar, Joe Anderson,  Kiowa Gordon, Lee Pace

Doporučená přístupnost: od 12 let                                     

Žánr: dobrodružné fantastické drama

Délka filmu: 115 min

Hodnocení:  80 %

 

ing. Olga Koníčková

foto: internet