Tři billboardy kousek za Ebbingem aneb když dostaneme tolik cen a dva Oscary k tomu!

30.07.2018 09:35

ICP3 - Praha

19. 7. 2018

 

Čistě americký film. A k téhle zemi je stejně pořád nejpříhodnější kovbojka. A ty nejlepší kovbojky jsou o tom, že jeden (skoro) spravedlivý řeší problém po svém. Jeden proti všem a všichni proti jednomu. Tenhle film není kovbojka. Doba se změnila. Ale něco z toho v tom filmu zůstává. Jen se to tak nějak posunulo. A to směrem do dnešních dnů. A pro větší vyhrocenost se to děje na jihu USA, kde pořád i 155 let po zrušení otroctví (1863, Lincoln) zrovna vstřícné vztahy mezi černými obyvateli a bílou mocí moc ještě nepanují. Viz některé výroky stařičké matky jednoho z policajtů a naopak odpovědi jednoho z černochů při výslechu bílým policajtem. A postoje nejednoho z policajtů. K řežbě tu prostě není nikdy daleko. Ale o tom film naštěstí není, byl by tuctový. A o čem že tedy oficiálně je?

 

 

 

 

O čem to je, aneb oficiální anotace distributora 

Mildred Haynesové (Frances Mc Dormand) zavraždili dceru. A protože se vyšetřování už několik měsíců bezvýsledně vleče, rozhodne se její (zoufalá) matka jednat. U vjezdu do města na tři (nevyužité) billboardy nechá vylepit velmi kontroverzní vzkazy adresované váženému šéfovi místní policie (Woody Harrelson).

 

 

Tímto nezvyklým činem začíná bitva mezi Mildred a zástupci zákona.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Když se do věci vloží ještě další policista (Sam Rockwell), nevyzrálý maminčin chlapeček se zálibou v násilí, souboj mezi místním policejním oddělením a osamělou, ukřivděnou a hlavně rozzuřenou bojovnicí se může rozjet na nejvyšší obrátky. (CinemArt)

 

Hlavní hrdinka je opravdu hlavní hrdinka

Odborně lze hovořit o kvalitním americkém indie filmu (independent film, zkráceně indie film, je film, jehož výroba nezávisela na žádném velkém filmovém studiu). Což bylo dobře. A povedl se v opravdu áčkovém provedení. A jak už to tak bývá, v USA se pokukuje pro inspiraci kamkoli, včetně Evropy. Takže se tak trochu i zdá, jako kdyby tu byla jistá inspirace evropským art filmem. I když samozřejmě v drsném balení americké školy.

 

 

 

V ději snímku o nic moc vlastně nejde. Karty jsou rozdány od začátku. Stalo se, co se stalo a zoufalá matka si jde nějaký čas (pro nás 115 minut stopáže) za svým, abychom ji v tom jejím jití zase opustili, aniž by se to vyřešilo. Diváku,  domysli si! A domýšlet je co. Třeba to, že kdyby matka nehulákala na puberťačku, ať ji už konečně někdo znásilní, aby pochopila, proč jí brání v tom jít na zábavu, která tam není přes ulici, ale pořádný kus pustinou, nemohl by být ten příběh. Ale o tom, že tohle byla příčina všeho, se ve filmu vůbec nemluví. Ale zní to někde v podtextu každému vnímavému divákovi. Posun ve vývoji hlavní postavy je snad jen v tom, že původně zcela černobíle vidící bojovnice proti všemu a všem, je na konci osoba, která jde stejně za svým, ale už vidí svět a události kolem poněkud plastičtěji a trochu víc si na daný fakt zvyká. I když…

 

 

 

 

Frances McDormand, Sam Rockwell a Woody Harrelson nejsou ani náhodou ideální co do charakterů a už vůbec ne kladní hrdinové. Ale i tak, nebo že by proto, vzbouzejí pocity ve škále od plus po mínus. Jak u koho. A to je vlastně ideální. Emoce. Protože je tak co sledovat a není důvod se nudit. Spíš toho máte plné zuby, rozum vám jde kolem, co všechno je možné, a najednou si uvědomujete, že vás to vtahuje, a vy že vidíte, že tak nějak, ne snad v takových extrémech, se pohybujete vlastně i vy. Což vás může štvát stejně jako těšit. Jak koho. Prostě film, na který se nezapomene. Ve zlém i v dobrém. S odporem i pochopením. A pak se divte, tomu přívalu cen. Ten film je totiž jiný!

 

Cen jak máku

Ať už se nám film líbil, nebo ne, z hlavy nám ho nevymažou. Takže ceny jsou na místě. 

 

Už v roce 2017, v roce vzniku filmu to začalo:

  • Festival v Benátkách - Nejlepší scénář

Festival v Torontu a San Sebastianu - Cena diváků pro nejlepší film

Ceny filmových kritiků na Floridě (Critics Circle Awards):

Sam Rockwell za nejlepší vedlejší roli

a cena za Nejlepší herecké obsazení vůbec   

A v roce 2018:

Academy Awards neboli Oscar 2018:

Frances McDormand (hlavní ženská role)

a Sam Rockwell (vedlejší mužská role)

  • Zlatý Globus 2018:
  • Nejlepší film - drama
  • Nejlepší scénář
  • a opět Nejlepší herečka v hlavní roli
  • a Nejlepší herec ve vedlejší roli
  •  

Ceny BAFTA 2018: stejné jako na Globech

Mezinárodní cena (AACTA International Awards):

Nejlepší film

Sam Rockwell za Nejlepší vedlejší mužskou roli

a Martin McDonagh za Nejlepší scénář

 

Vidět, nevidět?

Rozhodně vidět. Ale krapánek se obrnit. Zejména starší a citlivější. Není to thriller ani horor, je to drama, ale zato pořádné. A divák se topí v beznaději a s nadějí se noří, aby zase tonul v té beznaději. Není to film veselý ani lehký. Ale to film divácky důležitý. A je to film silný, aťuž chceme nebo ne.

 

A ještě osobní překvapení autora těchto řádek

 

Woody Harrelson. Narodil se 23. 7. 1961, je mu tedy 57 let.

 

Film Tři billboardy kousek za Ebbingem, kde hraje velitele místní policejní stanice, natočil v roce 2017, takže mu bylo 56 let. Český divák ho zná z více filmů, ale asi nejdůvěrněji z filmu Miloše Formana Lid versus Larry Flynt. Ten natočil v roce 1996. To mu bylo 35 let. O 21 let méně. Nevíme, jak to kdo vidí, ale ten chlap vypadá pořád stejně jako tenkrát. Je to zvláštní… Inu USA je zem neomezených možností, jak se říká. Takže Woody Harrelson se za víc jak pětinu století prostě nezměnil, no… ?

 

Titul: Tři billboardy kousek za Ebbingem

Původní název: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Výroba: USA a Spojené království/2017

Produkce: Graham Broadbent, Peter Czernin, Martin McDonagh

Scénář a režie: Martin McDonagh

 

 

Hrají: Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell,  John Hawkes, Peter Dinklage

Hudba: Carter Burwell

Kamera: Ben Davis

Střih: Jon Gregory

Scénografie: Inbal Weinberg

Kostýmy: Melissa Toth

Délka: 115 minut

Žánr: filmové drama, mysteriózní film, černý humor

 

Premiéra: USA, 10. 11. 2017

Česká premiéra: 15. 2. 2018

Produkční společnosti: Blueprint Pictures, Fox Search light Pictures, Film4 Productions, Cutting Edge Group

Distribuce: Fox Searchlight Pictures

V ČR: CinemArt

 

Hodnocení:  99 %

Richard Koníček

Foto: internet

 

Trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=V-Hx_FX8zpg