Trendy a netradiční vzhled koupelnových obkladů aneb jak se máme, proboha, rozhodnout

03.06.2013 16:41

Trendy a netradiční vzhled koupelnových obkladů aneb jak se máme, proboha, rozhodnout?

 

Doby, kdy jsme ve všech domácnostech obkládali stejnými obkládačkami v několika základních barvách, stejného formátu, si raději nebudeme připomínat. V současné době už to nepotřebujeme, protože si můžeme již vybírat z obsáhlé nabídky koupelnových obkládaček.

 

Obklad v koupelně je takovým malým vymezením prostoru a takovou velkou reflexí našeho postoje. K očistě, k relaxaci a především k životnímu stylu, který chceme zastávat. A to vše se může díky pokroku projevit klidně i v té naší koupelně. 

 

Stále více klademe v koupelnách větší důraz na wellness styl. Současně ale sledujeme i celkové zklidnění, zjednodušení a důraz na harmonii a prolnutí prostoru koupelny. Toužíme po vytvoření vlastního jedinečného prostředí, kde se chceme cítit dobře. Koupelnu proto koncipujeme především jako klidné místo a domácí oázu, v níž panuje dokonalá čistota a také pohodlí. Tomuto trendu vycházíme vstříc mimo jiné i pořízením nových, mnohdy dost netradičních obkladů do koupelen.

 

Samozřejmě víme, že kvalitní obklady v koupelnách zvyšují jejich komfort. Těžko již najdeme koupelnu bez obkládaček. Ani si ji už vlastně neumíme vůbec představit. Vždyť v koupelně pociťujeme vlhko; pára a zdi pak snadno navlhnou. Abychom dosáhli správně obložené stěny, dodržujeme nutné podmínky s tím související. Obkládačky proto logicky vybíráme především vodotěsné, nenasákavé, s možností snadného úklidu, udržování čistoty a také odolnosti proti tlaku.

 

Předpokládáme, že interiérové obkládačky nevystavujeme povětrnostním vlivům, účinkům spodní vody, kyselých zplodin, jejich výparů a abrazivních prostředků. Na druhou stranu ale od nich vyžadujeme, aby byly pevné v ohybu, tvrdé, odolné proti změnám teploty a také odolné vůči chemikáliím, které v domácnosti používáme. Klademe proto důraz i na odolnost obkládaček proti tvorbě skvrn. Zato už nevyžadujeme jejich odolnost proti vlivu mrazu, protože v naší koupelně mráz rozhodně nepředpokládáme. Kromě těchto uvedených kritérií si ale přidáváme důležitá kritéria další, a to hlediska estetická.

 

Pokud se nebojíme mít koupelnu, která překvapí každého, kdo do ní vstoupí, pak se seznámíme s nejnovějšími trendy v obkladech určených do těchto koupelen. Sledujeme-li celosvětový trend na trhu obkládaček, zjistíme zajímavou situaci. Koupelny nyní působí draze, výjimečně, což je zapříčiněno tím, že obkládačky mají za cíl nás především svým vzhledem mást. Obkládačky dnes můžeme mít klidně třeba opatřené zlatem a náročným designem, který by v nás vyvolal radost při pohledu na koupelnu. Objevíme ale i obkládačky s měňavou mikrostrukturou, fascinujících barev či s intenzivním leskem. V závislosti na úhlu našeho pohledu pak barvy sladěného designu měníme v duhovém třpytu. Nové druhy obkládaček také nerozeznáme např. od saténové látky či sametu s tlačeným vzorem, od dřeva, bambusu, kůry, pomačkaného, avšak znovu narovnaného papíru, korku či dokonce hadí kůže. Většinou si musíme nejdříve na takové obkladačky sáhnout, abychom pochopili, z jakého materiálu skutečně jsou. A jsme překvapeni, že to jsou dál obkladačky, které lez snadno udržovat a mají i ostatní důležité vlastnosti.

 

Koupelnu si můžeme pořídit i z nevšedních obkládaček a výsledek předčí naše očekávání. Dosáhneme noblesnosti a nadčasovosti. Nejvíce jsme si dosud oblíbili pseudomramor, tj. namodralé žilkované obkládačky, jež mramor imitují. V současnosti ale při výběru nových obkladů raději míříme do říše fantazie. Třeba s pomocí dřevěných obkládaček v keramickém provedení dodáme koupelně útulnost starých časů. Věrnou kresbou dřeva nahradíme klasické dekorace koupelnových sérií, a oproti klasickému dřevu získáme vodě a vlhkosti velmi odolný povrch, jenž lze dobře kombinovat s ostatními materiály v koupelně. Napodobeninu lesklého kovu volíme zase do moderní koupelny, kterou má být zařízena v minimalistickém stylu.

 

Můžeme mít i reliéfní povrch obkladů. Působí svou plastičností a trojrozměrným tvarem, jímž podtrhneme hru světla a stínu. Nabídne se nám neznámý zrakový a hmatový vjem. Povrch obkladů neshledáváme již především jen jako hladký, naopak matný, polomatný nebo lapovaný (částečně přeleštěný povrch, který efektně střídá lesk a mat) i s vysokým leskem. Navíc objevujeme, že obklad může mít neobvyklou, naturalistickou a surovou povrchovou strukturu betonu a cementu. Tento materiál doporučujeme především do loftů. Objevíme i takové druhy obkládaček, které výrobci opatřili glazurou tak, aby vytvářela efekt kapky. Nebo obkládačky s metalovým povrchem jež působí jako sklo s vysokým leskem, ačkoli sklo to v žádném případě není. Jsme pak zmateni. A o to jde.

 

Jsme-li romantičtí, koupelnu zařídíme pomocí obkládaček, opatřených motivy rostlin. Když jsme ještě před desítkou let zdobili koupelnové obklady listelami různých vzorů, jsou dnes listely „out“. Chceme-li kombinovat barvy, květy, ornamenty či pruhy, provedeme to pomocí velkých kachlí, jimiž zabereme pořádný kus zdí.

 

Nemusíme být velkými pamětníky, aby se nám při vyslovení pojmu keramický obklad nedávného minulavybavila obkládačka 15 x 15 cm, považovaná ve své době za tu největší. Vůbec ji nevybíráme (obklady střední velikosti). Obkládačky si můžeme obstarat klidně hodně velké, protože jsou právě v kurzu. V současnosti na trhu zaznamenáváme jako maximum rozměr 120 x 120 centimetrů, u něhož ale vyžadujeme precizní řemeslnou zručnost při pokládání. Nalezneme ale i menší, třeba 60 x 60 cm či 20 x 50 cm. Některé jsou velmi tenké (3 až 5 mm) a přitom jsou lehké a pevné. Nazýváme je Slim, Thin Skin či Light. Spáru u nich ale minimalizujeme. Výhodu takovýchto obkladů spatřujeme v tom, že je použijeme i při rekonstrukci koupelny. Tj. můžeme je lepit na staré obklady, aniž bychom ty staré museli odstranit. Za stálici dekorativního umění, ale rozhodně považujeme mozaikové obklady, které známe již přes čtyři tisíciletí. Kromě keramiky a kamene je vyrábíme i ze skla, jež používáme barvené či podbarvované. Mozaiku můžeme rovněž využít i jako dekorační borduru. Myslíme tím několik oddělených řad mozaiky na obložené ploše. Opětovné renesanci mozaiky jsme napomohli v mnohém případě i jejich nadstandardním ozdobením zlatem.

 

Již tedy nepreferujeme koupelny pouze jednobarevné. Většinou vyžadujeme kontrast tmavých barev se světlými, u větších koupelen můžeme použít pouze tmavé barvy, ale musíme ji dobře osvětlit pomocí vhodně umístěných svítidel. Jako nadstandard zdůrazňujeme barvu tulipe noire (černý tulipán), výrazově působivý, tmavý ostružinový tón, perlový odstín, jemný krémový tón, se zlatými akcenty. Neopomíjíme ani opotřebovaný vzhled obkladů, což můžeme považovat za charakteristický rys určitého designu.

 

Rozlišujeme módní a moderní. Obklady nepovažujeme za řešení na rok a nepodléháme tedy striktně módnosti, kterou považujeme za špatného rádce. Co dnes považujeme za módní, můžeme za dva tři roky považovat za směšné. Volíme především modernost koncepce a technologie.

 

Vybíráme si obklady na veletrhu nebo v prodejně? Vybírat na veletrhu je dobrý začátek, ale nemáme zde ten správný klid. Navíc můžeme často "narazit" na půvabnou hostesku, která toho o obkladech ví pramálo, a tak pouze s šarmem odkazuje na management firmy. A i když se tam setkáme s odborníkem, nebude na vás určitě mít dost času. Takže závěr? Pokocháme se a zorientujeme na veletrhu, vytipujeme si několik vzorkových prodejen a pak se tam vydáme pro konkrétní informace. Navštívíme-li např. středisko pracující ve velkém, na velko- i maloobchodní bázi, pak symbióza obou způsobů nám bude prospěšná. Najdeme zde odborníky zvládající teorii i praxi, širokospektrální výběr materiálů a technologií pod jednou střechou. Návštěvou specializovaného střediska získáváme garance, protože spolupracuje přímo s výrobci u nás i v zahraničí. Spolupracuje i s návaznými profesemi, získáme jak vhodný obkladový materiál a technologický systém, tak realizaci i s odpovídajícím vybavením a vším, co k tomu patří, včetně kontaktů na prováděcí odborné firmy.

 

Ing. Olga Medvídková

Foto: internet