Tommy Hovik: ITW aneb když dáme prostor nepříliš poetickému mladému Norovi! A proč ne?!

20.08.2013 13:06

 

etc. galerie

16. 8. – 20. 9. 2013

 

Byli jsme pozváni na vernisáž do etc.galerie v Praze 2, v romantickém prostředí nedaleko Botanické zahrady,  na komorní výstavu, kterou připravil  norský umělec Tommy Høvik, laureát ceny Startpoint za rok 2011, jako site specific instalaci, kde pracuje s hravými a poetickými kolážemi, asamblážemi a ready mades.

Norský umělec Tommy Høvik (1979) je již v Česku znám několika svými projekty. Poprvé byl vybrán kurátory mezinárodní soutěže Startpoint v roce 2011, kdy jako absolvent Královské Akademie v Oslu vyhrál instalací - ´Odsud jdeme povzneseni´.   Kromě několika dalších skupinových výstav měl samostatnou výstavu v Galerii výtvarného umění v Chebu a nyní se po roce znovu vrátil do Prahy, kde vystavuje své práce nové v etc.galerii, jak sám řekl, v nejmenším prostoru, se kterým se dosud konfrontoval.

 

Autor vytváří objekty, pracuje s readymades, různě je autorsky dotváří, kombinuje a vytváří nečekané s dalšími nalezenými objekty. Patří sem i jeho koláže, do kterých stejně jako na objekty vpisuje slova celé věty. Poetika nápisů v kombinaci s vizualitou fotografií koláží nebo nalezených předmětů působí na nás nečekaně, a rozvíjí to, co vidíme do dalších dimenzí.

 

Severská poetika?

Výsledkem je poetika severská, lesní, plná vzpomínek, melancholie, obrazy moře a oblaka. Vždy však autor něco utajuje, zakrývá, jako např. ve vrstvených kolážích, kde vidíme jen svrchní list, přičemž víme, že zakrývá další obrazy, další významy. Vlastní historii tají oprýskané dřevěné desky nebo nalezené artefakty (ručně řezané dřevěné předměty, oděvy, vycpaná zvířata). Autor přidá do již napsaného příběhu vlastní sdělení: zejména témata spojených s událostmi v Norsku. A pak stačí jen nenápadný link v nápise nebo, který vznikne právě absurdním propojením ready mades a vnímáme jeho díla novým způsobem, odkrývám jeho osobní výpověď a postoj k dané situaci.

 

Ambivalentní (rozporná) témata

Rozporná témata vytvářejí v jeho dílech silné napětí.  Fjordy severu a krásu přírody narušuje tichý výkřik ´Revolt´. Na vystavené tmavohnědé kožené vestě prostupují hadi, kteří plní zároveň nosnou funkci ( i když mě spíš připomínala železnou pannu k mučení), roztomilou dětskou tříkolku (ve vitrině umístěnou) zdobí maskáč a nad vikinskou lodí vlaje plachta, která symbolizuje úřednickou uhlazenost usměvavého, slušného a tichého chlapce ze sousedství. Jde o hru intuice a imaginace, jde o otevřený příběh, který Høvik nabízí a je na nás, zda si vytvoříme na základě vjemů a odkazů svůj vlastní příběh…

 

etc.galerie

Kateřinská 20

Praha 2

www.tommyhovik.com

www.startpointprize.eu

www. etcgalerie.cz

terezastejskalova@gmail.com

marketa.vinglerova@gmail.com

 

Tel.: +420 602 682 788

Máme otevřeno: sobota -neděle 13:00-18:00 hodin

Hodnocení: 50 %

Ing. Olga Koníčková (podle tiskové zprávy)

Foto: internet, Jiří Gordon

 

Z historie etc.galerie

Etc. galerie jsme otevřeli 1. října 2004.

Program společně utvářeli umělci Jiří Skála a Jiří Franta.

Posléze k sobě přibrali kurátorku Markétu Vinglerovou.

V roce 2011 se oba umělci rozhodli věnovat svůj čas jiným aktivitám a galerii přenechali Markétě.

Spolu s ní nyní galerii vedou umělec Radim Langer a kurátorka Tereza Stejskalová.

Činnost galerie etc. byla dosud kontinuální snahou o prezentaci převážně mladého umění z českého a mezinárodního prostředí.

V tomto duchu chceme i pokračovat.

Kromě toho klademe důraz na teoretickou reflexi vystaveného umění a organizujeme pravidelné diskuse.

Galerie by měla být funkčním konfrontačním prostorem skrze přednášky, semináře nebo umělecké prezentace.

Chápeme ji nejen jako laboratoř pro umělce, ale i jako výzvu k dílčím aktivitám,

které mohou pojem samotného vizuálního umění překračovat

a dotýkat se více jiných oblastí kultury, politiky a společnosti.