Tomáš Žemla - Přespolní sonáty aneb každá krajina, kout, věc zní svou skrytou hudbou, ale zkusme to namalovat

04.09.2022 19:15

 

 

 

Tomáš Žemla

Přespolní sonáty

31. 8. – 1. 10. 2022

Galerie Petr Novotný

 

 

Na první výstavě, nové, poprázdninové sezóny, představuje Galerie Petr Novotný tvorbu slovenského autora Tomáše Žemly.

Jedná se sice o jeho první představení v této galerii, ale v Česku však už dávno není umělcem neznámým, neboť jeho kontakty s naším prostředím zprostředkovává známá pražská Jan Čejka Gallery.

 

 

„Trinásť rokov vytváram filozofiu Poľa a upínam sa na jeho jednoduchú priestorovú formuláciu. Svojim vlastným stavebným prostriedkom čiarkovania a konštrukčným prostriedkom polovičného horizontu vytváram makropriestor ako keby stále rovnaký, no stále rok po roku iný. Napĺňa ma tá jednoduchosť výtvarného jazyku, puristické plánovanie ale maximalizujúce realizovanie. Desiatky namaľovaných obrazov, ale stále cítim obrovský chtíč maľovať ďaľšie, ako keby ma tá jednoduchosť vizuálneho plánu poľa nabádala hľadať v ňom ďalšie a ďalšie momenty a možnosti stvárnenia až do úplného vyčerpania. Pokladám si otázku, každým dňom aktuálnejšiu. Je projekt Pole môj celoživotný projekt?“.

Tomáš Žemla

 

 

Maximálně účinný minimalizmus

 

Není dnes zase až tak mnoho malířů tvořících dokonalou minimalistickou technikou. Ti, co to opravdu dovedou, dokáží totiž vidět to, co my nevidíme, slyšet to, co my neslyšíme a hlavně vnímat to, co my nevnímáme.

Tomáš Žemla – grafik a malíř to dokáže. Dokáže nám zprostředkovat svět kolem nás rozfragmentovaný téměř na atomy, a pak nám je – odhalené ve své podstatě, zase složit zpět. Znovusestavený obraz ono původně viděného, ale najednou ukazuje víc, než by nabídl nám všem náš původní pohled. Příroda, nejčastější námět Žemlových obrazů, je najednou výzvou pro diváka, aby se zasnil. Aby se - vsnil - do té krajiny autorem nám přetavené. Trochu zamlžené, hodně poklidné, silně relaxační.

Pragmatik by řekl, ano, ale může za to technologie. Autorsky, objevně, použitá technika. Lept, mezzotinta, akvatinta a k tomu světlo a jeho lom. Pragmatik to tak může vidět, ale citlivý člověk, jehož duše a mysl bitá současnými kotrmelci světa prováděnými zdaleka ne proto aby nás pobavil, objeví spíše romantiku, průzory kamsi do klidna, bezpečna, do pohody. Do snu. Snu, zvláště nyní, dost ojedinělému. A mezi českými malíři téměř vyhynulému druhu snů.

Dobře, že není zase nějaký důvod uzavřít hranice a můžeme se setkat s obrazy autora, který sklízí uznání na Slovensku, kde je doma.

A proč, že sonáty? Postůjte před Žemlovými obrazy, v klidu, tiše, vplujte do nich, přes pole a louky je uslyšíte samy. Sonáty. Ale musíte se ponořit do sebe i do obrazu, sonáta je skladba pro sólový nástroj…

 

 

Odborné slovo, ale přenechme raději na kurátorovi výstavy, Janu Čejkovi

 

V nevelké co do velikosti, ale nepřehlédnutelné významem a galerijní dramaturgií, v Galerii Petr Novotný, jsme již nějaký čas za www.www-kulturaok-eu.cz nebyli. Nesporně k naší škodě. Jenže, být všude a vždy možné není, Praha galerijním světem tepe a zase rozkvétá. Zejména po všech těch Covidových půstech.  

Naším webem už prošel skoro každý český výtvarník, vystavující v Praze. Ale umělců ze Slovenska tu zase tolik není, a ty se, když to jen trochu jde, snažíme nepřehlédnout a jejich výstavu navštívit.

Pozvánku, kterou jsme obdrželi, jsme tedy využili. Kdyby pro nic jiného, tak už proto, abychom „nakoukli“ do tvůrčí kuchyně od vedle a mohli třeba i srovnávat.

A dobře jsme udělali. Ale dejme už slovo našemu „starému“ známému, kurátoru výstavy, Petru Čejkovi.

 

„Na této výstavě se Žemla představuje pracemi z posledních let, jako malíř krajin, a to zejména jeho dlouholetého tématu polí. Maluje konkrétní krajinu, kterou však svým specifickým způsobem malby často přivádí až na samou hranici abstrakce. Malíř v hypnotickém rytmu pokrývá celou plochu obrazu nekonečným počtem drobných barevných čárek, které vytvářejí jednotlivé vrstvy, navzájem se překrývající a prolínající a tím do plochy plátna pevně fixuje viděnou krajinu, zároveň ji však od nás oddaluje v mlžném rozostření abstrakce. Kromě těchto maleb jsou k vidění i práce čistě abstraktní, experimentující s vlastnoručně vyráběným ručním papírem. Nepředstavena zůstává grafická část tvorby Tomáše Žemly, jeho precizní velkoformátové lepty a akvatinty.

Tomáš Žemla je autor, který již přerostl rodné Slovensko. Má za sebou dlouhou řadu zahraničních zkušeností a na české scéně je již také pevně zakotven. Jeho tvorba má punc nepochybné kvality, zároveň je i divácky velmi přitažlivá.“

 

Tomáš Žemla

 

·         Narozen 1984 v Trnavě.

·         2003 – 2007 studoval na pedagogické fakultě UKF v Nitře.

·         Žije a pracuje v obci Špačince na Slovensku.

 

Samostatné výstavy (výběr):  

 

2009  Invariants, Gallery Byzant, Bratislava, Slovensko

2013  Polia, Galéria Fontána, Pieštany, Slovensko

2013  WOF, Insula Gallery, Izola, Slovinsko

2014  Skryté v chabrždí, M’ART PRINT GALLERY, Velké Zálužie, Slovensko

2016  Čína, Galéria Terra Parna, Suchá nad Parnou, Slovensko

2018  Fields - Continued, Galerija DLUL, Ljubljana, Slovinsko

2019 Definícia pole, Jan Čejka Gallery, Praha

2019 Interfields, Gallery Ratamo, Jyväskylä, Finsko

2020 Čiarky a Kamene, Galerie Vltavín, Praha (s Andrejem Haršánym)

2020 Grafika a obrazy, Galerie Art, Chrudim

2020 do-poli/na-poli, Galéria Miloša Alexandra Bazovského, Trenčín, Slovensko

2020  Art Prague Young Award, ART PRAGUE, Praha

2021 Obrázky mizejícího světa, Jan Čejka Gallery, Praha (s Andrejem Haršánym)

2022 Zbytočná revolúcia, Galerie UFFO, Trutnov (s Andrejem Haršánym)

2022 Přespolní sonáty, Galerie Petr Novotný, Praha

 

Text a foto: Richard Koníček

 

 

Tomáš Žemla

Přespolní sonáty

31. 8. – 1. 10. 2022

Galerie Petr Novotný

V době konání výstavy otevřeno

úterý, středa, čtvrtek, pátek 12 - 18 hod.,

sobota po domluvě na tel.: +420 608 862 324,

ve státní svátek zavřeno

Vstupné se neplatí

Kontakt:

Heřmanova 35/743, 170 00 Praha - Holešovice

info@galeriepn.cz

www.galeriepn.cz