Tomáš Smetana: ´Světlo z vedlejšího pokoje´ aneb když nad jeho obrazy meditovat můžeme!

01.08.2013 11:48

Galerie dvorak sec contemporary - Praha
31. 7.  – 6. 9. 2013

 

Dostali jsme pozvání na vernisáž obrazů Tomáše Smetany na poslední červencovou středu do Galerie dvorak sec contemporary v centru Prahy, v Dlouhé třídě.  Za osobní přítomnosti mladistvého padesátníka malíře Tomáše Smetany jsme mohli nad velkoformátovými  (až třímetrovými) kresbami na papíře  meditovat a zapomenout konečně na to, že  stále  v Praze vládne nadpozemské tropické vedro a dusno. 

 

Pozoruhodná zátiší i portréty
V současnosti Smetana výhradně na papír kreslí zátiší a portréty svou oblíbenou mikrotužkou, kterou začal používat již od (po) svých dvaceti let.  Ale abychom si nemysleli, že vytváří jen kontury, naopak tužkou vyplňuje celou plochu. A kresbu, jak autor tvrdí, zahušťuje energií. A motivy kreseb? Ty jsou jasně figurativní – představují buď osoby autorovi blízké  - přátele a členy rodiny, nebo předměty z malířova každodenního života v rodinném kruhu.

 

Ve svém hledání  jsem však stále na začátku…
Jak řekl Smetana, když kreslí, neustále přesunuje věci, dokud nenajde ideální kompozici. Snaží se vytvořit řád v kompozici i při rozdělování  jednotlivých ploch. Vychází od celku k detailům, k jednotlivostem, a odtud zpět k celku. Tvoří neskutečné prostory, abstraktní kompozice. A zkouší různé formáty. Ale v tom, o co mu jde, je prý stále na začátku. Soustřeďuje se při své práci na to, aby plocha byla čistá -  jako hedvábí.  Důležitý pro něj je estetický výsledek, musí se mu to líbit, a tak můžeme jeho svět na obrazech vnímat naléhavěji, bohatěji, lidštěji…

Smetanův kreslířský rukopis je snadno rozpoznatelný a až hyperrealisticky detailní. Své obrazy buduje jednotlivými malými čárkami, mechanickým procesem a důležitým prvkem při jeho tvorbě je pro něj trvání času.

Protože některé  situace jsou v našich životech neopakovatelné, žijí v nás jenom ve vzpomínkách, totéž můžeme pozorovat i u kreseb Tomáše Smetany, jež jsou  odrazem jeho minulosti. Na některých jeho obrazech objevíme stále ty samé prvky – prvorepublikový koberec, odkopnuté dámské lodičky, kubistický psací stůl, odkládací stolek, židle, věci, ke kterým má malíř svůj, prožitý vztah. V těchto věcech vidí příběhy, které se váží k jeho kresbám, a dává jim nový život. Soustředěně zkoumá hranice reality a fikce, od naturalistických kreseb pomalu přechází až k realistickým, stále však v té samé tradici. Autorova meditativní tvorba nás vybízí k rozjímání, přemýšlení i prožívání.

 

Tonička s houpacím koníkem (2003)
Zamyslela jsem se nad tímto obrázkem houpacího koníčka, protože jsem vždy chtěla, ale nikdy jsem ho mít nemohla. A vidím-li to dítě, jak zkoumavě se na nás dívá, jak zkoumá svými prstíky sotva se dotýkaje zřejmě nové hračky, zda smí či nesmí si s ním hrát, či zda ho tam na toho koně konečně vysadíme, je v tom touha čí dítěte či kreslířova vyvolat si vzpomínku na barevné, zřejmě, krásné dětství…?!

 

Práce plyne sama od sebe. Nepotřebuji se soustředit, mohu vystoupit ze sebe, pohybovat se v prostoru. Nekreslím proto, abych nakreslil obraz, kreslím, abych cítil, jak čas plyne. Hlavní je naplnit den nějakou činností… Je to určitý velmi pomalý způsob, jak se smířit s vlastními myšlenkami. Nejde mi ani tak o kresbu, je to spíše kontemplace, způsob, jak být přítomný. Jde o zážitek z toho, že trávím hodinu za hodinou na tomtéž místě. V kresbě se to odráží. Pomalost, proces zrání a proces myšlení jsou důležité," prozradil nám autor, jak vlastně kreslí….

Ze životaběhu Tomáše Smetany
• 1960 se narodil v Praze
• 1980-1985 studoval na Akademii výtvarných umění v Praze
• v současné době žije a pracuje v královském městě -  v Kutné Hoře
• 1990 získal grant od francouzské nadace La Foundation pour une Entrainde Intellectuelle Evropéenne

Galerie dvorak sec contemporary
110 00 Praha 1
Dlouhá 5
Tel: +420 607 262 617
E-mail: info@dvoraksec.com
www.dvoraksec.com
Máme otevřeno: 10.00 – 18.00 hodin
Hodnocení: 95 %
Ing. Olga Koníčková
Foto: Internet, Dimír Šťastný

Pro fajnšmekry:
Samostatné výstavy
2012 Egoistické prostory 1, Horácké muzeum Nové Město na Moravě
2010 Výstavní síň Sokolská, Ostrava
2009 Jako žlutá lilie, Galerie České pojišťovny, Praha
2008 Bota po mamince, svatební skleničky, popelníček tatínka z doby, kdy kouři, Galerie města Blansko
2007 13 zátiší, Minigalerie U Zlaté štiky, Kolín
2007 HVB Praha
2006 Kdo jsme, Klub Středozem, Nové Město na Moravě
2003 Kreslené obrazy, Behémót, Praha
2002 Akropolis, Praha
2001 Banka Austria Creditaanstalt - Valdek Praha, s Janem Mertou
2000 Stále znovu, U černého pavouka, Ostrava
1997 Galerie Behémót, Praha
1997 Galerie Ambrosiana, Brno
1994 Panenky, Galerie Pecka, Praha
1993 Nic nevím, JNJ galerie, Malá Strana v Praze
1989 OKO Gallery, Amsterdam
1989 IBC Alan Nicholson Gallery, Paříž

Skupinové výstavy
2007 Městské muzeum Bystřice pod Pernštejnem
2005 Městské muzeum a galerie, Svitavy
2001 Kantoři / Schoolmasters, Atrium, Praha
1999 Zlínský salon, Zlín
1993 Horácká galerie v Novém Městě na Moravě
1989 Mladí Bauchovi / Youth to painter Jan Bauch, galerie Václava Špály, Praha
1989 Konfrontace, Svárov