Tomáš Skála &Vojtěch Kiss: Ministři nitra aneb ´Naše práce je nade vše´

20.02.2017 11:00

Studio PRÁM - Praha

18. 2. – 2. 3. 2017

 

Na vernisáži společné výstavy TOMÁŠE SKÁLY & VOJTĚCHA KISSE: MINISTŘI NITRA, kde se povětšinou sešli  přátelé a příznivci Studia PRÁM, byl program vernisáže vskutku bohatý, pro příznivce hudby dokonce až ještě dlouho do noci…Oba autoři byli na vernisáži osobně přítomni.

 

Stali jsme se svědky setkání dvou invenčních experimentátorů, hledačů nových technik a postupů posedlých detailem a krásou řemesla. Na výtvarném poli se setkali dva ministři nitra: sochař a animátor, aby spolu několik dní a nocí pracovali na proměně galerijních prostor ve scénu z jiného světa, v němž se soubor soch a artefaktů Tomáše Skály v originálně vytvořené architektonické kompozici setkává s kulisami z filmu Vojtěcha Kisse: Anatomie Pavouka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fragmenty již uzavřených i aktuálně se rozvíjejících projektů Tomáše Skály se v jeho instalaci dostávají do zcela nového kontextu a jsou vystaveny vzájemné interakci, která jim umožňuje se ukazovat v dosud nepoznaném světle a budovat si vlastní život určený výskytem v neočekávaných prostorových situacích. Objekty jsou neseny mnohovrstevnatými bloky poskládanými ze zrecyklovaných materiálů, které byly původně opakovaně použity při předchozí umělecké práci. Otevřeně tak přiznávají historii své tvorby, která se pak stává neoddělitelnou součástí jejich identity.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vojtěch Kiss: Dopis z Ministerstva

Dobrý den vážení Světoobčané,

Ministerstvo nitra koná ve spolupráci s externím náměstkem představenstva True Lovers Ing. Tomášem Skálou CSc. a mnou, Mgor. Vojtěchem Kissem, rituální večer věnovaný všem domácím kutilům (a kutilkám). Přátelé, jelikož jsme v novém roce opět blíže k dlouho očekávaného kataklyzmatu, přijďte se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se se s e s e s e s e s e s e s e s e rozbít na kusy za zvuku rapů Edoshova Kur-Níku a elekto neuro-bouří Fertillizerů!!! Podle zákona č.66/2017Sb. §589 O Sdílení duševního vlastnictví, přijďte na tuto událost!!!

Vaše Ministerstvo

P.S. Poslední možnost vidět artefakty z Anatomie Pavouka!!!

**************************

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anatomie Pavouka

Animovaný film Vojtěcha Kisse Anatomie Pavouka (loutková animace, 27 minut, 2014) nás odnesla do pochmurného města ztracených duší – města, v němž se vše řídí podle jednotvárného rytmu industriálních strojů a pracovní doby sdílených kanceláří v korporátních kolosech. Možná existuje naděje na vykoupení z vnější rutiny, ale lze vůbec vystoupit ze svých vlastních mentálních hradeb?

Setkání filmu a fyzického světa filmu nás nechalo vkročit přímo do centra dění a bezprostředně nás učinilo svou součástí:

instalace z vybraných filmových kulis k tomuto snímku prorůstá do galerijních prostor a nechává nás prostupovat alternativním prostorem a časem.

Samostatně fungující artefakty vyrobené z původních kulis nabídly nový úhel pohledu na výjevy z fiktivního světa a vyzvaly nás k hledání vlastní cesty mezi jejich světelnými průhledy.

.
Expozice je výsledkem téměř dvoutýdenního intenzivního workshopu, během něhož autoři výstavy ve zdech galerie společně vyrobili paralelní mikrosvět.

 

Jejich vyvíjející se spolupráce a postupné sbližování vlastních představ a očekávání jsou jasně patrné ve struktuře výsledného díla:

disharmonická uskupení různorodých objektů Tomáše Skály vznášející se na šikmé ploše prostupují do hlavní místnosti, kde se setkávají s ulicemi a magickými výjevy filmových kulis Vojtěcha Kisse.

 

Prostorem rezonují ozvěny střetávajících se instalací a vrcholí v místě jejich vzájemné konfrontace.

(zdroj: text Pavlína Samčíková)

**************************

 

S velkým potěšením jsme tak na www.www-kulturaok-eu.cz zhlédli projekci 5 úžasných animovaných filmů TRUE LOVE, jež sklidily ohromný aplaus všech přítomných přihlížejících:

  • sarkastický snímek /černá komedie o smrti s dobrým koncem ´Happy end´ (Jan Saska, kreslená animace, 6 minut, 2015)
  • snímek ve zběsilém tempu, který si klade otázku, zda peníze vydělané z turistického ruchu jsou důležitější než město, ve kterém žijeme? - ´PRAHA!´ (Matyáš Trnka, pixilace, 12 minut, 2015)
  •  
  •  

 

  •  
  • snímek připomíná legendu Golema, jež je situována do doby Protektorátu  … Pérák (Marek Berger, kreslená animace, 13 minut, 2016)
  •  

 

  •  
  •  
  • romantický snímek v různých ročních obdobích …V zahradě (Ondřej Dolejší, kreslená animace, 8 minut, 2014)

 

  • další snímek nebyl o pavoukovi, jak jsme se na www.www-kulturaok-eu.cz původně domnívali, ale o strastiplném životě alkoholika ing. Pavouka, o jeho hledání cesty za konečnou stanicí…Anatomie  Pavouka (Vojtěch Kiss, loutková animace, 27 minut, 2014)
    https://www.truelovers.cz/

 

Koncerty
Edoshův Kur-Ník
https://soundcloud.com/landminealert/sets/edosh-v-kur-n-k-nechce-n-m-n
FERTILIZER
https://bandzone.cz/fertilizer
⇾ https://www.facebook.com/events/1842264946012274/
 

Tomáš Skála (* 1. 6.1987, Mariánské lázně)

  • 2003 - 2007 – studium  VSVH – škola Václava Hollar) - grafika
  • 2007 - 2013 –studium na AVU -  Master degree of Sculpture
  • 2011 studium:  Listahaskoli Íslands (Icelandic Academy of the Arts), Reykjavík (Internship)

    Samostatné výstavy:
  •  ´Shell´, Galerie Vzájemnost, Praha, 2015
  • ´Ram´s Tinder´, Karlín Studios – galerie Karton, Praha, 2014
  • ´Foxy thriller´Kaffistofa gallery, Reykjavík, Iceland, 2011

Ocenění: Awards:

  • Grand Prix  architektů 2013, za  architektonický design projektu„ Re:Vodňany 2012“

 

190 00 Praha 9

Čerpadlová 4

 

Máme otevřeno: každé pondělí a čtvrtek 14.00 – 19.00 hodin

Pro domluvu osobní prohlídky s autory kontaktujte prostřednictvím e-mailu nebo telefonu

 

Vstup: volný

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

https://tomasskala.cz/
https://www.truelovers.cz/author/vojtechkiss/

https://pramstudio.cz/program/tomas-skala-vojtech-kiss/tomas-skala-vojtech-kiss-ministri-nitra.jpg (211365)