Tomáš Predka: ´Spící kino´ aneb proč kino milujeme?!

30.04.2014 16:10

Nau  Gallery – Praha

29. 4. – 29. 5. 2014

 

Nau Gallery  oslavila právě v těchto dnech první rok svého fungování. Pro májové dny připravila výstavu současného umělce Tomáše Predka ´Spící kino´,  jejímž kurátorem je Viktor Čech.

 

Kino jako platforma pro společné vnímání obrazu. Prostor, který mísí realitu s fikcí.

 

Tomáš Predka si zde vzal na mušku kino. Kino – ve smyslu biograf. Vejdeme-li totiž do biografu, usedneme a díváme se dopředu v naprosté tmě a soustředíme se na světelnou projekci  rychle pohybujících se obrázků – na film. Ponoříme se, pokud neupadneme do mrákot či nespíme, rázem do hlubin virtuální obrazové plochy a jejího děje.  A protože iluze na filmovém plátně nás zavádí mnohdy do intenzivnějšího prožívání než se děje v naší ´skutečnosti´ ,  můžeme říci, že film jako médium patří mezi nejoblíbenější, nejdostupnější  a nejrozšířenější druh vskutku především lidové zábavy  (na rozdíl od divadla, show, koncertu).  Intimní  tma kolem nás diváků  je prolamována vizuálními stimuly  z promítaného filmu. Okamžiky pozornosti jsou střídány mikrospánkem. Někdy dojde až k takové situaci, že ne vždy dokážeme na plátně vše vnímat ostře, a tudíž si pak sami vytvoříme svůj vlastní autentický zážitek…   zbavujeme se pevných hranic mezi reálností a nereálností námi viděného …

Tomáš Predka ve své obrazové instalaci ´Spící kino´ navazuje na svůj zájem o moment flashbacku a přenosu vizuální zkušenosti z něj do média malby. Autor se inspiroval návštěvou opuštěného  kina Varšava v Liberci. Na černou nástěnnou malbu rozmístil  obrazy, které asociují  flashbacky.  Jednou jsme ideálně koncentrovaní jako diváci, podruhé už  ne… a tak autor umístil bílou abstraktní mřížku nástěnné malby…celou sestavu doplnil  na protější zdi umístěný kruhový obraz jako  další prvek prostoru kina – kužel barevného světla kinoprojekce.

(z tiskové zprávy kurátora Viktora Čecha)

 

Nau  Gallery

Praha 10 - Vinohrady

Korunní  76

www.naugallery.com

 

Máme otevřeno:  pondělí 15.00 - 18.00 hodin

nebo po dohodě na bara@naugallery.com

Vstup: volný

Hodnocení:  80 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka