Tomáš Polcar: KRAJINY aneb když stále u něj hraje prim temná česká příroda

19.07.2016 12:14

Topičův salon - Praha

12. 7. -  12. 8. 2016


Na vernisáži čtvrté letošní výstavy, výstavy  nejnovějších prací Tomáše Polcara s názvem Krajiny  promluvila kurátorka Lucie Šiklová, autor obrazů a plastik Tomáš Polcar a zpěvem večer obohatila Petra Kohoutová.

 

 

Jak říká Polcar, v cyklu Krajiny jde hodně o prostor, který ve Středohoří člověk žije a vnímá, …říká, že člověk může pozorovat dvě hodiny západ slunce a neustále je to jiné. …anebo když jdou bouřky, tak se ve Středohoří před očima odehrává ohromná čínská krajinomalba, přechody takových bezbarvých, jemných šedomodrých prostorů, celé je to o horizontále a o proudění všeho.

 


Dejme slovo Lucii Šiklové: Tomáš Polcar patří do umělecké generace, která ještě zažila předlistopadovou atmosféru, ale  dozrávala a naplno vykročila do svobodné doby. Polcar prošel na tehdy reformující se Akademii výtvarných umění v Praze třemi osobitými ateliéry. U Huga Demartiniho si vypěstoval cit pro materiál a formu, u Aleše Veselého zaujetí obsahem, energiemi a  roporcemi a u Milana Knížáka zaostření na komunikaci, reflexi, a myšlenku. Po té, co se odstěhoval z Prahy do Slavětína nad Ohří, rezignoval zcela na nová média, obrátil se ke klasické sochařské práci a malbě a soustředí se na tvorbu v tematických cyklech.

 

Po cyklech Hnití plodí žití (2007), Atomos (2010), Sóma (2012 -2013) a Rezonance (2014) se ve své nejnovější tvorbě ocitá zpátky v krajině, se kterou si začal v lyricko-výpravném Hnití (2007) a přes geometrii kruhu a  šestiúhelníka se do ní vrací.

 

 

V životě a i v tvorbě je pro Tomáše Polcara prozařování jejich smyslu důležité bezpodmínečné usilování o duchovní přesah. Proto ve svých nových rozměrných plátnech i trojrozměrných obrazech z betonu jakoby extrahoval vonné esence, jde až na tresť krajiny. Snaží se porozumět směsi pocitů a vjemů, souvisejících s konkrétní krajinou a dosáhnout jejího nejčistšího extraktu.  Možným východiskem, vlastně cílem je černá plocha.  Ale na to má ještě spoustu času.

 

Kurátorka výstavy:  Lucie Šiklová


 www.topicuvsalon.cz
 

 

 

 

 

110 00 Praha 1

 Národní 9, 1. patro
Máme otevřeno:

po, čt, pá: 10.00  - 17.00 hodin

 út, st: 10.00  - 18.00 hodin
 

Hodnocení:  59 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/tomas-polcar-rezonance-aneb-proc-prevazuje-seda-cerna-a-bila-stahnuta-barevnost-/