Tomáš Honz - Jakub Jansa - Dimitri Nikitin - Jonáš Strouhal - Štěpánka Šimlová - Miroslav Vavřina: In a Landscape aneb když už příroda není tichem

25.04.2016 13:06

Galerie a aukční síň European Arts – Praha

31. 3. -  27. 4. 2016

 

Na vernisáži skupinové výstavy ´In a Landscape´ jsme zhlédli práce šesti umělců (Tomáš Honz,  Jakub Jansa, Dimitri Nikitin, Jonáš Strouhal, Štěpánka Šimlová, Miroslav Vavřina). Výstava se inspirovala stejnojmennou klavírní kompozicí skladatele a malíře Johna Cage,  název výstavy tudíž odkazuje na avantgardní hudební skladby Johna Cage, které hudbu rozšiřují o hluky, zdánlivě cizorodé zvuky a otevírají se náhodě a místnímu kontextu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zobrazování a vyjadřování přírody bylo uměleckým námětem již v antice,

v některých o obdobích však (například ve středověku)

stále příroda mimo pozornost umělců.

Dá se říci, že byla tichem.

Až moderní dokvět začal být opět chápán

(a do  určité míry je tomu tak i dnes)

na základě protikladů mezi kulturou a přírodou…."

(Milan Kreuzziger)

 

Výstava nabízí manuál různých způsobů, jimiž současné umění tematizuje krajinu (přírodu) a testuje hranice mezi přírodou, uměním a vědou. Technologie nepovažujeme za pouhý neutrální nástroj, ale aktivní činitel podílející se na vytváření nových možností, změně chápání materiality, senzibility a imaginace.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Představa přírody a její vyjádření prostřednictvím široké škály vizuálních prostředků (od olejomalby přes digitálně upravenou fotografii až ke grafickému záznamu ´hacknuté´ rostliny a intervencím do krajiny) je v současné době nejen nemyslitelná bez experimentů inspirovaných vědními disciplínami, ale rozšiřuje se také do dříve neviditelných mikrosvětů i do makroměřítka kosmického prostoru.

 

Kurátor: PhDr. Et RNDr. Milan Kreuzziger, Ph.D.

 

 

 

 

 

 

 

 

110 00 Praha 1

Senovážné náměstí 8

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková