TIMO: L. E. aneb výtvarné umění je dnes limitovaná edice aneb kdo hledá, ten najde

04.02.2021 14:58

 

TIMO: L. E.

Proluka – Galerie pod vršovickým nebem

Od 16. října 2020  

 

 

I když, co si budeme povídat, do galerií vyjma zahájení, vejde pár jedinců denně, a to ještě ne pohromadě, takže rozestupy by byly víc než dostatečné, galerijní prostory jsou nyní (covid – 19) pro veřejnost uzavřeny. Různé internetové zprostředkovávání je sice milé, ale osobní pohled face to face, to nevyrovná. Alespoň většině z nás, co jsme na výtvarno fixovaní. Zbývá tedy pátrat a hledat venku.

 

Nejeden projekt už tuhle jedinou povolenou – pokud ji ovšem povolí jiné předpisy -  formu venkovní galerie využil, či dokonce využívá. Ale „ve žlutém trikotu vedoucího jezdce“ vznikajícího pelotonu venkovních galerií jede už dávno Galerie Proluka. I když ve své historii také musela ustupovat ze zavedené lokace na jinou, nevzdává se. Už delší čas prosperuje v Bezručových sadech ve Slovenské ulici. A její další počin tam ční i v tyto dny.

 

 

TIMO český, brněnský (skoro) Banksy

 

Nejnovější akvizicí Galerie Proluka je tedy dílo, jehož autorem je brněnský výtvarník, říkající si TIMO. Kdo je TIMO? Stručně a s mírnou nadsázkou řečeno, český Banksy.

TIMO je umělecký pseudonym významného brněnského street-artisty, sprejera a writera. To už mnohé napoví o jeho aktivitách. Už v roce 1997, coby student SČIPF na brněnském kampusu Komín, začal tvořit svá graffiti. Po této střední škole absolvoval ještě Fakultu výtvarných umění VUT, opět v Brně.

 

 

Své tvůrčí aktivity zaměřuje tedy do veřejného prostoru. Ať už se jedná „jenom“ o zkratkovité nonsensové básničky či úderné slogany, nebo o realizace na rozměrné plochy. Zdravě „drze vylepšuje“ také třeba chronicky známá loga různých firem, jindy pozmění „poťouchle“ ukazatel na oficiálních místech, což nejednou vyvolá kontroverzi případně i zákaz a zamalování jeho díla. Kolem volebního šílenství se trefně trefuje i do politických hesel. TIMOvým prostorem k realizaci jsou tedy legální, ale začasté i nelegální, místa.

V Praze jsme se s jeho tvorbou – dokonce v galerijním pojetí – mohli setkat například v roce 2017, kdy pro galerii Pro arte připravil svá surrealistická díla pod názvem Napiš. 

Že se jedná o výtvarníka opravdu všestranného, dokládá třeba jeho soubor sedmera vyřezávaných reliéfů sov na stromech, instalovaný v Brně v Židenicích v Parku Bohumila Hrabala. Jiný počin je zase sada jím malovaných, ryze brněnských, vánočních hrnků. Ale hlavní směr jeho aktivit přece jen míří do ulic a veřejného prostoru. A do Brna. Jen v Brně lze už najít – jak se uvádí - více jak půl tisícovky větších či menších děl…

 

 

Limit Edition – limitovaná edice

 

Nepřehlédnutelné „cosi“, čnící uprostřed svažující se louky parku Bezručových sadů, upoutá a donutí přemýšlet. Co to je? Proč to tu je? Kdo to sem dal? A hlavně, co tím chtěl autor říci? 

Zasvěcenou informaci – nikoli odpověď na všechny nabízející se otázky - podává asi nejvýstižněji kurátor této TIMOvy výstavy, Radek Wohlmuth. Dejme mu proto slovo:

 

 

„TIMO svou prací dlouhodobě propojuje veřejný a galerijní prostor. Přestože se vyjadřuje různými způsoby, od poezie po tradiční malbu, nejsilnější je jako vnímavý glosátor aktuálního ´tady a teď. ´ Mezi nejpádnější prostředky jeho vizuální konfrontace patří vizuálně-verbální komentáře. Jeho ironizující aktivistická instalace pro vršovickou galerii ProLuka staví na paradoxu přímočarého spojení ekonomického s environmentálním. Sama marketingovým potenciálem, s virálním rozměrem, ale funguje i jako návnada ke komerčnímu zneužití.

TIMO je momentálně nejvýznamnější český streetartový umělec. Vychází ze zkušenosti, která kombinuje graffiti minulost a studium na vysoké umělecké škole. Svými intervencemi často upozorňuje na bezpráví jakéhokoli druhu, systémové a ekonomické podrazy nebo politický paskvil na lokální i té nejvyšší úrovni. Jeho identita není veřejně známá.“

 

Text a foto: Richard Koníček

 

 

TIMO: L. E.

Proluka – Galerie pod vršovickým nebem

Od 16. října 2020

Galerie ProLuka – Bezručovy sady, Praha 10 – Vršovice

(park naproti domu Slovenská 23), zastávka tram Krymská