Tilo Ettl a Václav Sika: Ze života lidí a hmyzu aneb co hledáme, když nalézáme?!

10.06.2015 12:40

Galerie kritiků – Praha

10. 6. – 6. 7. 2015

 

Na vernisáži výstavy v Galerii kritiků, kterou připravila kurátorka Vlasta Čiháková Noshiro, jsme za osobní účasti obou autorů Václava Sika a Tilo Ettla zhlédli jejich zajímavé malby, akryly i oleje na plátně. A můžeme říci, že se vystavené obrazy od sebe dokonale lišily nejen zvoleným tématem, ale i osobitým malířským stylem každého z autorů.

 

Nebyl problém přiřadit českému malíři Václavovi Sikovi precizní obrazy brouků (jakoby stále neustále hledajících) a naopak osobité portréty lidí, dívajících se na nás zpříma jakoby v očekávání a neobyčejně obyčejná zátiší patřících německému malíři T. Ettlovi. 

Za www.www-kulturaok-eu.cz musíme však říci, že brouky milujeme.  V dětství jsem je jako praktikantka - k radosti všech kluků z oddílu - sbírala, protože  problém s jejich nalézáním v lesích žádný ještě nebyl (i když podotýkám, že nešlo o  tyto roháče a jiné bojovnější typy),  spolu s motýly na vojenském  pionýrském táboře v Plané Nad Lužnicí.  Chycené broučky jsme si pak schovali  v temných koutech táborových  srubů, než se nám k našemu zármutku rozutekli. Dokonce můžeme říci, že mnohdy ti nejsmradlavější byli ti nejkrásnější. No, a ještě si myslím, že brouci nás -  lidi  - jistojistě přežijí, zvláště chováme-li se k planetě a k sobě tak, jako se chováme po staletí - stále hůř a hůř…a bude hůř?!

 

Jak nám řekla kurátorka Vlasta Čiháková Noshiro, u Kdyně, ležící na rozhraní Šumavy a Českého lesa, kde se rozprostírají hluboké smrkové i borové lesy, má své bydliště malíř Václav Sika.

 

 

 

 

 

 

Do lesa chodívá s fotoaparátem na procházky a snímků přírody používá jako předlohy ke svým malbám. Říká, že kmeny smrků zde přecházejí až k růžovým valérům a zajímavé proměny barev lze pozorovat i ve zvlněné hladině známých jezer – Černého, Čertova, Prášilského, Laky. Také na úbočí Herštýna a Rýzmberku jsou chráněné krajinné oblasti s bučinami, kde umělec čerpá mnohé ze svých obrazových motivů. Nejde však jen o barvy kmenů stromů, častým motivem záznamů jsou i lineární konfigurace opadu listí či jehličí, větví či rašících pupenců, uschlých stébel či květin. V poslední době se malíř věnuje soustředěně studiu hmyzu, který při svých průzkumech v lese objevuje a dále zkoumá. Nachází ve vzhledu a chování brouků vizuální inspiraci, neméně výraznou, než když před časem portrétoval své známé a přátele v ornamentálních krojích z Domažlicka.

 

Tentokrát si pro vizuální konfrontaci přírody a života lidí vybral za partnera německého malíře Tilo Ettla, s rodištěm v nedalekém Schwandorfu a současným sídlem v Plané u Mariánských Lázní, který ve svých pastelově laděných, osobitých  portrétech lidí, citlivě modelovaných světlem, a v zátiších zahrnujících plody ovoce či zeleniny, charakterizuje lidské protějšky ve vztahu jejich každodenního života k přírodě. Výstava tvoří zajímavou konfrontaci malby mezi lineární deskriptivností a jemnou tonalitou barev, v dialogu dvou umělců, kteří přes svůj intelektuální nadhled si hluboce váží možnosti života v prostředí na dosah zelené přírody. Odtud vznikají sofistikované obrazy, jež vynikají působivou orchestrací tvarů a barev, jako harmonie očistného souzvuku ducha a těla. (Vlasta Čiháková Noshiro)

 

 

 

 

 

 

 

Palác  Adria 1. patro

110 00 Praha 1

Jungmannova 31

 

 

 

Připíjíme oběma autorům sklenkou červeného...

 

 

www.galeriekritiku.cz

Máme otevřeno denně 11.00 -18.00 hodin mimo pondělí a státní svátky

 

Vstupné:

 základní 40 Kč, snížené 20 Kč, školní (skupina nejméně 10  žáků v doprovodu pedagoga) 10 Kč

 

 Hodnocení: 80 %

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková