The World of Banksy/ There is always hope aneb Banksy v Praze? V Mánesu určitě. V ulicích Prahy možná…

09.06.2020 10:25

Výstavní síň Mánes - Praha

6. 6. - 27. 9. 2020

 

Zázraky se dějí. Není snad nikdo, kdo by jméno záhadné osoby, dnes už spíše osobnosti, a celosvětové, říkající si - Banksy - neznal. Není snad, ale asi nikdo, kdo by ho osobně mohl vůbec znát. Tajemný ´hlas lidu´ vyjadřující to, co máme mnozí na jazyku, ale nevyslovíme to, a už vůbec to neodkážeme do světa nahlas vykřičet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Dokud člověk dýchá, nic není ztraceno, vždycky má dvě možnosti."

(úryvek z  divadelní hry  Jacobowski a plukovník/autor Werfl)

 

Banksy = trn v oku všem kapitalistům, ať už to přiznávají nebo jen cítí, trn v oku všem válekchtivým lampasákům, autoritám i jakobyautoritám, zkrátka všem, co si o sobě myslí, že sežrali šalamouna i s botami a určují nám, jak a co, jak a kdy, jak a proč. Banksy je svobodomyslný hlas lidu, či přímo rozumu. Něco na způsob někdejších prostořekých, leč pravdomluvných a svědomí mocných žahajících dvorních šašků. Zavržená, zapomenutá a umrtvená to instituce, a tolik, tolik potřebná ke korekcím (či alespoň k pokusům o ně) v činění těch, kteří vždy rozhodovali a rozhodují o nás za nás. Šašci ale končívali zle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Banksy (neví se, zda je to muž nebo žena?) si dává bacha a je v až mysticky tajemné anonymitě. Jako osoba materiální. Zřetelný ale jako vykřičník na zdi. Tam také nejvíc tvoří. A varuje, glosuje a nemilosrdně tepe. Promyšleně, inteligentně. Mnohým nám z duše. Proto je tak populární a obdivovaný. A proto tak zatracovaný etablishmentem a milovaný plebejci zdola. Jeden z nás - za nás.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Světe div se, od 6. 6. 2020 Banksy vystavuje v Praze! Zatím ´jen´ na výstavě v Mánesu. Ale, jak jsme se právě tam při tiskové konferenci z úst povolaných dozvěděli, jeho zvyk je navštívit inkognito, jak jinak, svou výstavu konanou kdekoli po světě a pak … ano, pak se třeba i projevit někde na zdi toho města. Kéž by. Náplavka je blízko a zdmi volajícími po jeho tvorbě, namísto rádobygraffiti sebestředných sprejerů bez ducha, disponuje Praha bohatou škálou i nabídkou. Věřme tedy na zázraky. První už se stal. Banksy má výstavu v Praze.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Byl to šok…

Tedy příjemný, ba jeden z nejpříjemnější, zejména po koronavirovém půstu. Pecka, dá se říci. Tak teď po úvodu nadšeného diváka se už sluší přejít k faktům. Dostali jsme pozvánku. A tuhletu, na výstavu nazvanou až neuvěřitelně  - The World of Banksy, ve Výstavní síni Mánes, od progresivní výstavní aktivity Galerie Art Mozaika (www.artmozaika.eu ). Četli jsme ji raději dvakrát. Byla totiž na výstavu „ve které se veřejnosti představí Banksyho vizualizovaná umělecká díla“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A na besedu pro novináře. S kým? Banksym? Asi těžko. I když... Třeba bude za paravánem, pod rouškou - ne covidovou, ale tmy, a … No, byli jsme tam o hodinu dřív... A u vytržení. To, co kdo známe z netu, tady je in natura, v životní velikosti a v instalaci téměř jako ze světových zdí vytržené. Tak abychom u vytržení nebyli.

 

The World of Banksy v Praze je!

Dovolte ale odcitovat tiskovou zprávu.

„Výstavní síň Mánes je přehlídkou speciálního výběru více než 60 děl nejznámějších tištěných verzí ze soukromých sbírek a více než 30 nástěnných graffiti jednoho z nejzáhadnějších umělců všech dob s tvůrčím pseudonymem Banksy.

 

Banksy je nejslavnějším světovým graffiti umělcem, jenž ve světě, od Londýna po New York, od Berlína po Timbuktu, od Gazy po Tokio, transformuje ulice do gigantických pláten. Je utajeným hrdinou, co se záměrně vyhýbá řízené publicitě a odhalení identity, což je typická známka dnešní digitální doby, v níž většina usiluje o maximální zviditelnění. Banskymu, který se uměleckým graffiti zabývá již od 90. let 20. století, se rychle podařilo pomocí svého tak odlišného přístupu ´proti všem´ a skrýváním vlastní identity vytvořit vlastní mýty.

 

Pod tajemnou rouškou se jeho antikapitalistická, protiválečná a autoritám odporující tvorba stávala rychle, den za dnem, jedinečnou senzací. Zatímco některým jeho přístup, spočívající ve smělé kritice obrazů, politiky, nebo dokonce umění a muzeí podpírajících populární kulturu připadal jako jednoduchá revolta, většina začala v jeho tvorbě nacházet důvtip a hlubší smysl.

 

Klasická umělecká díla, která pojal vlastním stylem, byla vystavena na zdech významných uměleckých institucí jako British Museum, Tate Modern nebo Louvre. A fakt, že nebyl nikdy přistižen při žádné z těchto akcí, a že jeho díla byla zaregistrována mnohdy až po několika dnech, jen ještě více rozvlnil vzniklý rozruch. Přestože se tak postavil proti komodifikaci umění, jeho díla si našla kupce ochotné zaplatit v aukcích rekordní sumy. Idea, že ulice jsou všech, byla natolik lákavá, že populární kultura, kterou tak kritizoval, jeho tvorbu už pohltila.

 

Zatímco popstar Christina Aguilera, která neváhá kritizovat vládní autority, zakoupila díla vyobrazující královnu Viktorii jako lesbu, nechal si Justin Bieber vytetovat Red Balloon Girl na svou paži.

 

Banksy, jehož tvorba byla vždy v centru kontroverze, byl časopisem Times zahrnut mezi 100 nejvlivnějších osob roku 2010. Jeho jméno se tak vyskytlo ve stejném žebříčku jako například Obama nebo Lady Gaga. V daném žebříčku byl pravděpodobně také jedinou osobností takového druhu, jejíž pravá identita nebyla odhalena.

 

Banksy interpretuje sociologickou sílu umění srozumitelným jazykem. Zábavnou perspektivu svých prací bude v Praze, v galerii Mánes na břehu Vltavy, v budově, která je svým funkcionalistickým designem symbol sám o sobě. Výstava spojující věhlasného, ale zároveň neznámého Banksyho s mladými pražskými umělci, oživí pouliční atmosféru uvnitř galerie.

 

 

 

S cílem nechat návštěvníky naplno pocítit ducha pouličního umění chce tato výstava nabídnout odlišnou zkušenost se svobodnou graffiti tvorbou - Banksyho kritickým přístupem a inovativním přístupem mladých umělců.

 

´The World of Banksy´ přináší odlišný náhled na problematiku Banksyho neznámé identity skrze koncepci ulice, která je jak základnou pouličního existencionálního boje, tak každodenní atmosférou. Výstava je proto významná také díky skutečnosti, že se jedná o první představení tohoto umělce v Praze.

 

Banksy sám sebe označuje za ´uměleckého teroristu´ a jeho nástěnné malby se ihned dostávají na titulky celostátních medií, vpustí závan své rebelie do pověstné pražské atmosféry.“

 

 

S informacemi nás seznámili Jiří Jaskmanický za Galerii Art Mozaika a Derya Evren za pořadatele výstavy - Heinen Handels GmBH, Neus.

 

 

A beseda s novináři?

Začala logicky a nedůvěřivě. Na oba aktéry startovali kolegové s nedůvěrou a otázkami na zajištění autorských práv, na souhlas autora a tak podobně. Marně. Výstava obsahuje kopie instalací v téměř reálné podobě, tak jak jsou všeobecně známy a spatřitelné na různých místech planety. Vytvářeli je nadšeně mladí akademičtí malíři, sdílející stejnou vlnu jako Banksy. A to pak jsou všechny dohady pro běžného diváka nadbytečné.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A druhá část výstavy je dokonce sestavena ze zápůjček od sběratelů vlastnících vystavované artefakty, z nichž část - jak jsme se dozvěděli - jsou opravdu originály. Které, to nám prozrazeno nebylo. Z hlediska diváka je však daleko podstatnější, že může stát tváří tvář dílům autora a prohlédnout si je v reálné velikosti a v aranži, v níž byly stvořeny. Originály jsou ve světě na stěnách domů, zde na dřevotřískových kulisách. Ale jsou tu! Vše navíc proloženo řadou autentických citátů Banksyho, jež oslovují a burcují a každá z té téměř stovky prací je opatřena popiskou s názvem, identifikací vzniku v českém i anglickém jazyce. Výstava se tak stává živou encyklopedií pro ty, kdo dál Banksyho chtějí studovat a průletem světa Banksyho, tedy opravdu The World of Banksy, pro nás všechny ostatní ´jenom´ obdivující.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

My na www.www-kulturaok-eu.cz jsme se obou pořadatelů dotázali, zda už není doložena nějaká autorova práce i v Praze? Není. Avšak vzhledem k jeho zvykům, to opravdu není do budoucna vyloučeno. Když už tu bude… A bude? Kdo ví. Spíš ano. Návštěvníci výstavy se s ním tedy klidně mohou mezi četnými diváky míjet. Jenže nebudou vědět, že k tomu právě došlo. Ale to přece je - bude? - Banksy. Držme si proto palce a neváhejme výstavu navštívit. Či s ohledem na počet pravděpodobnosti možného setkání, nejlépe opakovaně.

 

A odtrhneme-li už oči od vystavených prací, můžeme si na okolních návštěvnících typovat, zda to není náhodou právě ON - Mistr Banksy. Až do 27. 9. 2020 je šance. A jak nám prozradili organizátoři - aspoň to… - teprve na konci výstavy se rozhodne, zda bude pokračovat v Mánesu nebo třeba někde jinde. Takže z tajemna a nejasna nevyjdeme. Inu, Mistr Banksy…

 

 

110 00 Praha 1 - Nové Město

Masarykovo nábř. 250

Máme otevřeno: denně 10.00 - 21.00 hodin

Vstupné:  

dospělý: 340 Kč

senioři (+65 let): 170 Kč

studenti (do 26 let s ISIC): 170 Kč

děti (6 -15 let): 170 Kč

rodina (2+2): 810 Kč

skupiny (+10): 280 Kč

 

Hodnocení: 100 %

Richard Koníček (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková, © Richard Koníček

 

Banksy

Banksy je pseudonym anglického street artového umělce bristolské undergroundové scény. Jeho pravá identita není známa. Banksyho díla jsou zpravidla satiry s politickým či kulturním obsahem. Jeho street art kombinuje graffiti s šablonovou technikou. Objevuje se v Londýně i ve městech světa.

 

Banksy vytvořil v roce 2010 i uvítací skeč v seriálu Simpsonovi pro díl ´MoneyBART´, zpodobňující pracující Asiaty vytvářející právě tento seriál v ubohých podmínkách (Simpsonovi jsou vyráběni hlavně v Jižní Koreji).

 

Koncem roku 2010 se pro změnu rozhodl finančně vypomoci stíhaným umělcům z ruské skupiny Vojna. Režíroval i film Exit Through the Gift Shop, jenž měl premiéru na Sundance Film Festivalu v roce 2010.

 

V roce 2013 přinesla Profimedia fotku, jenž ho měla zachytit a uvedla i údajné civilní jméno - Robin Banks. V roce 2017 se zase dospělo k názoru, že jde o Roberta DelNaja z kapely Massive Attack. A v roce 2018 deník The Independent zveřejnil video, podle kterého je Banksy bristolský umělec Robin Gunningham. Atd., atd… Více na www.banksy.co.uk