Ten dům už sem nepatří aneb potřebujeme víc umění či víc byrokracie?!

04.01.2016 12:18

Karlín Studios – Praha

19. 12. 2015 – 6. 3. 2016

 

10. výročí Karlin Studios je zároveň ukončením činnosti v pražském Karlíně.

Budova bývalé ČKD ve které Karlin Studios sídlí,

se bude bourat a nahradí jí kancelářsko-obytný komplex.

 

Na poslední vernisáž snad (definitivně) poslední, tentokrát skupinové, výstavy ´Ten dům sem nepatří´  jsme si za www.www-kulturaok-eu.cz i v rušném čase předvánočním čas si udělali, protože se jednalo o ukončení činnosti Karlin Studios po jeho 10 letech činnosti, kdy jsme zde realizovali 113 výstav.

 

V Karlin Studios na místě části bývalého továrního areálu ČKD jsme v posledních 10 letech mohli zhlédnout od roku 2005 více než stovku sólových, kurátorských či skupinových výstav. Ve své době v jednom z nejrozsáhlejším prostoru, kde se nacházely  i ateliéry umělců,  dostávali v Karlin Studios současní čeští i zahraniční umělci příležitost vystavovat, nejen v galerii,  ale i v dalších galerijních projektech (Galerie Behémót, Galerie Entrance, Galerie K.ART.ON a Galerie KIV). Projekt je svým provozem spojen s Galerií Futura, nicméně podoba jeho výstavního programu se vždy nesla ve specifickém duchu.

 

Jak je to vypadá teď?

Jeho umístění v pro developery zajímavé zóně Karlína vlastně stálo i na počátku jeho vzniku, kdy byl tehdejším developerským majitelem dočasně poskytnut kulturním účelům. Po 10 letech se však historie tohoto objektu naplnila. Rozvoj investičních záměrů v jeho okolí, spolu s postupnou proměnou celé čtvrti na kancelářskou zónu dospěl do okamžiku, kdy tomuto rozvoji musí ustoupit i on. S geniem loci starého industriálního předměstí Karlína spojený objekt musí jako poslední ustoupit sterilnímu de-lokalizovanému prostředí kancelářských budov. Již cestou do galerie přes uličku mezi novými objekty člověku může přijít na mysl ona myšlenka, že ten dům už sem nepatří.

 

Na této poslední výstavě se už jen ohlížíme za historií Karlin Studios. Na základě dialogu tří kurátorů  vnímáme složenou asambláž vzpomínek, které podle nich  reprezentují  výrazné momenty v jeho provozu.

 

Každý z autorů výstavy se v desetileté historii  podílel na kurátorském vedení Karlin Studios, či zde realizoval své autorské nebo kurátorské projekty. Výsledek poslední výstavy je proto stejně nevyvážený jako lidská paměť či spravedlivost diskurzů, jimiž nahlížíme na historii. Řada prací je zde reflektována i díky jejich přímé vazbě na daný prostor, díky nimž si je můžeme připomenout v autentickém kontextu, než budou odsouzena jen do role vizuální či textové archivní informace. Formát materializované vzpomínky, který tato výstava získala, staví do podobné role i objekt, který ji hostí.  (zdroj: tisková zpráva)

 

Jakub Valenta: Hlas postav hlavních a vedlejších

Při procházení se prostorem Karlin Studios nás zaujaly stěny plné anketních otázek a výsledků, které pocházejí z www.novinky.cz za rok 2015.  Octneme se v prostoru utváření společenské diskuse, nastolován í témat. Někde mezi světem skutečným a fiktivním. V prostoru, kde dostávají ti vedlejší hlas, kde se z možného stává reálně.  Otázek je spousta, jako např.:  

 

Půjčili jste někdy partnerce/partnerovi,nebo někomu z rodiny?

…Vnímáte pátek 13. jako nešťastný den?

…Vadí vám ne vždy srozumitelná dvojí příjmení žen?

…Šli byste se podívat na veřejnou pitvu zvířete?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Současně se koná v Karlin Studios:

PRELIMINARY SADNESS, c/k: Michal Novotný

TOMÁŠ ROUBAL: SÓLO

SHANTA RAO : OPEN STUDIO

GALERIE KIV : STILL LIFE (Vladimíra Večeřová a Petra Lelláková)

Vizualizace projektu Corso IIb / Project Corso IIb, © Karlín Group

Dušan Zahoranský, "Promitačka" z výstavy Necenzurovaná verze, 2010

 

Vystavující umělci: Vasil Artamonov–Alexey Klyuykov, Jiří David, Patricie Fexová, Pavla Gajdošíková, Ivars Gravlejs, Eva Koťátková, Jan Krtička, Dominik Lang, Marek Meduna, Alice Nikitinová, Markéta Othová, Petra Pětiletá, Daniel Pitín, Katarzyna Przezwańska, Milan Salák, Tereza Severová, Matěj Smetana, Sláva Sobotovičová, Vít Soukup, Pavel Sterec, Václav Stratil, Jan Šerých, Viktor Vejvoda, Lenka Vítková, Ivan Vosecký, Dušan Zahoranský.

 

Kurátoři: Milan Sálak, Viktor Čech, Caroline Krzyszton

Máme otevřeno: středa  – neděle 11.00 – 18.00 hodin

Vstup: volný

180 00 Praha 8

Křižíkova 34

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/rudolf-skopec-a-ladislav-vondrak-eticky-kodex-naklonene-roviny-aneb-vsichni-koncime-jako-v-karlin-studios-/

Hodnocení:  69 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková