´Tanec mezi střepinami´ aneb když tančíme jako o život (Tanec medzi črepinami/Dancing on broken glass)

23.09.2013 14:53

´Dramatický příběh o lidském bytí, lásce, vzletech a pádech ve strhujícím a fascinujícím hudebně-tanečním filmu

 

Byli jsme pozváni 23. 9. 2013 na novinářskou projekci slovenského filmu ´Tanec medzi črepinami´, který slavil v roce 2013 svou mezinárodní premiéru na Mezinárodním filmovém a televizním marketu v Hongkongu.. Film byl s úspěchem uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Bratislava 2012 v sekci Made in Slovakia.

 

Režisérský debut slovenského herce, tanečníka a choreografa Marka Ťapáka přináší po několika letech do slovenské kinematografie jedinečný tanečně-hudební film z prostředí slovenské přírody. Svým filmem volně navazuje na silné tradice hudebně-tanečních filmů, které v minulosti vytvářeli legendární slovenští filmaři Martin Ťapák a Karol L. Zachar, a promítá je do nově zpracované současné podoby. Příběh je postaven na představách hlavního hrdiny, který prožívá své silné životné situace a zážitky prostřednictvím tance, podmanivé hudby, něhy a síly básnického slova. Jeho putování je poskládané z jednotlivých střípků života, které spolu vytvářejí úchvatnou mozaiku obrazů, pohybujících se v čase a v prostoru. Film je silný svým zpracováním, tanečnými výkony, nápaditou silně elektrizující energií, moderní interpretací folklóru i podmanivé hudby, která kolísá na pomezí lidové hudby mnoha slovenských regionů a world music. (oficiální text distributora)

 

Když Slováci hory rádi

Na začátku filmu se rozprostírá nádherná krajina slovenských hor, a v neustálém rytmu hudby a lidových písní sledujeme kroky osamělého muže, hlavního hrdiny (Marek Ťapák), jenž ve svých představách si promítá svůj život.  Je štvancem, pronásledují ho tři muži ve zbojnickém, jeho kamarádi, kteří se mu kdysi krutě pomstili.  V podstatě tito čtyři muži  z plátna neslezou. Těžko se o filmovém ději mluví, prolínají se záběry z minulosti nebo přítomnosti, v černobílém či barevném provedení.

 

Tři Marianny a tři kamarádi - poutníci?!

Hlavní hrdina vzpomíná na své tři lásky, Marianny, přičemž jak to v životě bývá, málokdy dojde k vzájemnému jejich souladu. Myslíme v tom smyslu, kdy jeden touží po druhém, a ten druhý  ho odmítá, a naopak, přesto  postaršímu hlavnímu hrdinovi (mužovi) se sice podaří  si vzít svou lásku za ženu (sledujeme dojemný svatební obřad), ale ta ho jednou opustí. A tak začíná drama: jak mužovi i té jeho ženě Marianně. A olej do celé té nešťastné události přilévají mužovi tři kamarádi, kteří s ním vystupují v různých rolích. Jednou jako zbojníci, pracovníci na pile, šikanovaní vojáci na frontě či jako jeho svědkové na mužově svatbě, následně i jako jeho pronásledovatelé.

 

Hudba, písně i tanec zní neustále

Nejkrásnější na filmu je neustálé prolínání děje, zejména v různých ročních obdobích,  lidovými tancemi (rej dívek v noci u ohně, pohanské rituály, svatební i smuteční veselí, lidová zábava), kdy tanečníci v krojích tančí jako o život. Zde konečně pochopíme, že lidstvo si tanec vymyslelo na rozdíl od zvířat nejen k vábení mezi sebou navzájem, ale i proto, aby si mohlo tancem vyjádřit své emoce, jakéhokoliv rázu. Povětšinou pozitivní, i negativní zde však zhlédneme.

 

Všední život horalů je těžký, a jedinou radostí byl zpěv a tanec, práce a láska a krásná těla jejich žen…

 

Proč tanec mezi střepinami?

Protože, když se napijeme a jsme-li na taneční zábavě, rádi si po vypití něčeho ostrého   furiantsky si sklenicemi hodíme a  práskneme o podlahu…a odtud ty střepy, a tančíme dál…takový je život…

 

Když mě stará matka

Krásná je scéna,  kdy matka muže v předtuše, že jejímu synovi hrozí nebezpečí, utíká do kostela za něj se pomodlit.. a kdy matka vzpomíná, s jakou láskou učila svého syna chodit, nejdříve po čtyřech, jak se pak  syn postavil na nohy, jak ho učila tančit, aby ho ten svět tolik nebolel…jak se oženil…

 

Závěrem

Film doporučujeme těm, kdo mají rádi Slovensko, slovenské lidové písně a tance, slovenské hory i fotografické umělecké záběry…

 

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8mmdpCJ1Wwo#t=7

 

Země původu: Slovenská republika 2012

Režie:   Marek Ťapák

Hrají: Marek Ťapák, Anna Javorková, Stano Marišler, Ondro Mlynárik, Maťo Urban, Linda Luptáková, Katka Ťapáková, Biba Lanczová, Michal Dutka, hudebníci a tanečníci souborů SĽUK, Urpín, Šumiačan, Technik, Ekonóm, Skorušiná a další

Scénář: Marek Ťapák

Kamera: Peter Bencsík

Hudba: Skupina Banda a Samo Smetana, Tono Popovič

Střih:    Matej Beneš

Jeden ze čtyř osvětlovačů:  Rostislav Jánošík

Jazyk: slovensky

Titulky: anglicky

 

Přístupnost: do 12 let nevhodné

Stopáž:  79 minut

Žánr:  hudební a taneční drama, přírodopisný, lyrický  

Film: barevný, prolínají se černobílé záběry, skoro fotografické

Premiéra: 17. 10. 2013

 

Distributor: Film Europe cz

 

Hodnocení: 100 %

 

Za úspěchem filmu stojí i tanečníci profesionálního folklorního souboru SĽUK, hudební skupina BANDA, skladatel Tono Popovič a básník Daniel Hevier.

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: www.filmeurope.cz