Tajuplný dýňový podzim aneb děti jsou u vytržení a dospělí jim tiše závidějí

22.10.2021 16:47

 

Tajuplný dýňový podzim

15. 10. - 31. 10. 2021

Botanická zahrada hl. m. Prahy

Horní zahrada

  • Pozor: 23. a 24. října 2021 - Dýňové hrátky  !!! 

 

 

V trojské botanické zahradě začíná Tajuplný dýňový podzim. Návštěvníci uvidí rekordní českou dýni s váhou 175 kilogramů.

 

 

„Tato akce je další v řadě oblíbených a tradičních výstav, které u nás v botanické zahradě pořádáme. Návštěvníky čeká tajuplný a strašidelný okruh, kde se mohou vyfotit, zahrát si netradičně pojaté stolní hry a dozvědět se, jaké dýně se u nás pěstují. Jedním z vrcholů expozice je gigantická dýně s rekordní váhou 175 kilo. Jedná se o největší dýni vypěstovanou v Česku. Opět se můžeme těšit na zábavný víkend plný dýní, dýňového tvoření a také na oblíbený halloweenský lampionový průvod a opékání špekáčků…“

Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

 

 

Dýně, dýně, dýně… 

 

Botanická zahrada hl. m. Prahy zahájila výstavu dýňových aranžmá, letos pod názvem Tajuplný dýňový podzim. Tato tradiční podzimní akce je tentokrát tematicky zaměřena na pohádkové postavy čarodějnic, duchů a strašidel a vůbec na oslavy Halloweenu.

Nápadité a vizuálně působivé dekorace připravili studenti České zahradnické akademie Mělník pod vedením Petry Křížové.

Děti se mohou těšit nejen na vzrušující podívanou, ale i na četná lákavá - hrací - zastavení.

Včetně takových prazvláštností jako jsou stolní hry, v dýňovém provedení. Čeká tu na ně totiž dýňová dáma nebo tykvové piškvorky.

 

 

Škola hrou

 

Výstava má nejen zábavní charakter, který – jak jsme se při naší návštěvě akce na vlastní oči přesvědčili – mimořádně úspěšný zábavní ráz, také nenásilný edukativní rozměr.

Malí, ale čsto i velcí návštěvníci se tu seznámí s různými druhy dýní, od nejmenších, jako je například Baby Boo, až po největší, kam patří česká odrůda Goliáš či gigantické dýně Atlantic Giant. V trojské zahradě je k vidění dokonce vůbec největší česká dýně, která váží 175 kilogramů. Tu Botanické zahradě věnoval zkušený pěstitel, pan Jan Staněk z Horních Bludovic.

 

 

Skvělý kompoziční nápad

 

Venkovní expozice Botanické zahrady hl. m. Prahy, konkrétně její areál Horní zahrady, jenž se začíná hned za vchodem ze sídliště Bohnice, zdobí různorodé plody dýní instalované do řady tajuplných či strašidelných aranžmá.

Po malém úvodu jakémsi prologu výstavy, „dýňová stezka“ vtahuje návštěvníky do prostoru expozice zvané Severoamerické prérie a dále do Lesa.

Prostředí dodává expozici nový rozměr.

Návštěvníci objeví obří čarodějnické klobouky, siuety čarodějnic, strašidelná strašidla a duchy jako živé.

Aranžmá jsou připravena tak, aby se u nich zájemci mohli vyfotografovat,  což také díky dnešní výbavě mobilů a dalších technických vymožeností také hojně činí. Jen nepokojné a rozdivočelé děti, v realizaci památečních snímků, dávají trpělivosti rodičů zabrat.

 

 

GIGA dýně

 

Výstava jak už řečeno při analytičtějším pohledu, zábavnou formou představuje pestrou paletu nejrůznějších druhů dýní. Ať už co do velikostí, tvarů či barev. Odborníci zde upozorňují i na relativně neběžné odrůdy s poetickými názvy, jako jsou Andělská křídla, Pink, Blue Banana a další. A protože paradoxy a výjimečnosti přitahují nejvíce, objevíme tu také jedny z vůbec nejmenších dýní zvané Baby Boo, stejně jako nepřehlédnutelnou gigantickou dýni Atlantic Giant.

Zajímavostí je, a napadne to jistě i mnohé diváky, jak se taková dýně váží či jak se její váha dá zjistit. Giga dýně má přece – dle odborníků – oněch zmíněných 175 kg. Váha téhle dýně je samozřejmě vypočtena odborným odhadem na základě hmotnostních tabulek podle velikosti a jedná se o údaje vyplývající z posledních měření jejího pěstitele, pana Jana Staňka z Horních Bludovic. Dle dostupných údajů, se v tomto případě skutečně jedná o jednoznačně největší dýni, kterou se doposud na území Česka podařilo vypěstovat. Dodejme, že Jan Staněk je pěstitel dýní, který se právě takovýmto gigantickým dýním systematicky věnuje a že kromě této extrémní dýně, poskytl Botanické zahradě Praha i dvojici dalších gigantů, které se velikostí rekordnímu výpěstku neohroženě blíží.

Česká rekordní dýně, je nesporně mimořádný pěstitelský úspěch, ale zdaleka ještě neohrožuje,  protože v zahraničí se rok co rok konají celé soutěže pěstitelů takovýchto obrovských dýní a váhy tamních premiantů přesahují klidně i tunu. Světovým rekordem se může pyšnit jeden italský farmář, jehož dýně v roce 2021 dosáhla rekordní váhy 1,2 tuny.

 

 

Neodkládejte návštěvu Tajuplného dýňového podzimu!!!

 

Kromě všeho výše uvedeného totiž výstavu, která trvá z pochopitelných důvodů jen do 31. 10. (!) doplní i dvě doplňující akce s dýněmi spojené.  Nejbližší jsou

 

 

  • Dýňové hrátky - 23. a 24. října 2021

O víkendu 23. a 24. října se návštěvníci trojské botanické zahrady mohou těšit na tzv. Dýňové hrátky. Akce se koná po oba dny od 13 do 16 hodin.

Pro zájemce budou - za symbolický poplatek - k dispozici dýně a různé přírodniny, které se dají při následném tvoření využít. Děti tu tak mohou společně se svými rodiči z dýní a dalších plodů podzimu vytvořit různá aranžmá, či zvířátka anebo, příhodně ke kontextu výstavy, i všelijaké příšerky. Fantazii se meze klást rozhodně nekladou. A co je hlavní, malí či velcí tvůrci, si mohou svá veledíla odnést domů.

 

 

  • Halloween - 31. října 2021

Další akci je zasvěcen zčásti i další víkend. V neděli 31. října budou totiž po celé odpoledne probíhat oslavy Halloweenu. A ani letos při tom nebude chybět nezbytná strašidelná výzdoba, dekorování a dlabání dýní, ale také třeba i opékání špekáčků. Odpoledne zpestří dokonce i hudební vystoupení a děti si budou moci také vyzkoušet třeba lukostřelbu. Program, který propukne přesně ve 13 (!) hodin, v 18 hodin – kdy už je značné šero, završí již tradiční a oblíbený průvod areálem zahrady se světélky a halloweenskými lampiony.

 

 

Text s využitím tiskových materiálů připravili: Marie Kubíčková, DiS. a Richard Koníček

Foto: Marie Kubíčková, DiS.

 

Tajuplný dýňový podzim

15. 10. - 31. 10. 2021

Botanická zahrada hl. m. Prahy

www.botanicka.cz

KDE: Horní zahrada, denně 9.00-19.00

KUDY: Nejlepší trasa vede od zastávky autobusu 102 a 144 na Pazderce

K parkování můžete využít naše parkoviště - příjezd z ulice K Pazderkám (100Kč/den).

Vstupné:

Dospělí 100 Kč,

Děti 3–15 let; žáci a studenti do 26 let s platným průkazem či ISIC 45 Kč

Rodinné vstupné (2 dospělí + 3 děti 3-15 let) 250 Kč

Senioři nad 60 let, ZTP 50 Kč

Děti 0–2 roky, Kočárek, ZTP/P zdarma

Pes 100 Kč

Na akci jsou platné také roční a sousedské permanentky a VIP vstupenky