Světlo a tváře

25.01.2013 11:30

Petr Zhoř: Světlo a Tváře   aneb   když sebou rychle mrskneme

Topičův salon – Praha

22. 1. – 15. 2. 2013

 

Na pondělní vernisáži fotografií Petra Zhoře jsme v prostorách Topičova salonu vyslechli za hojné účasti návštěvníků i samotného fotografa úvodní slovo Michala Janaty.

 

Dozvěděli jsme se, že světlo her je téma samo o sobě, protože samo světlo je totiž bezbarvé. Fotograf Petr Zhoř však dokázal zobrazit světlo v posloupnosti, současně a simultánně. Svými fotografickými obrazy nám tak autor nabízí obecnou analýzu vnímání světla. A pokud jde o portréty – tváře význačných výtvarníků a umělců, ty si můžeme prohlédnout sami. Tam není co řešit. Jsou podle ´mého názoru´ dokonale krásné! Některé jsem totiž podle vzhledu ještě neznala.

 

Světlo, světla, světelné obrazy kontra tma

V první části výstavy ´Světlo´ můžeme zhlédnout autorovy barevné fotografie, které vznikaly a vznikají již od roku 1983 až po dnešek. Velkoměsto, jeho noce, světla i odlesky autora vždy fascinovaly. A tak Petr Zhoř fotografuje tak, aby snímky jenom napovídaly, a nedělá takové, kterými by se snažil všechno dovysvětlit. Nechává tedy na nás, na divácích, jestli si tam ty pocity najdeme. A na náš dotaz, jak autor ty linie vůbec dokáže fotograficky zachytit, nám odpověděl stále usměvavý ´Mistr´ velmi lakonicky: „No, jak bych to řekl, je to tak, když sebou rychle mrskneme.“  Ano, jistě dostačující odpověď, že, vážení návštěvníci!

 

 

Tvář, tváře, tvářičky, masky

V druhé části výstavy si povšimneme souboru černobílých portrétů českých výtvarníků – např. Vladimíra Preclíka, Ivana Kafky, Josefa Hnízdila, Jiřího Sopka, Michaela Rittsteina, fotografa Jana Saudka a dalších. Některé z nich už nevyfotografujeme, protože už bohužel mezi námi nejsou (např. Karel Nepraš). Jsou to většinou portréty výtvarníků nebo Zhořových  kamarádů, lidí, kteří ho zaujali. Řadu let se zná se spoustou výtvarníků, mnohokrát pro ně fotografoval obrazy, takže zákonitě musel vzniknout i osobní vztah, kdy portrétovaní pak na svých fotosnímcích vyznívají neobvykle přirozeně.

 

Pár slov o autorovi Petrovi Zhořovi

Čerstvý pětašedesátník, pan fotograf Petr Zhoř se narodil 30. ledna 1948 v Praze. Vystudoval střední strojní průmyslovku ve Vsetíně (1967), protože jiná škola tam nebyla, a fotografii na FAMU v Praze (ale to mu bylo už kolem třicítky). Nyní pracuje v Praze jako volný fotograf. Je členem Asociace profesionálních fotografů ČR a FotoFora Praha. Potkáme-li ho, máme před očima staršího bělovousého světce, s velmi příjemnou a ukliďňující tváří. Jeho fotografické práce jsou přesto i v 21. století stále aktuální. Mohli bychom říci, že dokonce aktuálnější, než si můžeme myslet. Autor nám totiž ochotně a s bravurou jemu vlastní předvádí zneklidňující světelné linie, nezúčastněné tváře figurín, chladné odlesky i surrealistickou technizující poetiku v černobílém provedení. Shledáváme u něj geniální talent, který vypozoruje i to, co se může odehrávat i hluboko pod povrchem věci, třeba v našem vědomí i podvědomí.

 

Petrovo okouzlení fotografií

K fotografování jsem se dostal přes svou matku, která chodila do nějakého fotokroužku a jednou, když mi bylo asi dvanáct, mě zatáhla do fotokomory. Když jsem poprvé viděl zjevení fotografie ve vývojce, tak jsem tomu magickému kouzlu okamžitě podlehnul. Fascinovalo mě, že tady něco vzniká pod rukama. Asi jsem vždycky k tomu nějaké předpoklady měl, protože jsem ve škole neuměl moc malovat, ale učitelé říkali, že mám obrázky perfektně kompozičně rozvržené. Takže jsme se s tím fotografickým procesem navzájem potkali, a pak už nebyla cesta zpátky, “ řekl Petr Zhoř v pořadu ´Večer s fotografem´ 13. června 2007.

 

Práce  - matka otroků…

Petr Zhoř vyzkoušel mnoho zaměstnání, byl kontrolorem v továrně a dělníkem ve skladu.  Čtvrt roku vyráběl pro naše dětičky bublifuky ve vsetínském družstvu Irisa. Zkoušel také kvalitu pěny, kolik se vyfoukne bublin. Jako asistent kamery získal praxi v brněnské televizi a nejdéle exceloval jako recepční a vrátný ve sportovním areálu v Hostivaři. Od roku 1975 do roku 1980 byl jako fotograf na volné noze a bohužel nebyl ani členem Svazu Českého fondu výtvarných umělců bohužel nebyl. V prosinci 1979 vládní usnesení zlikvidovalo nečleny ČFVU  tak, že už jim na komisi nic nevzali. A proto se Petr Zhoř rozhodl v již nestudentském věku FAMU vystudovat, aby se vůbec mohl zabývat uměním, které ho evidentně bavilo. 

 

Úspěch je, když to, co děláte, některé lidi zajímá.“

Petr Zhoř

 

Fotografujeme architekturu. A proč ne?

I když se Petr Zhoř nevyhýbá, jak vidíme na této nejaktuálnější výstavě Světlo a Tváře, různým fotografickým žánrům, živí se fotografiemi architektury. A jak k tomu došlo? Protože autor byl bez práce, přijal nabídku jedné cestovní kanceláře a díky tomu fotografoval třeba i byt Ferdinanda d´Este na Konopišti. Jeho práce zaujala šéfredaktorku ´časopisu o bydlení´, a tak začala spolupráce, která trvá podnes.

 

„ Když se ale člověk rozhodne být fotografem, tak ať se věnuje jakékoli činnosti, začne ho to za nějaký čas svým způsobem otravovat. Právě proto je ale bezvadné, že třeba občas fotografuju mražená kuřata“, odpověděl Petr Zhoř v pořadu ´Večer s fotografem´ 13. června 2007 na dotaz redaktora, zda není otravné fotografovat interiéry bytů. „Fotografování interiérů je čistá práce a člověk se dostane ke spoustě lidí, které by jinak nikdy nepoznal, do spousty domů a bytů, kam by se jinak nedostal. Jednu dobu jsem fotografoval také veřejné interiéry… pro časopis ´Image interier´, který se věnoval převážně veřejným prostorám. Ty jsem si potom už vybíral, takže jsem se dostal třeba do různých paláců, což mi docela chybí.“ 

 

Každý fotograf by měl mít dar vidět víc než ostatní lidi

 

Jedním z autorových koníčků je pozorování života. „To je spíš setrvalý stav. Nikdy mě nepřestane bavit třeba jít po ulici a vidět všechno kolem sebe. Nevím, jestli jsem se s tím narodil, nebo jak to funguje, nicméně je to procvičováno denně. Toho se zbavit nemůžu. Někdy se stane, že když někomu vyprávím, co jsme viděli po cestě, tak říká: ´A to jsme šli spolu?´“ prozradil Petr Zhoř v pořadu ´Večer s fotografem´ 13. června 2007 „Mám takovou kuriózní vzpomínku na svou první výstavu v životě. Bylo to v roce 1973 v Brně ve Funkově kabinetu fotografie. Tam přišel nějaký soustružník se synem a zakrýval mu oči, ať se na to nedívá. Přitom tam nebylo nic závadného“, smál se opět Petr Zhoř.

 

 

 

                 

Kde výstavu najdeme?

Topičův salon, Praha 1 - Národní 9 – 1. patro

Otevřeno:

pondělí, čtvrtek, pátek:   10. 00 – 17.00 hodin

úterý, středa:  10.00 – 18.00 hodin

www.topicuvsalon.cz

         

Setkání se sběrateli, galeristy a historiky umění se konají v Topičově salonu v Praze vždy od 18 hodin. Podrobnosti o akcích zjistíme na www.artplus.cz

 

Panu fotografovi, Petru Zhořovi, přejeme hodně zdaru ve fotografické práci a pevné zdraví do další jeho pětašedesátky, bude-li si to přát…?!

 

Ing. Olga Koníčková

Foto:  Petr Zhoř

 

Přehled výstav: autorovy samostatné výstavy

1969 - UVA (s J. Hrubým a J. R. Dudou), Vsetín (CS)

1973 - Funkův kabinet fotografie - katalog, Brno (CS)

1974 - Fotochema (s J. R. Dudou), Praha (CZ)

1975 - Stadtgalerie (s J. R. Dudou), Wolfsburg (D)

1976 - Warszawa, Krakow (PL)

1977 - Uherský Brod (CZ)

1977 - Wroclaw, Bydgošč (PL)

1985 - Fotochema - text katalogu Anna Fárová, Praha (CZ)

1990 - Sesto Fiorentino (s J. R. Dudou a J. Šibíkem) (I)

1990 - Blues Clair, Montréal (CAN)

1991 - Středočeské muzeum, Roztoky u Prahy (CS)

1992 - Archa Zlín (CS)

1992 - galerie Caesar, Olomouc (CS)

1993 - galerie Sklep, Kroměříž (CS)

1994 - Malá galerie spořitelny, Kladno (CZ)

1995 - Městské divadlo, Kolín (CZ)

1996 - Rubín, Praha (CZ)

1996 - Galerie Gravitace, Litomyšl (CZ)

1998 - Rubín , Praha (CZ)

1998 - Galerie 64, Cheb (CZ)

2000 - Mona Lisa, Olomouc (CZ)

2001 - Divadlo Archa, Praha (CZ)

2002 - Pražský dům fotografie - PHP, Praha (CZ)

2003 - Galerie Stará radnice, Vsetín (CZ)

2005 - Malá galerie spořitelny, Kladno (CZ)

2007 - Galerie Sukovo, Vyšetice, (CZ)

2008 - Galerie FOMA Bohemia, Hradec Králové (CZ)

 

Autorovy společné výstavy

1973 - Čs. Fotografie 71-72, Moravská galerie, Brno (CS)

1982 - Aktuální fotografie, Moravská galerie, Brno (CS)

1983 - Divadelní fotografie, Fotochema, Praha

1985 - Fotografie studentů FAMU: CILECT, Thermal, Karlovy Vary (CS)

1985 - Fotografie studentů FAMU: Dům pánů z Kunštátu, Brno (CS),

Gerri Rietveld Akademie, Amsterdam (NL), Fotografijos galeria,

Kaunas (Lit), UPM, Praha, Galerie Aréna, Arles (F) - (1986)

1986 - Junge tschechoslowakische Fotografen, Fabrik-Foto-Forum, Hamburg (D)

1986 - Tělo v Čs. Fotografii - Muzeum Kroměřížska, Kroměříž

1987 - International art collection Junij, Ljubljana (SLO)

1987 - Fotograf jako inscenátor, Galerie BVWA, Gorzow (PL)

1988 - Sélection de photos de la collection Junij, Paris

1989 - Czechoslovak Fine Art Photographs in the 1980’s,

Obuda Cultural Center, Budapest (H)

1989 - Cesty československé fotografie, Dům U kamenného zvonu, Praha

1989 - Salon užitého umění pražských umělců, Výstaviště, Praha

1989 – Another Side of Photography,

Gerri Rietveld Academy, Amsterdam (NL)

1989 – Čs. fotografie 1945-89, Valdštejnská jízdárna, Praha

1989 – Výtvarní umělci ve fotografii, Anežský klášter, Praha

1989 – Československý listopad 1989, Praha, Wien, Lausanne (CH)

1990 – Česká symbolika, ÚLUV, Praha

1991 – The Wall/the Fall, Shwayder Art Gallery, Denver (USA)

1993 – Jména PHP, Pražský dům fotografie, Praha

1993 – Akt, Národní technické muzeum, Praha

1993 – Funkeho Kolín, Test fotografie, Městské divadlo, Kolín (CZ)

1993 - Czech and Slovak Photography between the wars to the present,

Fitchburg Art Museum (USA), The Boston Athenaeum,

Middlebury College Museum Of Art (USA)

1994 - Česká fotografie 1989-94, Mánes, Praha

1994, 1995, 1997 – Jména PHP, Pražský dům fotografie, Praha

1997 – Detail, Národní technické muzeum, Praha

1997 - Naposledy na staré adrese - Last Time At The Old Adress, PHP, Praha

1999 – Listopad 89, Staroměstská radnice, Praha

2000 – Akt v české fotografii, Pražský Hrad, Praha

2001 – Experimentální krajina, Severočeské muzeum, Malá výstavní síň, Liberec (CZ)

2001 – Malostranské figurky, Obecní galerie Beseda, Praha

2002 – Po potopě - Fotografie z letošních povodní v Čechách, Mánes - Praha

2002 – Zvíře, Obecní galerie Beseda, Praha

2004 – Hudba ve výtvarném umění, Regionální muzeum, Kolín (CZ)

2004 – Malostranské dvorky, Obecní galerie Beseda, Praha

2004 – Akt v české fotografii 1960-2000, Dům umění, Opava (CZ)

2004 – Autoportrét, Malá galerie české spořitelny, Kladno (CZ)

2004 - Rok 1989 očima fotografů, Staroměstská radnice, Praha

2005 - Zátiší s jídlem, Obecní galerie Beseda, Praha

2005 - Festival grafiky a fotografie Máchovy Litoměřice,

Galerie Ve dvoře, Litoměřice (CZ)

2005 - Česká fotografie 20. století, Městská knihovna,

Galerie hlavního města Prahy

2006 - Autoportrét ve fotografii, Galerie Františka Drtikola, Příbram (CZ)

2006 - His Master's Freud, Galerie Mona Lisa, Olomouc (CZ)

2008 - Výběr AF 2007, Diamant galerie S. V. Ú. Mánes, Praha

 

Autorovy práce ve sbírkách

Slezské zemské muzeum, Opava (CZ)

Moravská galerie, Brno (CZ)

Pražský dům fotografie - PHP, Praha

Uměleckoprůmyslové muzeum, Praha

Národní galerie, Praha

Victoria and Albert Museum, London

International Art Collection Junij, Ljubljana (SLO)

Maison Européenne de la Photographie, Paris a v mnoha soukromých sbírkách po celém světě