Svět loutek a jejich kamarádů aneb před realizací stálé expozice jihočeského loutkářství

01.09.2016 10:05

Historická budova Jihočeského muzea - České Budějovice

28. 5. -  31. 8. 2016

           

V rámci dovolenkového pobytu v Českých Budějovicích jsme se před hypertropickým vedrem uchýlili do Jihočeského muzea, zatímco chytřejší setrvávali u fontán,  my jsme zhlédli výstavu  ´Svět loutek a jejich kamarádů´, která představila bohatost a rozmanitost divadelní sbírky Jihočeského muzea, a která byla v posledních letech prezentována pouze okrajově.

 

Velmi nás potěšily ukázky loutek a divadelních dekorací, tradičních kočovných marionetářů z konce 19. století a první pol. 20. století, loutky a drobné rekvizity k rodinným loutkovým divadélkům, pocházející z produkce firmy Antonín Münzberg, firmy JEKA Jana a Elišky Králových, ale i podomácku vyráběné loutky od jihočeských řezbářských tvůrců. Zaujala nás velmi původní hlavička Spejbla (Hurvínka?), či další předměty z hudebního archivu a uměleckého průmyslu, národopisu a historie, např. životopis nejznámějšího loutkáře Tomáše Dubského (1874 - 1965) z vltavotýnské větve. Za okupace mu Němci rekvírovali koně i maringotky, a po válce v 50. letech, kdy byla pro loutkáře  situace likvidační, hrával i přes svůj pokročilý věk aspoň příležitostně.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nechyběla ani ukázka Velkého rodinného Štapferova divadla z roku 1925. K nejstarším exponátům prezentovaným na výstavě patří rodinné divadlo s porcelánovými loutkami z první poloviny 19. století, s nímž si kdysi hrávala šlechta na zámku v Římově. Vedle loutek byly k vidění i hračky pro děti z fondu jihočeského národopisu a z historických sbírek Jihočeského muzea.

 

 

Tým autorů se zaměřil i na malé návštěvníky a přímo ve výstavě vytvořil malý herní koutek, který využili nejen děti, ale i  dospělí. Mohli si zde zahrát divadlo pro sebe i své blízké s připravenými papírovými a magnetickými divadélky, případně si vyrobit loutku z připravených šablonek, kterou si pak  odnášeli  domů na památku z výstavy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Výstava Svět loutek a jejich kamarádů si nekladla za cíl představit sbírku v historickém kontextu, ale je spíše malou ochutnávkou pokladů z depozitářů Jihočeského muzea před realizací stálé expozice jihočeského loutkářství, kterou pro své návštěvníky Jihočeské muzeum připravuje.

 

V mnohých ukázkách obřích loutek se skvěle řezbářsky vypracovanou mimikou tváří jsme poznávali některé známé tváře...he!?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

370 51 Budějovice

Dukelská 1

 

Máme otevřeno celoročně: úterý - neděle, svátky: 9.00 – 17. 30 hodin

www.muzeumcb.cz

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

 

Foto: © Ing. Olga Koníčková