Svatojánská noc aneb neztrácejme čas zbytečnosti nebo triviálními otázkami, zabíjíme nejen sebe, ale i část Vesmíru…

13.03.2018 09:47

Divadlo D21- Praha

9. 3. 2018

Když se na webu divadla D21 objevila zpráva, že příští premiérou bude hra Svatojánská noc, těšili jsme se na další variaci Shakespearovského tématu. Už jsme si představovali, jak to – dnes už v D21 ´jen´ hostující Jiří Ondra, aktuálně režisér a dramaturg DR (Divadla rozmanitostí Most) - pojal. A když jsme přišli, dostali program, ukázalo se, že všechno je jinak. Nebo ne???

 

 

Něco málo na okraj aneb O premiéře

Každá premiéra každého divadla je stresující. Někde to vidět je, jindy to kamuflují, ale je. Divadlo D21 patří k umně kamuflujícím. Absolvovali jsme tam už mnoho premiér za 6 let, co tam za www.www-kulturaok-eu.cz  pronikáme a vždy bylo sice znát napětí, ale většinou skoro ne.

 

Na premiéře Svatojánské noci /konala se v Malém sále ´Zrcadlovka´/ se nám ale zdálo, jako by o premiéru ani nešlo. Roztomilá Eva Kuchařová, PR manžerka divadla, poletovala mezi příchozími jak jarní motýlek, principálka divadla, Hana Mathauserová, zářila pohodou a dobrou náladou uprostřed známých i - zatím ještě - neznámých diváků, Jiří Ondra autor a režisér hry, procházel foyer a vítal přátele a snad jen představitel hlavní role, Petr Pochop, trochu naznačoval, že by to nemusel být jenom společenský večírek, ale že se bude i pracovat. Prodíral se totiž do sálu mezi námi se dvěma skleničkami vína. Soustředěn, aby mu je cestou někdo z nabitého divadelního předsálí nevyrazil. Ukázalo se, že nešlo o lok na kuráž, ale opominutou rekvizitu, jež si v jedné sekvenci hry zahrála a čekala celou dobu na scéně. Pak už to celé začalo. Nečekaně.

 

Tajný pokoj Štefana Viziru

Úvodním monologem nás Štefan Viziru (Petr Pochop), zjevivší se mezi diváky, seznámil se svým tajným pokojem, a jako když světla nasvítí scénu, rozestřel před námi své tajemství.

 

Zaklínadlo

„Pomaloučku

polehoučku

s nekonečnou rozkoší

s jemnou hrůzou ze smrti…

…pojď, bude brzy svítat

to bylo dávno a k tomu ve snu

jak to že si ještě vzpomínáš

zhluboka dýchej

buď bez obav

Sambóóó…“

 

Sen či den, životní fikce nebo život natvrdo…?

Čtyři herci. Čtyři závislosti. Čtyři nedokonalosti. Čtyři osudy.

Dva přímé, dva nepřímé.

On a ona. Pár. Manželé.

A další On a Ona. Mimo ty dva. I mimo sebe navzájem. A přece s nimi, v nich.

 

Tak nějak rozdal karty ve svém románu rumunský spisovatel, filozof a religionista (to je ten, co se zabývá studiem náboženství). A tak nějak to Jiří Ondra, jenž autorskou inscenaci, kde se slévá mýtus, sen, paralelní realita a dokonce i apokalypsa (jeho slova), napsal a režíroval.

 

Život už je takový…

Žijeme s někým, ale vědomě, či podvědomě, bychom chtěli žít i s někým jiným, obdivujeme někoho, i když nevíme, jak by to dopadlo, kdybychom s ním žili opravdu, chceme někoho, kdo nechce nás, on chce zase někoho, kdo nechce jeho…

 

Ona a on. Manželé. Ona snila o lásce k velkému spisovateli a žije s malým spisovatelem.

 

Zvykla si, jde to, ale plamínek snů kdesi uvnitř ligotá vzdor času i realitě.

 

On postupně chápe, že je náhražkou jejího snu a i on si zvykl. Ale je mu to málo. I on má v srdci plamínek naděje v románovou lásku, plnou ireálna, snů a romantiky. Ale vysněná je jím jen vysněná, jinak je reálná a jiná. On po ní ale touží a má své tužby o naplnění svého snu jako flastr na to, že je vlastně jen zmýlenou náhradou, té, co s ní sdílí život i rodinu.

Jestli se v tom ztrácíte, jděte na reprízu a uvidíte, že to tak je. Akorát, že je to vyjádřeno nejen slovy, ale i skvělou scénou, perfektními výkony představitelů a tradiční poetikou divadla D21 - od světel po hudbu a zvuky, a také akce z říše pohybového divadla.

 

Věcněji řečeno  

Svatojánská noc není jen o snech a tajemstvích, je i o lásce, o knihách, a také o útěku z reality. Zkrátka a dobře v divadle D21 se inspirovali dílem slavného rumunského filozofa.

Tématem sezony D21 je totiž Odysea - putování. Fyzicky i duchem. A to sedí i pro Svatojánskou noc, inspirovanou literárním odkazem zmíněného rumunského autora Mircei Eliade.

 

O autorovi předlohy

Citujme info k představení: „Mircea Eliade byl rumunský historik náboženství a spisovatel. Hovořil plynně 8 jazyky (rumunsky, francouzsky, německy, italsky, anglicky, hebrejsky, persky a sánskrtem), dlouho pobýval a studoval v Indii. Ve svém díle se věnoval dějinám náboženství, ale také mytologii, šamanismu a východním kulturám. Mýtické archetypy se podle Eliadeho totiž neustále opakují a zrcadlí tak vztah mezi světským a posvátným.“

 

Budeme hru chápat? Ano. A jak! Eliade svá zjištění vtěloval do beletrie, aby je tak zcivilněl. A román, co inspiroval Jiřího Ondru, „zcivilněl“  Jiří Ondra. Budete rozumět a nebudete skoro dýchat. 

 

„Vám se nestalo, že byste měli dojem, jako byste už něco prožili?

Když na to myslím, jímá mě hrůza. /

Nemám moc chuti do debaty, plytkost soudobého myšlení děsí.

Radši půjdu na pivo.“

 

O hercích a rolích

V režii Jiřího Ondry hrají Stela Chmelová, Anita Krausová, Petr Pochop a Filip Šebšajevič.

Přesto, že D21 má vynikající a osvědčené herce, nebránili se a nebrání troše experimentování, a také oživení typologických možností domácích herců. Svatojánská noc je dokladem.

Hostující Anita Krausová (*1985) se už objevila v řadě filmů na FAMU i mimo ně a nejnověji ji lze vidět ve filmu R. M. Cieslara – Špindl. Zkušenosti má ale i s televizí (např. Pustina) a hrála na různých jevištích (DISK, La Fabrika, A Studio Rubín, Meetfactory, Činoherní studio v Ústí nad Labem, Nová scéna) a jednu sezónu i v samotné zlaté kapličce. Moderovala i v radiu (Leonardo, Radio Wave). No, nahlédněte na  https://anitakrausova.com/cz/herecka/ a uvidíte. 

 

V D21 je poprvé.

A její nedostupná,

a přece přitahující směska osudové ženy, zlatokopky, chladné potvory či vilné svůdnice,

je pro ni jak stvořená.

 

 

 

 

 

 

 

Dalším hostem je Filip Šebšajevič (*1988).

I on už toho stihl nemálo. Aktuálně hraje v Divadle X10 a ve Venuši ve Švehlovce. Prošel ale i scénami jako DISK, alternativnější Sektor pro hosty či Tygr v tísni a hrál i v Městském divadle Kladno.

Jeho glosy jsou v této hře dokonalé, jeho démonický zjev i projev tu nemá chybu a scéna malého morálního excesu hlavní postavy v daleké Barceloně je famózní, a není nijak trapná. Naopak.

 

Ano, oba party by v D21 někteří stálí členové uhráli, ale ti dva sem do té inscenace patří.

 

Dvě hlavní role ale obsadili zakládající členové D21 - Stela Chmelová a Petr Pochop.

Stela je tu poněkud upozaděna. Nemá moc prostoru. Ale když, tak výstupy jsou její. Ovládne  jeviště a divák neví, co se děje kolem. A to i - věrna standardu tak trochu pohybového divadla - v pohybových kreacích. Zejména ta taneční scéna… Vzhledem ke stále požehnanějšímu stavu (blahopřejeme a držíme palce) v nás ale vzbudila obavy stran dalších a dalších repríz.

A nakonec ještě Petr Pochop. Hlavní role. Celopředstavenostní sled textu. Hraje vždy s nasazením. Stačí nahlédnout do našich hodnocení inscenací, kde hraje a kde exceluje. Ale takovýto koncert, jaký předvádí, snad nepamatujeme. Odehraje tu fakticky celý život své postavy. A od mladického opojení dospívá přes životní peripetie k únavě stáří a životního finále. Plně o něm tedy v této roli platí podtitul (paráfráze slov Mircei Eliada): Hraje, jako by měl mít před sebou už jen poslední rok života.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A poslední slovo?

Smekáme. A děkujeme se za diváky, jako se herci děkovali na premiéře divákům. A mockrát. Nebylo divu. Krásná, nelehká, ale svěží a životná hra. Skoro jako ta od toho Shakespeara…

 

Titul: Svatojánská noc

Autor: Jiří Ondra/ na motivy Mircei Eliada

Režie: Jiří Ondra

Hrají: Stela Chmelová, Anita Krausová j. h., Petr Pochop, Filip Šebšajevič j. h.

Hudba: David Hlaváč

Spolupráce na výrobě scény: Milan ´Kapišto´ Willlinger

Výprava: Ivana Kanhäuserová

 

Premiéra: 9. 3. 2018

Plánované reprízy:

út 13. 3. 2018 /19.30 hodin

po 16. 4. 2018/ 19.30  hodin

po 14. 5. 2018/ 19.30  hodin

Vstupné: dospělí 220 Kč / studenti, důchodci 150 Kč

 

120 00 Praha 2

Záhřebská 21

 

Hodnocení:  89 %

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková a Michaela Škvrňáková - www.divadlod21.cz