Suška_Rais aneb když se v oceli zhlédneme či rozhlédneme

09.08.2014 18:19

Botanická zahrada  hl. m. Prahy  - Troja

13. 6. - 16. 11. 2014

 

V pražské Botanické zahradě v Troji můžeme až do 16. 11. 2014 (den před státním svátkem 17. 11. 2014) zhlédnout venkovní expozici vystavených ocelových skulptur sochařů Čestmíra Sušky a Lukáše Raise. Celkem 17 soch od Sušky a od Lukáše Raise bylo nainstalováno k 13. 6. 2014. Osmnáctá, Suškova desetimetrová Rozhledna (vyrobena z nádrže na letecký benzín), bude slavnostně zpřístupněna návštěvníkům 9. 9. 2014, a to na svahu  v severní části pražské botanické zahrady. Zahrada za ni zaplatí přes tři miliony korun. Čekáme už jen na potřebná povolení.

 

Rozhlednu o váze 6 tun,  kterou mnozí návštěvníci  DOXu známe  z jeho vnitrobloku , vytvořil Suška  z ocelového potrubí. Uvnitř se nachází vřetenovité schodiště a povrch tubusu zdobí dekorativní otvory, z nichž si můžeme prohlížet ven okolí.

 

"V okamžiku, kdy jsem v roce 2012 na výstavě spatřila, jak paprsky slunce probleskují strukturou rozhledny, se mi vybavily koruny našich borovic, v nichž si světlo hraje podobným způsobem. Ihned mě napadlo, jak moc by se nad svah, kde právě borovice rostou, tato skulptura hodila," uvedla ředitelka botanické zahrady Věra Bidlová.

 

Ze severu až na jih

Začali jsme prohlídkou ze severní části botanické zahrady. Je to pohodlnější způsob, jak zvládnout kopcovitý terén, který se docela strmě svažuje do jižní části botanické zahrady. Cesta je lemována lavičkami, odpočinkovými zónami, herními prostory s houpacími sítěmi, takže si můžeme vyhradit čas na vycházku i po celý den. Občerstvení je k dispozici až v jižní části zahrady.

 

Nejdříve nás  u vchodu ze severní části zahrady přivítá Sloup (2011), dílo od Čestmíra Sušky. Dále jsme v lese objevili další díla…včetně Raisova pítka pro lidi ptáky psy a veverky…u Lam (On, Ona  - 2007)  a Banky vůní jsme věděli,  že byly již v minulosti v Botanické zahradě instalovány. Potkávali jsme další krásné skulptury,  zejména nás zaujaly svou filigránskou nádherou další Suškovy  exponáty -   Šiška (2013) a Rybí kost (2007). 

 

 

 

 

Suška využívá svou vskutku originální myšlenku vykrajování (autogenem) dekorativních vzorů do masivních litinových stěn obřích nádrží na topné oleje, které mohou být rozežrány i rzí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Raisova díla (Anuloid, Archimedon 2010) jsou rozdílná od Suškových.  Raisův  rukopis má svou specifiku odlišnou od Suškova stylu.  Základním stavebním prvkem Raisových  kovových  plastik jsou trubky různých průměrů, které jsou de-formovány tak, že popírají svůj původní účel a podstatu. Lamy (natrvalo se zabydlily v Botanické zahradě) jsou skloubené z kovových tanků a stojen pouličních lamp.  Trubky rovné jako přímka Rais změní v obliny, smyčky a uzly podle svého pečlivě připraveného plánu.

 

Instalaci expozice skulptur (nejsou to žádní drobečkové!), zejména  na svazích, v lese či na trávnících  v rozsáhlém  areálu trojské botanické zahrady lze považovat  za velmi zdařilou, dokonce bychom mohli říci, že by expozice mohla zůstat stálou.  Na www.www-kulturaok-eu.cz jsme měli neodbytný pocit, že tam skulptury obou autorů patří odjakživa…tak dokonale zapadly do obrovského areálu Botanické zahrady v Troji, jejíž rozloha činí téměř  30 hektarů.  I tak jsme vskutku monumentální skulptury opatřili varovným upozorněním, abychom se exponátů  z bezpečnostních důvodů nedotýkali. 

 

Skulptury zobrazují až paradoxní kombinaci křehkosti a odolnosti. Stejně tak je tomu i ve světě rostlin. Přijďte užasnout nad tím, jak lze zkrotit nepoddajný materiál do tvarů inspirovaných samotnou přírodou! Mapu s rozmístěním soch si můžeme vyzvednout na všech pokladnách.

 (zdroj: tisková zpráva, Terezie Zemánková)

 

Máme otevřeno: venkovní expozice 9.00  – 19.00 hodin

www.botanicka.cz

 


Hodnocení:  90 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

 

Čestmír Suška: ´Lahůdky´

aneb

když na odpad z Kovošrotu shlížíme nově -

očima sochaře (Made of steel found in scrap yard)


Více zde: https://kulturaok-eu.webnode.cz/news/cestmir-suska%3a-%c2%b4lahudky%c2%b4-aneb-kdyz-na-odpad-z-kovosrotu-shlizime-nove-ocima-sochare-%28made-of-steel-found-in-scrap-yard%29-/

 

Nový Malešický park v Praze 10

aneb proč tolik studeného kovu

(kromě jednoho Čestmíra Sušky)?!

Díky za něj!

Více zde: https://kulturaok-eu.webnode.cz/news/novy-malesicky-park-v-praze-10-aneb-proc-tolik-studeneho-kovu-krome-jednoho-cestmira-susky-/