Strach z neznámého/Fear of the Unknown aneb ´o nevšedním cestování´ či strach má velké oči´…?!…

02.02.2017 11:06

Galerie NTK - Praha

2. 2.  - 31. 3. 2017

 

Společenské setkání  a vernisáž nové multimediální výstavy Strach z neznámého  zahájil ředitel Goethe-Institutu v České republice Berthold Franke slovy: „V nedávné době byly milióny lidí nuceny opustit své domovy v důsledku válečných konfliktů nebo extrémní chudoby. Tato situace vnesla do společnosti nejistotu a vyvolala mnoho otázek. Rozhodli jsme se proto v Praze představit výraznou mezinárodni výstavu Strach z neznámého, která chce toto téma nahlédnout skrze umění. Díla domácích i zahraničních umělců se zabývají uprchlíky samými, ale také našim vztahem k nim“.

 

Goethe-Institut a Galerie NTK tak chtějí připomenout  velmi aktuální téma, které se dotýká nás všech nejen v Evropě, ale i v celém světě,  téma migrace, uprchlictví a mezikulturního dialogu. Cílem výstavy je poukázat na komunikační bariéry i zažitá klišé a prostřednictvím umění se zabývat nejen uprchlíky, ale i vztahem české společnosti k nim.

 

Přestože umělci nejsou odborníky na uprchlickou problematiku, vyjádřili přesto své subjektivní pocity a názory a dostávají se tak do dialogu s názory publika. (zdroj: Lenka Kukurová)

 

Zajímavý je obří panel, kde se můžeme dočíst výsledky ankety (v %) na názory  k uprchlické krizi, která se uskutečnila na Slovensku:

  • ….souhlas s přijetím uprchlíků na Slovensko (18 %)
  • …nesouhlas s pomocí utečencům na Slovensku  (38%)
  • …právní definice utečence (na Slovensku zná: 51 %)
  • …souhlas s kulturním přínosem utečenců (21 %)
  • …souhlas se záchytnými tábory v místě bydliště (16 %) a další…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Multimediální výstavu (fotografie, video, instalace, obrazy, plastiky), na které zhlédneme 30 exponátů od 27 umělců, připravila slovenská kurátorka Lenka Kukurová, která žije a pracuje v Lipsku. Většina děl vznikala přímo pro výstavu a vyjadřuje se k tématu v kontextu východní a střední Evropy.

 

 

Kromě autorů ze Slovenska, z Polska, Rakouska či Německa zhlédneme díla např. Kateřiny Šedé i Lukáše Houdka (Hope Tour /2016 - kontejner), jehož multimediální instalace, kam můžeme na dvě minuty za obrovského rachotu jedoucího přepravního kontejneru vstoupit, nabízí zamyšlení nad tím, zda člověk, který takto cestuje,  opravdu jedná z rozmaru…?

 

Za německou stranu se výstavy zúčastnil např. fotograf a filmař Tobias Zielony se svým příspěvkem pro německý pavilon na bienále v Benátkách.

 

 

Kateřina Šedá (CZ)

připravila fascinující (barevně i tématem) instalaci 50 záchranných vest, které jsou kombinací zavinovačky a plovací vesty, a které jsou určeny pro děti do 3 měsíců, jež jsou společně s rodinami přepravovány na člunech na moři. Klade si otázku fungování humanismu v současném světě…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kolínská umělkyně Birgit Rüberg zpracovala kusy oděvů, plovacích vest a nafukovacích člunů, které našla na ostrově Lesbos.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jedním z vrcholů vernisáže výstavy 1. 2. 2017 bude účast aktivistů z augšpurské ubytovny pro uprchlíky Grandhotel Cosmopolis, která slouží i jakou kulturní centrum. Právě tito aktivisté připraví ve spolupráci s českými neziskovými organizacemi a s uprchlíky občerstvení pro zahájení výstavy“, doplnila kurátorka výstavy Lenka Kukurová

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vystavující umělci

Radovan Čerevka (SK), Pavlína Fichta Čierna (SK), Janka Duchoňová (SK), Alena Foustková (CZ), Mandy Gehrt (DE), Grandhotel Cosmopolis (Svět/World), Zahra Hassanabadi (IRN/DE), Oto Hudec (SK), Lukáš Houdek (CZ), Mario Chromý (SK/CZ), Daniela Krajčová (SK), Ilona Németh (SK), Kristián Németh (SK), Nová věčnost (CZ), Martin Piaček (SK), Dan Perjovschi (RO), Tomáš Rafa (SK), Oliver Ressler (AT), Birgit Rüberg (DE), Kateřina Šedá (CZ), TOY_BOX (CZ), Ján a Olja Triaška (SK), Eliška Vrbová (CZ), Anna Witt (DE/AT), Tobias Zielony (DE), Artur Żmijewski (PL)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jesus was a refugee (Ježíš byl uprchlíkem)

Výstava vytváří prostor k zastavení se, zamyšlení se a zbavení se strachu. Současně je humanistickým apelem a připomíná nám, že problém uprchlické krize nevzniká mimo nás, ale jsme jeho součástí. Jsme však i součástí jeho možného řešení,“

řekla Lenka Kukurová.

Kurátorka: Lenka Kukurová

Architekt výstavy: Milan Mikuláštík

Produkce: Eva Čech Valentová

 

Doprovodný program

Ve spolupráci s neziskovými organizacemi a zahraničními partnery proběhne k výstavě bohatý doprovodný program pro širokou veřejnost, školy a pro uprchlíky, s uprchlíky a o uprchlících. Program nabízí jedinečnou příležitost pro setkání a komunikaci, zejména se pokouší přispět k proměně ´neznámého´ na ´známé´.

 
2. 2. 2017, 11.00 - 13.00 hodin, Galerie NTK
Jak mluvit o uprchlících za pomoci vystavených uměleckých děl
Workshop pro pedagogy. Aktivity pro školy k výstavě představí Daniela Čarná a Lucia Kotvanová z Kunsthalle Bratislava. Pořádá Nadace Heinrich Böll Stiftung Praha. (V českém a slovenském jazyce.)
 
 
8. 2. 2017, 19.00 hodin, Goethe-Institut Praha, Masarykovo nábřeží 32, Praha 1
Homosexualita a náboženství

Diskutují Ludovic Mohamed Zahed - vyoutovaný imám, Jaroslav Lorman - jáhen katolické církve, Sylvie Wittman - bývalá místopředsedkyně Federace židovských obcí. Moderuje Lukáš Houdek.
(V českém a anglickém jazyce.)
 
 
22. 2. 2017, 18.00 - 20.00 hodin, Galerie NTK
Reakce světa na současnou uprchlickou krizi a jak může každý pomoci

Přednáška spojená s diskuzí představí výzkumy Amnesty International o přijímání uprchlíků, zavírání hranic, nelidských podmínkách pro uprchlíky, ale i práci dobrovolníků a možnosti zapojení se. Pořádá Amnesty International. (V českém jazyce.)


1. 3. 2017, 18.00 - 20.00 hodin, Galerie NTK
Být či nebýt uprchlíkem? Co musí člověk ztratit, aby opustil domov? A co následuje potom?

Debata a prezentace fotografií Jiřího Pasze z válkou postižených oblastí. Pořádá Organizace pro pomoc uprchlíkům. (V českém jazyce.)
 
 
9. 3. 2017, 18.00 - 20.00 hodin, Ballingův sál, NTK
ŽENY OD VEDLE
, projekce dokumentárního filmu
Osudy čtyř žen, které válka v Jugoslávii donutila hledat nový domov. Po projekci proběhne de o ženách v migraci. Pořádá Sdružení pro integraci a migraci. (V českém jazyce, film s anglickými titulky.)


16. 3. 2017, 17.00 - 19.00 hodin, Galerie NTK
Migrace a veřejné mínění - jak na kampaně
, diskuze a projekce
Diskuze s tvůrci platformy {jsme to my} a kampaně Češi a cizinci – mluvme spolu! o tom, jak vést racionální a kultivovanou diskuzi nejen o migraci. Pořádají Nadace OSF Praha a Centrum pro integraci cizinců s partnery. (V českém jazyce.)

 
21. - 23. 3. 2017, 10.00 - 18.00 hodin, foyer NTK
Tváří v tvář – kosmopolitní kolaborativní projekt

Společné vaření, salon krásy, hudba, kreativní workshop, nonverbální prohlídky, diskuse o umělecké a společenské odpovědnosti umění. Pořádá Grandhotel Cosmopolis. (V českém, německém, anglickém a nonverbálním jazyce.)

Partneři výstavy
Národní technická knihovna, Goethe-Institut Praha, Nadace Heinrich Böll Stiftung Praha, Sdružení pro integraci a migraci, Organizace pro pomoc uprchlíkům, InBáze, Amnesty International Česká republika, Nadace Open Society Fund Praha, Hate Free Culture, Centrum pro integraci cizinců, c2c - kruh kurátorů a kritiků  
 

www.goethe.de

 

160 00 Praha 6

Technická 6

Vstup: zdarma

 

Hodnocení.  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto. © Ing. Olga Koníčková