Stopy po střelách z 21. 8. 1968 na fasádě historické budovy NM aneb navrhněme text pro pamětní desku!

21.08.2013 09:00

Stopy po střelách z 21. srpna 1968 na fasádě Historické budovy Národního muzea aneb  navrhněme text pro pamětní desku!
 

Historická budova Národního muzea 
Národní muzeum
Vinohradská 1
110 01 Praha 1

 

V den 21. 8. 2013, při příležitosti uplynutí 45 let od událostí z 21. srpna 1968, jsme dostali bleskovou  tiskovou zprávu,  že stopy po střelách na fasádě Historické budovy Národního muzea zůstanou zachovány i po její rekonstrukci (historická budova NM uzavřena z důvodu rekonstrukce již  od 8. 7. 2011)  jako memento!


Fasáda ani po generálce není a nebude stále o.k.
Na fasádě Historické budovy Národního muzea ponecháme i po rekonstrukci stopy po střelách, které před 45 lety vznikly při ostřelování této dominanty Václavského náměstí sovětskými vojsky. Útok na muzeum, ke kterému došlo 21. srpna 1968, způsobil těžké škody na fasádě, sochařské výzdobě budovy i interiérech.

 

Když víme všichni, jak to vlastně bylo?!
• Je tomu právě 45 let, kdy se v horní části Václavského náměstí ozvala střelba. Cílem sovětských kulek byla Historická budova Národního muzea. Následky jsou na největší muzejní budově v Česku patrné dodnes. Terčem pro kulomety a samopaly sovětských vojáků se muzeum stalo 21. 8. 1968. Zcela nesmyslný útok způsobil těžké škody na fasádě, sochařské výzdobě budovy i interiérech.

Foto: Boj o Českoslovený rozhlas 21.8. 1968

• Budova Národního muzea  navíc nebyla v tu dobu prázdná. Když dávka ze samopalu proletěla okny v ředitelské pracovně, zachránil se duchapřítomně tehdejší ředitel Národního muzea Vladimír Denkstein tím, že instinktivně zalehl na zem.

 

• A důvod střelby? O tom dodnes jen spekulujeme. Tradovalo se, že si vojáci spletli budovu s Hlavním nádražím, hovořilo se i o záměně s vedle stojící budovou Národního shromáždění. Kolovala také mezi námi domněnka, že útok byl reakcí na výstřel z oken muzea.

• Těžká devastace fasády si vynutila v letech 1970–1972 její generální opravu. Plomby ve ztmavlém pískovci jsou však dodnes patrné. Při rekonstrukci budovy zůstanou tyto zásahy ponechány. Drobná poškození od střel, která na fasádě zůstala bez oprav, budou jako memento zachována také.

• V rámci rekonstrukce navíc umístíme na vstupní část průčelí Historické budovy Národního muzea  pamětní desku, kterou si budeme  srpnové události roku 1968 neustále připomínat

• Navrhněme text na pamětní desku…

• Po rekonstrukci stopy po kulkách na fasádě  zachováme jako memento.  Podílejme se také na tvorbě pamětní desky na fasádu Historické budovy Národního muzea! Pamětní deskou si budeme navždy připomínat osudné události 21. srpna 1968. Do její tvorby se můžeme  zapojit i my, z řad veřejnosti.  A zde se Národní muzeum obrací na veřejnost s prosbou, abychom se zapojili do tvorby textu, který bude deska obsahovat. Napadá nás, jak by měla deska vypadat a co by na ní nemělo chybět? Napišme nám svůj názor a přispějme k tomu, aby se nezapomínalo na minulost.  Své návrhy můžeme do 31. srpna 2013 zasílat na e-mail: redakce@nm.cz, nebo psát přímo do diskuze po.d článkem. Nejzajímavější návrhy  zveřejníme 2. října 2013 na portálu Muzeum 3000.

•  Celý článek o střelbě na Národní muzeum a fotogalerii nalezneme na portálu Muzeum 3000 - Stopy po střelách zůstanou na fasádě muzea jako memento

 

Více informací k výzvě nalezneme na portálu Muzeum 3000 - www.muzeum3000.cz

Co vedlo sovětské vojáky ke střelbě do budovy Národního muzea? Co všechno kulky zasáhly a jak velké škody napáchaly? Odpovědi i na tyto otázky přináší zpravodajský portál Národního muzea Muzeum 3000 (https://muzeum3000.nm.cz/rekonstrukce/stopy-po-strelach-zustanou-na-fasade-muzea-jako-memento).

 

Ing. Olga Koníčková
Foto:  internet, www.nm.cz, foto Čvančara