Století skautingu aneb trochu lepší svět

21.03.2013 08:04

Století skautingu aneb trochu lepší svět

Muzeum hl. m. Prahy

21. 3. - 24. 6. 2012

 

Motto: Východiskem skautingu je přesvědčení, že svět může být lepší. A že záleží na každém člověku, co pro to udělá.

 

Letos slavíme známé a renomované výchovné hnutí, český skauting, nebo chceme-li to slyšet „vlastenečtěji“, tak Junák, 100. výročí svého vzniku. V létě roku 1912 se totiž konal u nás první skautský tábor. První parta kluků se tehdy pod vedením středoškolského profesora A. B. Svojsíka vypravila pěšky z Prahy až na Vysočinu.

 

Muzeum hl. m. Prahy připravilo pro předtáborový, předprázdninový čas zajímavou výstavu, kde mimo jiné cenné relikvie tohoto hnutí, nalezneme i kuriozity, jakou je například skautská košile architekta a divadelníka Davida Vávry, typický interiér skautské klubovny, táborový deník psaný osobně Václavem Havlem, skautský šátek vyrobený Robertem Fulghumem či kroniku prvního českého dívčího oddílu. Seznámíme se ale především s českým skautingem jako takovým.  S výchovným hnutím, které je jedinečné, pestré, vždy plné dobrodružství, ale zároveň i vychovávající, schopné vést své členy k sebepoznání, seberozvoji, respektu a smyslu pro povinnost. Což se prokázalo zejména v době okupace, kdy právě skauti stáli spolu se Sokoly odvážně na té správné straně barikády a mnozí to také zaplatili ne-li životem, tak vězením. 

 

Na jubilejní výstavě českého skautského hnutí, ve více než dvou desítkách tématických boxů, získáme a hlavně pak naši potomci přehled o dramatické historii skautingu, o dobách, kdy jsme ho zakázali jako nechtěný prvek – nejprve nacisty a pak ještě dvakrát v éře socializmu.

 

Přesto jsme skautské hnutí ihned po roce 1989 znovuobnovili a znovu na našem území zdárně působí. V Česku jsme napočítali  v současné době  45 tisíc skautů a skautek organizovaných v Junáku,  tradičním českém názvu naší odnože celosvětové organizace. Pro zajímavost ještě připomeňme, že skautský oddíl funguje dokonce i na půdě našeho Parlamentu, kde sdružuje poslance - skauty.

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: MHMP