Stolečku, prostři se! aneb když ubrousek nám nestačí/The Whishing Table!

06.12.2013 15:59

Galerie/Czechdesign/CZD – Praha

Český design v zahraničí/Czech Design in Europe

 

27. 11. 2013 – 31. 1. 2014

Na vernisáži 26. 11. 2013 jsme se seznámili s pohádkovou  instalací českého designu ´Stolečku, prostři se!´, která sklidila úspěch v  nejprestižnějších evropských galeriích. Z výstavy, původně tříměsíční, se stala výstava putovní a v předvánoční čas se  vrátila ze zahraničí do Prahy a přivezla s sebou i další výběr zahraničního designu.

 

Neklidný duch desingu do Česka se navrátil!

Česká republika je ve věci designu jedno z mála zajímavých poutavých zemí, protože četnost jejích aktivit v oblasti designu je značná: moderní,nápaditá a silně nakažlivá.  Již za l. republiky jsme v této oblasti udržovali mnoho mezinárodních kontaktů.  A tento duch, který je duchem neklidným, se do Česka zase navrátil.  Platí to jak v architektuře a v módě, v grafice a především i designu výrobků. Je to zásluhou tří faktorů: návrat exulantů, kteří si své jméno v cizině prosadili, zachování tradiční, ruční výroby na vysoké úrovni, sice zracionalizované, a skupina mladých v pohybu, kteří nechtějí ustrnout...na půli cesty…

V tom spočívá tajemství  České republikdy, které již od let 1920 vzbuzovalo mezinárodní zájem, ať už jde o grafiku,ilustrace, knihy, plakáty, fotografie, nábytek, sklo , auta a motorky. A platí to také pro neobyčejné umění při prezentaci věcí, které vidíme a s nimiž žijeme…

Prof. Dr. Florian Hufnagl

 

Co má společného design, jídlo a pohádky?

„Pro  CZECHDESIGN  jsem připravil instalaci inspirovanou českými pohádkami.  Pohádky nesou naši kolektivní evropskou identitu. Jejich obrazový jazyk vyjadřuje starosti, obavy i radosti našich předků a používá archetypální obrazy, které mnohdy rafinovaně skrývají moudra. Nekladou dětem žádné meze v představivosti. Proto je tak milují. A právě pohádky bývají odrazem dětského nitra. Snaha o logické vysvětlení pohádek nemá smysl. Jejich cílem je oslovit city diváka s důrazem na jeho srdce. Proto není od věci je spojovat s designem.

Design neznamená optimalizaci tradičních výrobků, které by se tak od ostatních odlišily svojí funkčností. Design naopak poznamenává pozorovatele jako pohádka svého posluchače. Snahou designérů není tedy pouze vytvořit samotný objekt, ale hlavně vyvolat z něj pocity. Někdy se o to postará samotná jednoduchost návrhu, jindy je to jeho až nepochopitelná složitost. Myslím si, že český design obecně a vystavené kusy speciálně, srší podobně jako pohádky velkou dávkou citu a romantiky. Společnou charakteristikou jsou též opakující se pocity radosti vždy, když má člověk design před očima, stejně jako neutuchající touha dětí slyšet již dávnou známou pohádku znova a znova.“ (Michael Vasku, kurátor)

 

Jak to všechno začalo?

Celý příběh se začal odvíjet v polovině roku 2012, kdy prestižní německý veletrh Blickfang oslovil CZECHDESIGN s návrhem prezentace českého designu ve Vídeňském MAK muzeu. Vznikla tak instalace, která návštěvníky okamžitě vtáhla do kouzelné atmosféry českých pohádek. Výstava propojila tradici a současný český design - práce těch nejvýznamnějších českých designérů a výrobců posledních let. Kurátorské práce se ujal česko-německý architekt a kurátor Michael Vasku.

Ve Vídni jsme výstavou okouzlili  i odbornou porotu a získali jsme zvláštní ocenění za nejlepší instalaci. Pak jsme byli pozváni do Kodaně, německého Stuttgartu, dále na světovou přehlídku designu Fuorisalone v Miláně i  mnichovské design galerie Die Neue Sammlung. V létě jsme expozici proměnili  v instalaci What’s for Breakfast a zavítali jsme do gruzínské Tbilisi. Bulharské publikum vidělo výstavu v rámci Sofia Design Week 2013, polské zase v Lodži, kde zahajoval Lodž design week v říjnu 2013.

 

Co můžeme spatřit v Galerii CZD?

V komorní instalaci na jednom obřím stole, utopeném v zeleni i vyzdobeném zeleným chvojím, servírujeme skleněné kolekce designérů Jiřího Pelcla, Maxima Velčovského a Františka Víznera ze skláren BOMMA, mramorové vázy studia deFORM, šperkovnice LLEV, sklo z dílny značky VERREUM i šperky značky ZORYA. To ale není vše! Kromě  toho jsme vystavili  i trošku málo ze zahraničního designu: - šperky německé produkce, bulharská svítidla, rakouský porcelán či příbory Thomase Feichtnera.

 

Vystavují: Zdeněk Vacek & Daniel Pošta, Olgoj Chorchoj, René Šulc, Jiří Pelcl, Maxim Velčovský, František Vízner, Václav Mlynář, Jakub Pollág, VERREUM, LLEV, TON, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Thomas Feichter (AT), Stefan Sagmeister (AT), Valentin Vodev (BG), Sebastian Herkner (DE), Saskia Diez (DE), Bartek Mejor (PL), Agnieszka Bar (PL), KIBISI (DK), Marina Dragomirova & Iain Howlett (BG) a další


GALERIE CZECHDESIGN, Vojtěšská 3, Praha 1

Máme otevřeno:  úterý  – pátek:  10.00 – 18.00 hodin

CZECHDESIGN slaví 10 let od svého založení

www.stoleckuprostrise.czechdesign.cz

Realizátor výstavy:  www.czechdesign.cz

Kurátor, autor konceptu: Michael Vasku

Architektonické řešení:  Vasku & Klug, www.vasku-klug.com

Hodnocení: 85 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka