Stéphane Corbet: Krajina značek/Un paysage de signes aneb jsou to dílka, která časem zmizí, neobnovíme-li si je opět sami

22.10.2017 17:15

Francouzský institut v Praze/ Galerie 35

18. 10. - 18. 11. 2017

 

Na vernisáži nové (prodejní) výstavy v Galerii 35, výstavy Krajina značek, jejichž autorem je Stéphane Corbet, jsme si prohlédli fotografie -  značek (jejichž funkce je velmi důležitá, abychom jako turisté k žádanému cíli došli), např. detaily na kůře stromu, na kterých je patrno, jak s růstem kmene stromu se bortí samotná značka, či na sloupech.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Autor v rámci této výstavy nabízí zcela odlišný pohled na turistické značky, které, kromě svého hlavního účelu, získávají neočekávanou výtvarnou hodnotu. Od této chvíle už pro něj není předmětem turistiky jen krása krajiny, ale samotné pátrání po značkách. Krajina, která by měla hrát hlavní roli, přijímá roli druhotnou nebo zůstává zcela skryta.

 

 

Autor chce skrze tento projekt také vyzdvihnout skvělou práci dobrovolníků - značkařů, kteří po celý rok udržují značení turistických tras.

 

 

Nápad fotit turistické značky v krajině přišel po dlouhých hodinách procházek po značených trasách.

Jednoho dne si autor fotografií, Francouz Stéphane Corbet, řekl, že si tyto kódované, barevné,

často nepatřičné tvary na stromech, tyčích, kamenech zaslouží pozornost.

Jedná se o náhodná, umělecká a dočasná díla, která budou postupně vymazána,

zničena přírodními události, lidskými nebo zvířecími zásahy.

A byla by škoda neodhalit jejich ohromující krásu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O turistických značkách

První turistická trasa byla na území České republiky vyznačena Klubem českých turistů v roce 1889 ze Štěchovic ke Svatojánským proudům.

Do 1. sv. války se používaly jen červené značky a až po ní byl vytvořen unikátní systém čtyř barev – červených, modrých, zelených a žlutých značek (červená – značí hlavní trasu) .

V současné době má Česká republika více než 42 tisíc km značených pěších turistických tras, což je více, než je délka rovníku. O obnovu značení a údržbu informačních prvků se stará více než 1 500 značkařů. Základní pravidla značení turistických tras mají 37 stran a ti, kteří chtějí trasy značit, absolvují čtyřdenní zaškolení. Počet značek po celé zemi může činit až jeden milion.

Výstava byla uskutečněna se souhlasem Klubu českých turistů  (www.kct.cz).

 

 

 

 

 

 

 

110 00 Praha 1

Štěpánská 644/35

Vstup: volný

www.ifp.cz

 

Hodnocení:  79 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/muzeum-turistiky-v-bechyni-aneb-vyvoj-turistiky-v-ceskych-zemich-v-kostce/