Štěpán Brož & Mette Rasmussen: Try walking in my shoes aneb když jeden řekne: „Zkus chodit v mých botách“. „A přitom nesejít z cesty,“ pomyslí si ten druhý…

07.08.2020 10:05

Galerie Konírna - Holešovická Šachta /Praha

6. 8. - 2. 9. 2020

Na vernisáži nové výstavy Try walking in my shoes 

jsme zhlédli obrazy a plastiky dvou umělců

(Štěpán Brož & Mette Rasmussen).

„Poslední dva dobrodruzi zbylí z družiny došli až na konec skalního ostrohu. Nyní stojí před rozhodnutím, jak se sami podělit o nabyté zkušenosti a navzájem si rozdělit kořist, aby vůbec nabrali odvahu pokračovat dál. Výstup z kobky mají daleko za zády a na obzoru už jdou rozpoznat obrysy další výzvy. Zakroucené špičky jejich bot jako by samy sledovaly stezku vinoucí se pod nohama. Ten mrzutější z nich si polohlasně povzdychne: „Zkus chodit v mých botách“. „A přitom nesejít z cesty,“ pomyslí si druhý. 

 

Štěpán Brož (* 1992 Řež u Prahy)

  • věnuje se hlavně malbě a kresbě, příležitostně také grafice pro kapely a projekty svých přátel
  • nyní završuje své studium v Ateliéru malířství I. (pod vedením Vasila Artamonova) na FaVU VUT v Brně
  • těší se z rave hudby, dronování black metalových kytar a fantasy příběhů

 

Aby přežil zápas se životem

v pozdně kapitalistické společnosti,

hledá možné překryvy mezi magičnem, humorem a vážností.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mette Rasmussen (* 1993)

  • žije v dánském Bornholmu
  • v srpnu 2020 dokončuje studium na Funen Art Academy

 

Považuje se za ´nissoložku´ (termín odvozený od dánského slova ´nisse´, tedy trpaslík či gnóm), což znamená zkoumání ´nisseho´ citové prožívání v lidském světě. Užívá ´nisseho´ jako médium, které promlouvá k ní, za ní i k světu. Jelikož má ´nisseho´ za společníka, je schopna vytvářet obrazivost, která rezonuje, protože ´nisse´ se sebou přináší mnohé příběhy a emocionální výpověď.

Vystavující umělci

Štěpán Brož, Mette Rasmussen

Kurátoři: Lumír Nykl, Tina Poliačková

Produkce: Production: Ján Gajdušek

Grafika: Jiří Macků

 

170 00 Praha 7 - Holešovice

Bubenská 14

 

Máme otevřeno:

nepravidelně, v čase konání akcí - sledujme na facebooku

Vstup: volný

 

Hodnocení: 79 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

O Šachtě

Začali jsme na jaře 2017, kdy jsme z bývalé konírny mezi ulicemi Bubenská a Na Šachtě vytvořili kreativní prostor, kde se prolínají kulturní, společenské i sportovní aktivity. Po rekonstrukci tak vznikla platforma, která nabízí celkem 3 výstavní prostory o rozloze více než 350 m², jež jsou určeny pro prezentaci uměleckých projektů - místo, ve kterém se snažíme propojovat autory s jejich publikem.

 

Dosud v Šachtě proběhlo během 3 výstavních sezón více než 30 uměleckých projektů, kterými jsme pražské umělecké scéně představili zejména kolektivní výstavy vybraných autorů, včetně prezentací studentů uměleckých ateliérů z Akademie výtvarných umění v Praze, Vysoké školy uměleckoprůmyslové, či Fakulty umění VUT v Brně. Dramaturgie galerií se zaměřuje zejména na začínající autory a studenty, máme rádi odvážné kurátorské projekty a podporujeme také zahraniční autory, kteří v Praze dosud nevystavovali.

 

Mimo akcí zaměřených na výtvarné umění pořádáme také divadelní představení, autorská čtení, přednášky, koncerty, workshopy, promítání filmů a sportovní aktivity - dosud více než 70 akcí. Věříme, že nejen uměním je člověk živ a zážitky je potřeba tříbit, dávkovat a občas také říznout sportem, protože ve zdravém těle…

 

Program Šachty pro sezonu 2020 je rozdělen na 3 samostatné výstavní cykly, v rámci kterých proběhne celkem 12 výstav. Uvidíte kurátorské projekty vybrané v připravovaném Opencallu, vystaveny budou práce multimediálních ateliérů několika uměleckých vysokých škol a jeden z cyklů představí také umělecké dvojice a páry. Plánujeme kolaboraci s nedalekou galerií Berlínskej model, se kterou, včetně několika společných projektů, sladíme také vernisáže, které budou nově probíhat vždy ve středu. Dramaturgie se nově ujme kurátor Ján Gajdušek.

 

Snažíme se spojovat inspirativní a talentované lidi, zkrátka všechny, kdo si chtějí rozšířit obzory, načerpat inspiraci, nebo si jen tak přijít vychutnat dobré pivo a víno a pobavit se.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tvoříme pro vás místo,

které pomůže Sedmičce stát se kulturně komunitním centrem Prahy.