Stefan Bircheneder: Out of Order/Mimo provoz aneb opuštěný soukromý vesmír pracovníků továren…či alles muss raus!/výprodej 75 %...

30.10.2018 11:13

Galerie Fotografic - Praha

24. 10. - 25. 11. 2018

 

Na vernisáži nové výstavy děl německého malíře Stefana Birchenedera, která se konala v galerii Fotografic, jsme zhlédli velkoformátové hyperrealistické malby/akryly na plátně, ve kterých se autor zabývá podrobnou vizuální studií průmyslových ruin, továrních hal a uzavřených industriálních pracovišť. S fotografickou přesností zachycuje minulost i přítomnost chátrajících brownfieldů a nenuceně otevírá otázku jejich budoucnosti.

(Na www.www-kulturaok-eu.cz se nám při té příležitosti vybavila vzpomínka na středoškolská studia, kdy jsme také tyto kovové skříňky (byly praktické) používali, měli jsme v nich kromě kabátů, bund a bot často i učebnice, které jsme nechtěli vždy nosit domů).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ve výstavním projektu pro Galerii Fotografic se zaměřil na opuštěný soukromý vesmír pracovníků továren. Přítomnost zaměstnanců můžeme tušit z nenápadných stop umístěných v průběhu času ve snaze o personalizaci uniformního prostoru.

 

 Absenci figurativního elementu zde nahrazují obligátní pozůstalé artefakty: jednotvárné šatní skříňky, židle, stoly, šanony. Stefan Bircheneder usiluje o naprosto věrné přenesení unikátní atmosféry a svou hyperrealistickou malbu proto doplňuje i o autentické instalace, které sestaly  rovněž součástí výstavy v Galerii Fotografic.

 

 

 

 

 

 

 

 

Německý malíř Stefan Bircheneder (*1974 Vilshofen)

  • původně studoval restaurování kostelů
  • živil se jako malíř a restaurátor kostelů
  • později začal zachycovat industriální stavby
  • žije a pracuje v Bavorsku- Regensburg a Vilshofen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

110 00 Praha 1 - Staré Město

Stříbrná 2/212

Máme otevřeno: út - ne: 13.00 - 18.00 hodin

Vstupné: dobrovolné

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

www.fotografic.cz

www.bircheneder.de