START UP V: Michal Drozen/ Start up End down aneb proč seberizonizujeme své portréty?!

16.02.2015 10:28

Galerie hlavního města Prahy

Dům U Zlatého prstenu

13. 2. – 12. 4. 2015

 

 

Na vernisáži výstavy obrazů, která se koná v rámci  5.  ročníku cyklu Start up  jsme zhlédli prvního z pěti vybraných umělců, Michala Drozena. Rovněž nám GHMP, jež sídlí v osmi objektech v Praze,  zprostředkovává  prostředí ateliéru, ve kterých vybraní umělci studují či studovali, a to formou doprovodných programů v režii umělce nebo vedoucího pedagoga, videa promítaného na výstavě a magazínu FILES v limitované edici 200 kusů. 

 

V přízemním výstavním sále Domu U Zlatého prstenu zhlédneme upřímné, někdy až sebeironizující autoportréty Michala Drozena (* 1989, Praha, Lužiny). Drozen je čerstvý absolvent Ateliéru kresby, školy Jiřího Petrboka pražské Akademie výtvarných umění. Byl rovněž osobně vernisáže svých 8 obrazů přítomen.  Autoportrétům se  naplno začal věnovat ve 3. ročníku a postupně je rozvinul směrem do obrovského měřítka. V roce 2014 je představil na Ceně kritiků. „Zakryl jsem s nimi celou stěnu a asi už nebyla cesta jinam, než začít ztvárňovat svoji figuru,“ řekl autor.

 

 Inspirací pro něj byla i díla některých autorů jako Jasona Brookse (jehož plátna viděl na výstavě Beyond Reality v Rudolfinu) či Chucka Close. Na autoportrétech pracoval také během své stáže na Royal Academy of Fine Arts v Antverpách pod vedením Vaastona Colsona, kde ho velmi zaujala nezávislá platforma v čele s jeho profesorem – ultra eczema podobná pražské A. M. 180, jíž je Michal velký fanoušek.

 

Michalova loňská diplomová práce s názvem Indie Hero se skládala ze 4 obrazů 4 metry vysokých a ze skrumáže menších formátů zachycující Michala v různých situacích, jak se módními kreacemi stylizuje do pozice pětadvacetiletého hrdiny městské indie komunity, co je samozřejmě věčně bez peněz, ale chce být spokojený hlavně sám se sebou. Výsledkem je jakýsi lifestylový deník.

  • V cyklu Start up vystavil sérii obrazů zachycujících spokojené momenty z Michalova introvertního života. Absolventskou práci, podobně jako vystavený soubor s názvem Start up End down, maloval Michal podle fotografií, na nichž je on sám a veskrze je pořídila jeho přítelkyně Linda, která je oba fotografuje na různých civilních místech, a tak občas po boku Michala proplouvá do obrazů a stává se novou postavou jeho díla.

 

  • Kvality obrazu jako je jeho nízká hloubka a zdání nedokončenosti přispívají celkovému efektu práce a mají v sobě něco z charakteru snapshotu. Není v nich ani příliš silného kontrastu mezi světlem a stínem. Plátna mají lidské měřítko odpovídající figuře Michala (193 cm) vpasované do rámu obrazu.

 

  • Soubor je více sociálním dokumentem, zachycuje obyčejnost situace, prostředí a hrdost mladého páru, kdy jeden podpírá toho druhého.

 

  • Samostatně Michala vidíme například u tyče zahradní sprchy s červeně nalakovanými nehty během letní party, na chodbě Vysoké školy uměleckoprůmyslové nebo na koncertu Mykki Blanca.

 

  • Něco z lifestylového deníku ale zůstalo, například když se Michal oblékl do sloního pyžama nebo do Lindiných šatů, čímž také tak trochu paroduje (ve vší počestnosti) obrazy, na kterých jeho bývalý pedagog Jiří Petrbok maloval svou dceru, a není to poprvé, kdy Michal Drozen na Petrbokovo dílo reaguje.

 

Krédo Ateliéru kresby, školy Jiřího Petrboka pražské AVU:

Všechno je dovoleno, nic není zakázáno,“

což studentům prakticky umožňuje dělat cokoliv, jak sám zmiňuje jeho vedoucí pedagog Jiří Petrbok, který spolu s Petrem Vaňousem jako odborným asistentem převzal ateliér v roce 2011.

 

Jiří Petrbok klade u uchazečů důraz zejména na jejich osobnost a vlastní téma, to pak vybraní mladí umělci rozpracovávají v prvních ročnících a někomu vydrží i do absolventské práce. (zdroj: Monika Doležalová)

 

Doprovodný program k výstavě

 

Úterý  24. 2. 2015 v 17.00  hodin

Happy Hippo Live – hudební vystoupení Lindy Retterové a Michala Drozena, po kterém bude následovat autorská prohlídka výstavy Start up End down. 

 

Pondělí  30. 3. 2015 v 18.00 hodin

První výstava… prezentace Ateliéru kresby, školy Jiřího Petrboka

 

Kurátorka: Monika Doležalová

Grafické řešení: Lukáš Kijonka

Architekt: Jakub Jansa

Redakce textů: Marta Nožková

Instalace a produkce, vedoucí: Diana Brabcová, Kateřina Adamová

Propagace, vedoucí: Miroslav Koláček

Mediální partneři:  Artmap, Art+Antiques, Artalk.cz, ČRo Radio Wave, VICE

 

www.ghmp.cz

www.startup.ghmp.cz

 

110 00  Praha 1

Týnská 6

Máme otevřeno:  úterý – neděle 10.00 – 18.00 hodin

Vstup: zdarma

 

Hodnocení: 50 %

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/cena-kritiky-za-mladou-malbu-2014-aneb-kdyz-nas-sjednocuje-%c2%b4smysl-pro-soucasnost%c2%b4/

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/beyond-reality-british-painting-today-aneb-soucasna-britska-malba-za-realitu-/