Stanislav Libenský Award 2016 aneb z mikroskopu do skla

15.09.2016 13:08

Centrum současného umění DOX – Praha

15. 9. - 14. 11. 2016

 

Vernisáž  přehlídky, jež je jediná tohoto druhu na světě, přehlídky mezinárodní výstavy skla Stanislav Libenský Award (založ. 2009), zahájil  v Auditoriu DOXu  Milan Hlaveš, vedoucí sbírky skla, keramiky a porcelánu v UPM. Současně přivítal i paní Jaroslavu Brychtovou. Stanislav Libenský je považován za významného českého sklářského umělce a pedagoga, jehož díla vytvořena ve spolupráci s Jaroslavou Brychtovou, jsou vystavena v muzeích a galeriích po celém světě. Kromě vlastní tvorby rovněž vyučoval na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze a byl ředitelem a pedagogem na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Železném Brodě, kde také trvale žil a tvořil po většinu svého života.

 

Jedná  o  sklářskou soutěžní výstavu, která vždy na podzim představuje v Praze ty nejlepší práce absolventů vysokých uměleckých škol z celého světa, kteří ve své závěrečné práci použili sklo. Stanislav Libenský Award (založ. v roce  2009) je jediná mezinárodní soutěžní výstava skla na světě, do které se mohou hlásit čerství absolventi. Můžeme tak ve 2. patře vidět práce 36 umělců z 18 zemí,  a tak si můžeme si udělat obrázek,  jakým způsobem se fenomén uměleckého sklářství vyvíjí na mezinárodní úrovni, a to prostřednictvím nastupující sklářské generace.

 

 

Každoročně udělované ocenění umožňuje mladým sklářům profesní rozvoj, veřejnosti představí neotřelé, ale i tradiční přístupy v práci se sklem a zároveň je nepochybně poctou významnému umělci a pedagogovi, který je právem považován za největšího českého sklářského výtvarníka.

Vystavující umělci:

Victoria Ahmadizadeh, Li Ao, Virginia Binsch, Nozomi Deguchi, Kristina Drnovšek, Ieva Gaine, Lukáš Houdek, Yuqiong Chen, Johanne Jahncke, Mirka Janečková, Natsuki Katsukawa, Juri Kimura, Nikola Kovalíková, Susanne Kunkel, Odelia Leuchter, Ye Lin, Sophie Longwill, Karina Malling, Marta Matejková Vjatráková, Emily McBride, Jagoda Nowak, Clare Peters, Eglė Petronytė, Vendulka Prchalová, Lucia Regásková, Rafael Alejandro Zarazua Rosales, Michelle Ryan, Ebibi Salomée, Hikari Sasaki, Kana Suzuki, Helena Ťapajnová, Jean Thebault, Nataliya Vladychko, Linda Vránová,  WuLin Xie, Cui Yue, Madisyn Zabel, Chishan Zheng

 

O cenách rozhodla mezinárodní porota. Zasedli v ní významní odborníci z oboru skla:

 

Helena Koenigsmarková, ředitelka Uměleckoprůmyslového musea v Praze

Maja Heuer, zakladatelka a ředitelka švédského sklářského centra The Glass Factory

Erika Tada, japonská sklářka a pedagožka působící ve Spojených státech a v Japonsku

Charlie Parriott, americký sklářský umělec věnující se vlastní i komerční tvorbě od r. 1972

Petr Nový, hlavní kurátor Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou

 

Odborným garantem je Milan Hlaveš, vedoucí sbírky skla, keramiky a porcelánu v UPM

 

První cenu Libensky Award získala Natsuki Katsukawa z Japonska

Vzorky z mikrosvěta

 

Jak autorka sama napsala:

Moje díla prezentují živé organismy. Jsem fascinována životy a tvaroslovím všech žijících tvorů,

které jsou evolučně vzdálené lidem, např. planktonem a houbami.“ 

 

 

Doprovodný program:

1. 10. 2016 | 17.00 hodin Sklo v architektuře -  přednáška architektů Jaroslava Sládečka a Michala Motyčky v rámci akce Den architektury

6. 10. 2016| 18.00 hodin Komentovaná prohlídka s odborným garantem výstavy Milanem Hlavešem

 

Máme otevřeno:

Pondělí: 10.00 - 18.00 hodin

Úterý: zavřeno

Středa: 11.00 - 19.00 hodin

Čtvrtek: 11.00 - 21.00 hodin

Pátek:  11.00 - 19.00 hodin

Sobota: 10.00 - 18.00 hodin

Neděle: 10.00 - 18.00

 

170 00 Praha 7

Poupětova 1

www.dox.cz

 

Soutěž slouží k mezinárodní prezentaci mladých sklářských umělců. Cílem soutěže je pomoci rozvíjet mezi nimi sklářské umění a porovnávat různé přístupy a způsoby práce. Iniciátor soutěže – Pražská galerie českého skla (PGČS) doufá, že díky této soutěži a následné dlouhodobé výstavě pomůže mladým umělcům vstoupit do světa businessu a prozkoumat potenciál skla.

www.libenskyaward.com

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková