Stanislav Holý – Krajina her aneb pojďme si honem hrát!

13.03.2013 10:26

Stanislav Holý – Krajina her aneb pojďme si honem hrát!

 

Zámecký areál Ctěnice u Prahy

23. 9. 2012 – 27. 1. 2013

 

Muzeum hlavního města Prahy ve spolupráci s Českou televizí (moderátor studia Kamarád Jiří Chalupa) a Galerií U Prstenu (Marie Holá) připravilo v zámeckém areálu Ctěnice - v nově rekonstruovaném výstavním sále Špejchar - interaktivní výstavu z díla Stanislava Holého. Jistě všichni, bez ohledu na věk, známe veselé obrázky Stanislava Holého, ať už malované barevnými tužkami, nebo jeho akvarely či litografie. Charakteristickým znakem jeho prací je jednoduchost tvarů, pestrost použitých barev a následná černá linka.

 

„Chaloupka na vršku“

Jako první výstavu Muzeum hl. m. Prahy připravilo na Zámku výstavu (´Chaloupka na vršku´) 150 originálních loutek známé loutkářky Šárky Váchové, které navazují na stejnojmenný cyklus úspěšných večerníčků.  Připomeneme si zde lidové obyčeje, kouzlo lidového řemesla a venkovský život v19. století, který plynul v souladu s měnící se přírodou. Výstavu můžeme zhlédnout do 3. února 2013.

 

Dobro a harmonie ve světě Stanislava Holého  

Druhá výstava ´Krajina her od Stanislava Holého je putovní, a přestože je malíř Stanislav Holý již 14 let po smrti, jsou jeho barevná dílka stále ohromující svou jednoduchostí a moderností.

 

Bohatý fantaskní a psychedelický výtvarný svět akademického malíře Stanislava Holého a jeho televizních postaviček nám nabízí mnohdy netušené citové prožitky, zejména v nás probouzí touhu po dobru i harmonii.

 

Krajina her, kde si hrají Jů, Hele a jejich kamarádi

Setkáme se zde s monumentálními interaktivními dekoracemi a prostorovými objekty, oživenými známými televizními postavami – plyšáky jako jsou Jů a Hele, Muf a Tryskomyš, Hary Šoumen a Šamšula, nebo kohout Eda. V celé expozici vnímáme jejich postavy tak, jak je děti znají ze Studia Kamarád.

 

Interaktivní část expozice nás jako návštěvníky vybízí ke kontaktu (proměnlivé mechanické exponáty, houpačka, interaktivní tabule, interaktivní video), takže můžeme (především děti) do nich vstupovat, prolézat jimi nebo s nimi komunikovat.

 

Další interaktivní programy jsou připraveny lektory a umělci přímo v prostoru výstavy, kdy se děti adekvátně svému věku se mohou seznámit s různými výtvarnými technikami, přístupy a k vnímání výtvarného díla a k následnému vlastnímu sebevyjádření se výtvarným způsobem.  Můžeme si zde zakoupit plyšáky i maňásky ze Studia Kamarád, nebo knihy ilustrované Stanislavem Holým.

 

Ze života originálního malíře Stanislava Holého (1943–1998)

V roce 1971 absolvoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, obor kreslený a loutkový film v ateliéru prof. Adolfa Hoffmeistera.

 

Od roku 1971 uspořádal doma i v zahraničí několik desítek samostatných výstav ze své ilustrativní i volné tvorby.  Za autorskou knihu ´Procházky pana Pipa´ obdržel Čestné uznání Ministerstva kultury za nejkrásnější knihu roku. Spolu s další knihou ´Námluvy pana Pipa´ byly obě knihy zfilmovány. Stanislav Holý rovněž ilustroval celou řadu knih.

 

Od roku 1960 publikoval kreslený humor pro domácí i zahraniční časopisy.

 

K nejvýznamnějším realizacím Stanislava Holého patří výtvarné ztvárnění Pavilonu dětí ve vesničce UNESCO, Seibuen, Tokio a Pavilon Zahrada dětí v Montrealu. Zejména Japonci jsou dodnes jeho loutkami i knižními ilustracemi unešeni.

 

Stanislav Holý se podílel rovněž na realizaci Expozice československé dětské knihy v Centre Pompidou v Paříži.

 

V 90. letech vytvořil např. Pavilon dětí a Pavilon nerealizovaných vynálezů v rámci Všeobecné výstavy v Praze.

 

S Českou televizí začal spolupracovat již v 70. letech. Televizní postavičky Jů, Hele nebo Muf a některé další znají děti několika generací. Výtvarně se podílel na řadě dalších televizních pořadů. Kromě Studia Kamarád navrhoval např. výpravu i kostýmy pro pohádku O chytrém Honzovi. Vytvořil vizualizaci pořadu Hry bez hranic.

 

Z volné tvorby patří k nejdůležitějším počinům jeho grafické dílo. Z další výtvarné činnosti je třeba připomenout grafickou spolupráci na mezinárodních výstavách podniků zahraničního obchodu – Duisburg, Vídeň, Tokio, Sao Paulo.

 

V roce 1990 založil a vybudoval společně se svojí ženou Marií Holou na Starém Městě pražském Galerii U Prstenu.  Mají spolu dceru a syna.

 

Zámecký areál Ctěnice

Od 1. července 2012 nově spravuje i provozuje Muzeum hl. m. Prahy. Rozsáhlý zámecký areál, přístupný veřejnosti po generální rekonstrukci, je jednou z mála dochovaných středověkých tvrzí na území Velké Prahy. Současná podoba zámku je barokní, ale pod dnešní fasádou je zachována gotická vodní tvrz se vstupní věžovitou branou. Několikaleté restaurační práce odhalily v interiéru zámku fresky z různých období výstavy. Součástí areálu je rekonstruovaný park, který je přístupný denně. V areálu působí Jezdecká společnost Ctěnice, Zámecké zahradnictví Ctěnice a Hotel „Sýpka“ s restaurací a kavárnou

 

Muzeum hl. m. Prahy se tedy rozhodlo, že bude vystavovat práce takových umělců, kteří jsou fenoménem působícím napříč generacemi. Dále má zájem na tom, aby výstavy byly úspěšné, navštěvované a aby zaujaly návštěvníky, pobavily je  a přilákaly tak rodiny s dětmi, mateřské i základní školy i širokou veřejnost. Zámek Ctěnice se pomalu probírá ze svého zimního spánku a začíná žít intenzivněji. Doporučuji vzít především své děti a vnoučata, a v tomhle klidnějším čase, před nebezpečně se blížícími Vánocemi, si v klidu vychutnat báječnou atmosféru dobrého a harmonického světa Stanislava Holého, která nás zklamat nemůže.   

 

Zámecký areál Ctěnice

 Bohdanečská 259/1

 190 17 Praha 9 - Vinoř

www.muzeumprahy.cz

 

Otevírací doba: úterý – neděle: od 10.00 – 18.00 hodin

Vstupné: děti do 6 let a invalidé zdarma

               plné: 100 Kč

               snížené: 50 Kč (senioři a studenti)

               rodinné: 2 dospělí + 4 děti 200 Kč

               skupiny nad 10 osob, pedagogický dozor zdarma: po 30 Kč

              

společná vstupenka do všech objektů Muzea hl. m. Prahy  (Muzeum hl.m. Prahy na Florenci, Podskalská celnice na Výtoni-  Praha 2, Müllerova vila – Praha 6):

               základní 140 Kč

               snížená 70 Kč

               rodinná 230 Kč

 

 Dopravní spojení:

MHD Metro „C“ Letňany a dále autobusem č. 302 do stanice „Ctěnice“ nebo autobusem  

259/375/378 směr Vinoř do stanice Vinořský hřbitov, dále pěšky po žluté turistické značce

lesoparkem 2,5 km.

 

Dálnice D8 – hnědé směrovky – zámek Ctěnice

 

Parkování je zdarma před areálem a v zámeckém areálu na vyhrazeném parkovišti.

 

Kontakt pro bližší informace:

 

Mgr. Hana Klabanová

kastelánka zámku Ctěnice

klabanova@muzeumprahy.cz

tel.: 606 859 952

 

Mgr. Věra Hloušková

tisková mluvčí Muzea hlavního města Prahy

hlouskova@muzeumprahy

 

Souběžně probíhá od 10. září do 4. října 2012 výstava grafického díla Stanislava Holého ve výstavním sále Akademie věd ČR, Národní 3(1), Praha 1. Vstup volný.

 

Ing. Olga Koníčková

foto:  Muzeum hl. m. Prahy