Staged Design Award v Praze aneb žhavé novinky ze světa designu či ´budoucnost tradice?´

12.04.2016 12:02

Galerie Českého centra - Praha

12. - 16. 4. 2016

 

 

 

 

 

Na vernisáži putovní výstavy Staged Design Award jsme si v komorní expozici prohlédli výběr z toho nejlepšího z prestižní mezinárodní soutěže mladého designu. Jde o nejlepší soutěžní práce mladých studentů designu, které získaly nejvyšší ocenění na mezinárodní soutěži Staged Design Award (STAGED).

 

Letos byly tyto práce vystaveny v rámci kurátorské výstavy na Veletrhu o trendech v bydlení, designu a životním stylu v Dráždanech již potřetí.

  • v srpnu 2013 byla vyhlášena česko – německá cena STAGED, jež si klade za cíl překonávat hranice myšlení a konání. Nápady na nové produkty se rodí propojením tvůrčího myšlení umělců různých národností s německými vědci - výsledek ukazuje schopnost definovat a formovat naši budoucnost.

 

V rámci roadshow 2016 se STAGED od 11. do 16. dubna prezentuje také v Praze. V Českém centru Praha jsou k vidění 3 vítězné projekty z Německa a České republiky společně s výstupy doprovodných workshopů. Přehlídku jsme doplnili vybranými designovými kousky od českých studentů (Kateřina Krušková/TUTU, Simona Kocurková/Urna, Lucia Krivá, Andrea Kroupová/Lenoška, Filip Dioszegi/Bamboo  a další…).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Andrea Kroupová Česká republika/Lenoška

Tato malá pohovka je prototypem, přizpůsobujícím se potřebám uživatele jednoduchým přidáním nebo odstraněním loketní nebo zadní části opěradla….Ze základní lavice se během minuty může stát křeslo…

 

Niko Schmutz/Německo/Dřevěné kolo

Trojdílný dřevěný rám je tvořen tenkou vrstvou dubové dýhy. Má většinu z pružných vlastností dřeva a byl navržen tak, aby tlumil vibrace na nerovných městských komunikacích. Vysoká tvrdost dřeva a velká absorpční schopnost jsou ideálním konstrukčním řešením ohleduplným k životnímu prostředí. Jednoduché hliníkové části v černé barvě zdůrazňují exkluzivní dřevěné jádro kola. Střídající se matné a lesklé hliníkové prvky, jakou jsou např. použité u přední vidlice, jsou dokonale připevněny k dřevěnému rámu. Sedlo i řidítka jsou potaženy kůží.

 

  •  pro každý designový návrh, který je zde vytvořen jako prototyp, je zároveň vypracováno obchodní využití i koncept uvedení na trh

 

  • STAGED je založeno na spolupráci mezi německým designovým studiem Paulsberg, veletrhem Messe Dresden a Centre for Synergy Enhancement při Technické univerzitě v Drážďanech. Mezi partnery jsou univerzity v Lodži, Rzeszów, Ústí nad Labem a ve Zlíně.
  •  

Závěrem: Náš svět se rychle mění. Inovativní výrobky dneška jsou už zítra zastaralé. Odvětví, která se ještě včera zdála být nenahraditelná, jsou dnes zapomenutá. Stále účinnější a sofistikovanější materiály se mění spolu s vývojem nových produktů.

I když klademe důraz na pokrok, býváme stále v područí naší tradice. Stojí nám za ohlédnutí? Mohou tradiční techniky a osvědčené, léty prověřené materiály vyhovovat našim dnešním potřebám? Mohou být stále kombinovány a chytře používány tak, aby mohly čelit výzvám zítřka?

 

 

www.staged-designshow.com

www.czechcentres.cz

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková