Snímek ´Kandidát´ aneb kdo a jak tahá za nitky a nás za nosy?

21.02.2014 09:11

Nový česko-slovenský film o tom, jak média mohou vytvořit modlu a tu pak vemluvit lidu, a ten ji pak zvolí třeba i za svého prezidenta, ťal do živého. Je to tak aktuální téma, že se člověku dělá až mdlo. Ano, film je samozřejmě fikce. Ale je to fikce opravdu?! Kdo řekl, že by to takhle nešlo doopravdy, a kdo řekl, že se to tak třeba i neděje?! Že volby vyhrává ten, kdo má lepší agenturu, kdo postaví kampaň na líbivosti a polopravdách, gestech a laciném podbízení?! A co je snad ještě horší, kdo je v pozadí, proč a jak tahá na nitkách nás za nosy…?!

 

Cože, volební thriller a u nás?

Pozvání společnosti Bioscop, které jsme dostali, nás navnadilo. Téma není zase až tak původní. Ani za mořem ani v Evropě. Ale už i u nás? A v přeshraniční spolupráci? To tu ještě nebylo. Jak jsme se s tím filmařsky vypořádali na našem dvorečku? Přesněji na našich dvorečcích? Zakymácíme si také jistotami tak, jako se to stalo všude tam, kde došlo k – řekněme – uměleckému varování občanského vědomí či přesněji nevědomí? Otázek bylo tolik, že nezbylo, než na film jít. Zvědavost i profesionální zájem volal mocným hlasem. Volební thriller u nás ještě nikdo vlastně nenatočil a naší bohorovností také zatím nikdo nezamával. Podařilo se to nebo ne?! 200

 

„Lidé potřebují jistoty.“

Hurá na film!

Na Slovensku měl film premiéru už koncem loňského roku (10. 10. 2013) a co se stalo?! Uspěl, neuspěl. Z ohlasů soudě – v podstatě ticho po pěšině. To znamená co? Že tam na Slovensku film nezaujal, že tam naopak vyděsil voliče svou konspirační teorií, že až k tomu nemají co říci? Nebo raději nemají co říci? Samé otázky. A nejlepší je si na ně odpovědět sám a podle svého vlastního rozumu. Takže o důvod víc na film zavítat.

 

Pár slov úvodem

Příběh filmu ´Kandidát´ vychází ze stejnojmenné knihy autorů Maroše Hečka a Michala Havrana, kteří pak i děj jejich knihy společně se scenáristou Peterem Balko převedli do moderního filmového jazyka. Film nás zatáhne až skoro dokumentaristicky do pozadí a zákulisí kampaně na prezidenta. Reklamní magnát a jeho tým, neidentifikovatelný muž v pozadí, biskup, prezidentský kandidát Peter Potoň, velcí hráči z nejvyšších příček politické hierarchie a k tomu dvojice mužů, kteří z pověření kohosi, koho ani neznají, a neznají ani motivy jeho zakázky, sledují, a tudíž slyší a vidí vše a všechny prostřednictvím nastrčených kamer a nejmodernější odposlechové techniky. Vzniká tak děsivý obraz světa, ve kterém mizí hranice mezi pravdou a lží, dobrem a zlem, a dokonce i mezi životem a smrtí.

´Kandidát´ je – věřme – pouhá fikce o tom, co by se také mohlo stát. Příběh, který se (snad) ještě nikdy nestal?! A hlavně je to naprosto první česko-slovenský, a navíc i hodně cynický, thriller. Není v něm ale pouze černo - humorná politická satira, ale je to dost apokalyptické podobenství o rubu současného světa, kterému vládne skrytá hrstka vyvolených, kteří tahají za ony příslovečné nitky. A my – voliči, občané, lidé -  jsme - netušíc - loutky voděné těmi šňůrkami tam, kam bychom sami ani nikdy nešli.

 

Osoby a obsazení je mezinárodní

V hlavních rolích se představí množství známých českých a pro nás v Čechách méně známých slovenských herců a hereček. Zajímavý filmový soundtrack, jehož titulní skladbu vytvořil kritiky i diváky oceňovaný slovenský raper Vec, zkomponoval Matúš Široký. O vizuální stránku se postaral kameraman Tomáš Juríček a o dynamický střih Matej Beneš. Film ´Kandidát´, je celovečerním režijním debutem Jonáše Karáska a vznikl v produkci Azyl Production a českého koproducenta B Digital .

 

O co tedy konkrétně jde?

Odcitujme českého distributora a jeho k filmu připojenou synopsi.

V dnešní době jsou nejcennějším zbožím informace. Film Kandidát ukazuje velkou moc médií, která manipulováním s událostmi mohou ovlivňovat celý svět. Příběh sleduje zákulisí jedné politické kampaně kandidáta na prezidenta.

Do volby hlavy státu zbývají 2 měsíce, když úspěšný a vlivný majitel reklamní agentury Adam Lambert přijímá lukrativní zakázku. Má zrealizovat prezidentskou kampaň pro zvláštního kandidáta, dosud nevýrazného, maloměstského podnikatele. Cílem je pouze rozvířit politické vody a ubrat pár hlasů protistraně. Lambert je ale zvyklý bez skrupulí manipulovat každým a vždy dosáhnout svého. Na večírku v klubu se dokonce nechá vyprovokovat a uzavře šílenou sázku se svým hlavním rivalem – Ivanem Mullerem, který pracuje pro změnu pro jasného favorita celých voleb. Ve hře je rázem sedm miliónů eur. Adam Lambert vsadí všechen svůj majetek na jediného koně, neznámého kandidáta. Zapřísáhne se, že z té nuly udělá nového prezidenta, a to hned v prvním kole prezidentských voleb… Film žánrově propojuje černou komedii se špionážním thrillerem.“

 

 

A nakonec náš názor jakožto diváků

Nedávno jsme, shodou okolností, zhlédli avantgardní divadelní zpracování známého bestselleru Georga Orwella nazvaného ´1984´. Pro osvěžení připomínáme, že jde o temné sci-fi o tom, co by bylo potom, kdyby se totalitní režim (vzorem autorovi byl nacismus a nejtužší stalinismus) stal absolutním pánem své říše. A za pomoci vymývání mozků a případných represí se ovládla mysl každého jedince, kontroloval každý jeho pohyb a manipuloval s ním po svém. Hlavní roli tu v podstatě hraje fiktivní Velký Bratr a jeho do soukromí všech proniklá technika, sledující a vyhodnocující každý jeho krok. V daném sci-fi to byla ta nejhorší možná fikce. A hle, nepíše se sice rok 1984, ale jsme o 30 let dál a vše předpovězené není už dávno pouhou fikcí. Stačí udělat pár kroků přes hraniční čáru kdesi na výletě v Krkonoších či na Šumavě a už máte v mobilu vřelé uvítání na území daného státu. A to je to to nejmenší z nejmenšího. Zbývá se už jen zeptat: jsou ta data opravdu jen evidenční, a vyhodnocuje je opravdu jen ten, kdo smí a má?! Nebo mohou posloužit i jinak?! A někomu jinému. K manipulaci a tvorbě prezidentů a dalších –entů. Kdekoli a kdykoli… A o tom je vlastně i film Kandidát. Představa, že volič volí podle vůle kohosi kdesi a ten zvolený je zcela nepodstatný a nesvéprávný ve smyslu samostatného rozhodování, je hodně tristní. Film Kandidát vás přinutí o tom přemýšlet, a to tak že velmi.

 

Závěr?

Děs a běs. Film, který nahání husí kůži, ukazuje druhou stranu mince a přemýšlení o tom, co by mohlo být potom, vede do blázince. Zatím jenom tam… Navíc je udělaný dobře a má švih a spád. Zajímaví a neokoukaní lidé se tvůrcům vyplatili. Působí o poznání věrohodněji, a tím děsivěji. A těch pár známých tváří zase pro změnu exceluje (Michal Dlouhý a jeho zde zcela sarkastické a mimořádně realisticky unavené civilní herectví). Z filmu čiší, že ho dělali lidé, kteří mají v krvi reklamní spoty, klipy a upoutávky. Je to samozřejmě znát, ale je to také ku prospěchu filmu. Dodává mu to rámec, ve kterém se vlastně opravdu pohybuje. Snad je jediná výtka. Lze pochopit, že v rámci snahy po autenticitě jsou často po zvukové stránce prolínány i dva hovory najednou, někdy i s podkresem hudby, asi je ve světě odposlechů takový zvukový šum samozřejmý, ale divákovi místy uniká obsah slov či slova celá. Možná je to subjektivní pocit, ale je to tak. A proto, diváku, který na film půjdeš, a jít bys měl, už proto že letos máme supervolební rok, nastraž uši a pozornost na samém začátku filmu. Úplně v prvních dost rozpohybovaných záběrech a při prvních slovech postav. Vyplatí se to, protože platí, co na začátku postřehneš, nakonec, jako když najdeš…

 

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=S4cNvbIFXBA#t=3

 

Zdalipak víte, že…

 

  • 19. září 2012 padla první klapka filmu Kandidát.
  • První filmovací den se odehrával v ulicích starého města, kde vznikala anketa, která se táhne celým filmovým dějem a slouží k posílení pocitu autenticity a realističnosti.
  • Ankety se zúčastnili náhodně oslovení respondenti (důchodci, bezdomovci, teenageři) a neherci, ale i známé tváře společenského a kulturního života (politik Martin Poliačik, malíř Rasťo Andris, publicista Dado Nagy, raper Lyrik či moderátorská dvojice Radia FM Baláž a Hubinák.
  • Všichni odpověděli na otázky ohledně blížících se prezidentských voleb, někteří dokonce lobbovali za fiktivního filmového kandidáta Petra Potoně.
  • V drobných (ale i větších) roličkách se ve filmu představí i samotní tvůrci scénáře Maroš Hečko, Michal Havran a Peter Balko.
  • Natáčení probíhalo na Slovensku i v Čechách (27 natáčecích dní v Bratislavě a 3 v Praze).
  • Během třicetidenního natáčení, které neprobíhalo souvisle, ale téměř tři měsíce, se filmový štáb, někdy sestávající i ze dvou menších štábů, pohyboval v prostorách J & T banky, Kaiserštejnského paláce na Malé Straně, restaurace Albrecht, soukromé kliniky Medissimo, Obecního domu v Praze, kostela v Rusovciach či bratislavských vil a bytů nebo městských částí Starého města, Palisád a Petržalky.
  • Scény z prostředí reklamní agentury vznikaly většinou v interiérech.
  • Scény s ´odposlouchávací´ dvojicí  (herci Michal Kubovcik a Michal Dlouhý) se natáčely v dodávce s krycím názvem PAKO ( Parkety - koberce), která brázdila denní i noční bratislavské ulice.
  • Monika Hilmerová utržila při natáčení drobné zranění, když jí na ruku spadla rozžhavená ´Osvetľovačská´ lampa.
  • Tatáž herečka zjistila během natáčení, že čeká druhé dítě.
  • Televize Joj, jako jeden z mediálních partnerů filmu, přispěla svými prostory i moderátory.
  • Reportáž na Náměstí SNP, před nemocnicí Medissimoči… studiové vstupy byly vytvořeny speciálně pro filmové potřeby příběhu a vytvořily nedílnou součást procesu, při kterém se fiktivní filmový příběh tváří jako krutá realita.
  • O titulní skladbu soundtracku filmu Kandidát se postaral aktuální vítěz Radio Heads Awards za nejlepší album roku 2012 - diváky i kritiky respektovaný hip - hopový básník Branči Kovář alias Vec.
  • Skladba, která nese totožný název jako film, měla premiéru na vlnách Rádia FM
  • Soundtrack k filmu tvoří skladby více Slovenských autorů (Wedig Band, Free Faces, The Uniques, Talk Show, Jozef Vlk, Melánie Olláryová, Prúdy Paľa Hammela či Karol Duchoň
  • Maroš Hečko - hudebník , producent, scenárista, prozaik a básník. Narozený a žijící v Bratislavě. Vystudoval VŠMU, kde několik let i přednášel 
  • Jonáš Karásek - režisér, grafický designer a art director . Narodil se a žije v Bratislavě. Po studiu užitkového výtvarnictví vystudoval VŠVU, oddělení průmyslového designu.
  • Tomáš Juríček - kameraman. Vystudoval bratislavskou VŠMU, obor kamera a fotografie. Následně studoval v Los Angeles, American Film Institute a v Čechách, kde působil značnou část své kameramanské kariéry.
  • Peter Balko - scénárista, dramaturg, prozaik a básník. Čerstvý absolvent filmové scenáristikya dramaturgie na VŠMU. Narodil se v Lučenci, žije v Bratislavě. Je laureátem mnoha literárních soutěží.
  • Matouš Široký - hudebník a skladatel. Mimořádně talentovaný hudební skladatel, který se do poslechu povědomí dostal komponováním hudby pro videohry.

 

Kandidát - Skutečný příběh, který se nestal!

Země původu: Slovenská republika/Česká republika

Rok výroby: 2013

Formát: 1:2,35 (Cinemascope), Dolby Digital, 2D digital, 35mm kopie

Režie: Jonáš Karásek

Scénář: Maroš Hečko, Michal Havran a Peter Balko

Kamera: Tomáš Juríček

Střih: Matej Beneš

Hudba: Matouš Široký

Producent: Maroš Hečko

Hrají: Marek Majeský, Michal Kubovčík, Roman Luknár, Michal Dlouhý, Monika

Hilmerová, Pavel Nový, Milan Chalmovský, Ján Jackuliak, Pavel Slabý, Lukáš

Pelco, Dušan Vicen, Michal Havran, Lucia Molnárová a Petra Molnárová  (dvojčata) a jiní

Přístupnost: nevhodný do 12 let

Stopáž: 106 minut

Premiéra v ČR: 27. 2. 2014

 

Žánr: černá komedie, špionážní thriller

Distributor: Bioscop

 

www.bioscop.cz

www.kandidatfilm.cz

 

Hodnocení: 85 %

 

Richard Koníček

Foto: Bioscop, Ing. Olga Koníčková