Smalt Art VÍTKOVICE 2015 aneb trochu jiné umění

18.09.2015 11:40

Ostrava -  Dolní Vítkovice

27. 6.  2015

 

Výstava smaltů ´V peci pod pecí´, kterou jsme na www.www-kulturaok-eu.cz neviděli, unikátní výstava, která začala 27. 6. 2015, byla složena z uměleckých smaltů vzniklých v průběhu 9. ročníku výtvarného sympozia Smalt Art, které se uskutečnilo poslední dubnový týden na půdě smaltovny společnosti Vítkovice Power Engineering.

 

Výstava představila díla  soudobých umělců Josefa Bolfa, Martina Froulíka, Veroniky Holcové, Šárky Koudelové, Pavly Malinové, Jany Vojnarové, Jana Vytisky, Lubomíra Typlta a Moniky Žákové.

 

Kurátorka výstavy Veronika Holcová k výstavě řekla: „Setkala jsem se s lidmi, kteří na vzniklé smalty reagovali velmi pozitivně a měli zájem využít jednotlivá díla do jejich soukromých interiérů i exteriérů. Pochopili, že pro jejich záměr kombinovat architekturu s uměleckým dílem, je ve své odolnosti smalt ideálním prvkem, což jasně demonstruje i výstava, která se uskuteční v útrobách Nástavby Vysoké pece č. 1 - Bolt Tower“.“

Až na Lubomíra Typlta všichni umělci se smaltem pracovali poprvé, ani letos si umělci nestanovili jednotného téma…sázka na mladou generaci se vyplatila, umělci díky svým neotřelým nápadům, autentickém projevu a zpracování, ale také díky soustředěné práci vytvořili mimořádné smalty.

 

 

 

Smalt

je celistvý, hladký a lesklý povlak silikátového skla natavený na kov, který se vypaluje při teplotě vyšší než 800  °C.

Na světě jsou jenom 3 místa, kde umí velkoformátové smalty vypalovat.

www.smaltart.cz

Kurátorka výstavy: Veronika Holcová

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

My už jsme v září 2015 bohužel spatřili už jen několik kusů,

vystavených v prostoru Dolních Vítkovic…

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková