Small Worlds: Domečky pro panenky z V&A Museum of Childhood aneb 12 modelů světa v malém

20.02.2018 15:07

Uměleckoprůmyslové muzeum – historická budova/Praha

16. 2. – 17. 6. 2018

 

Na zahájení výstavy souboru 12 domečků pro panenky, jež pocházejí ze sbírek britského V&A Museum of Childhood, jež podávají svědectví o životním stylu svých majitelů v průběhu 4 století a vyprávějí příběhy svých malých obyvatel, nás na www.www-kulturaok-eu.cz nejvíce zaujaly kromě modelů (jsou za sklem), které jsou chronologicky v časové řadě v expozici uspořádány od roku 1760 až do 2001, právě tyto jejich příběhy.

 

Dodnes nám domečky pro panenky v podobě rozměrných kabinetů ze 17. a 18. století nebyly známy, až v 19. století začaly být populární hračkou ve formě zmenšených domů (modelářské - minidomečky). Ve Velké Británii a západní Evropě se však domečky pro panenky v podobě rozměrných kabinetů těšily velké oblibě.

 

Historie domečků a pokojíků pro panenky

* Domečky pro panenky vznikaly v různých formách odedávna. Jejich výroba se začala rozšiřovat v průběhu 17. století.

 

 

 

* Zhotovovaly se ručně a většinou nebyly však zprvu určeny dětem na hraní!

* Jako replika či zmenšená kopie sídla představovaly doklad majetnosti a společenského statusu majitele, nebo sloužily jako výuková pomůcka dívkám ze šlechtických rodin, které měly v budoucnosti vést složitý chod domu s množství striktních společenských pravidel a zástupem sloužících. Tyto domečky byly většinu skříňového typu s otvíracími dveřmi, které simulovaly fasádu domu.

 

* Domečky v podobě otevřených interiérů již byly určeny dětem na hraní. ..některé byly elektrifikovány a v koupelnách tekla voda, nábytek se vyráběl z plastu…

 

* V současnosti převládají stavebnicové typy miniaturních interiérů nebo autorské soubory z kvalitně řemeslně zpracovaného materiálu…nástup počítačů  v 2. pol. 20. století umožnil  naše hry s interiérem přenést do 3D prostoru - virtuálního prostředí…   ..

(zdroj: text Marie Míčové, kurátorky sbírky hraček UPM )

 

 

12 exponátů v UPM přibližuje

způsob bydlení a každodenní život rodin z různých společenských vrstev od 18. století do současnosti.

Domečky zároveň dokumentují vývoj architektury a designu:

v expozici najdeme například venkovské sídlo,

městský dům v georgiánském stylu,

domeček – komodu,

domeček s dělenou zadní stěnou,

předměstskou vilu

i moderní byt ve výškové budově z 60. let 20. století.

Současně si můžeme u každého modelu na panelu rozsvítit pomocí světel interiér domečku,

případně si nasadit sluchátka.

 

Zajímavostí je ve vitrínce uchovaná zmenšená kopie nájemní smlouvy dvanáctileté Margaret, kterou uzavřela se všemi právními náležitostmi se svým otcem Thomasem, a to na domeček pro panenky v částce měsíčního nájemného jednoho šilinku. Smlouva obsahuje i omezení, např. že v domečku se nesmí rozdělávat oheň atp.…

 

Putovní výstavu připravilo muzeum, jehož sbírky se vytvářely od roku 1872 při South Kensington Museum (nyní V&A), o 100 let později se z nich vyprofilovalo muzeum dětského světa a hraček s největší sbírkou svého druhu ve Velké Británii.

 

Domečky pro panenky zde zaujímají výjimečné místo, neboť je muzeu často věnovali dědici původních majitelů, pocházejících z významných rodů, či sběratelé.

Výstava, která putovala z Londýna do Washingtonu, D. C., a Turku, uzavírá svou cestu díky dlouhodobé spolupráci Uměleckoprůmyslového musea v Praze s odborníky z V&A právě zde.

 

Aktivní zóna

ve výstavě nabízí návštěvníkům možnost srovnání fenoménu domečků pro panenky v britské a české tradici: umístili jsme zde secesní interiér ze sbírky UPM v měřítku 1:5 a digitální hru, jejíž herní prvky jsou umístěny v desce školní lavice ze začátku 20. století. Prostřednictvím hry si návštěvníci mohou vytvořit svůj secesní interiér.

 

Komisaři za UPM: PhDr. Helena Koenigsmarková,  Mgr. Marie Míčová

 

110 00 Praha 1 – Staré Město

ulice 17. listopadu 2

Máme otevřeno: úterý – neděle: 10.00 – 18.00 hodin

Vstupné: plné 150 Kč, snížené 80 Kč

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/minidomecky-pro-sberatele-aneb-kdo-si-hraje-nezlobi-/