Slovenské insitné (naivní) umenie zo Srbska´ aneb když z uměleckého malování stěn přes keramiku přejdeme k naivním obrazům

01.02.2016 16:33

Slovenský dom  -  Praha

29. 1. – 22. 2. 2016

 

Na slavnostní  vernisáži ve výstavních prostorách Slovenského domu v Praze jsme zhlédli  výstavu ´Slovenské insitné umenie zo Srbska´, připravenou ze sbírek  Galérie Babka v Kovačici.

 

Malované příběhy malířů z Kovačice, členů Galérie Babka, zahájil  Vladimír Skalský, předseda Svetového združenia Slovákov žijúcich v zahraničí, které zastřešuje stovku nejvýznamnějších spolků  z 23 zemí. Poté promluvil ředitel galerie Pavel Babka a svým hlasovým projevem i hrou na kytaře nás potěšil Gaco Novomesský, spisovatel a hudebník.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jedná se o kolektivní výstavu obrazů těchto výtvarníků a umělců:

Jána Bačúra, Jána Strakúšeka (1926), Evy Husárikovej, Kataríny Kožíkovej (1926 – 2007), Zuzany Chalupovej, Anny Pavlovovej, Pavla Hajku, Martina Palušku, Jána Hriešika, Kataríny Ďurišovej, Martina Papa, Štefana Vargu, Zuzany Jarmockej, Kláry Babkovej, Anny Kňazovicovej, Pavla Povolného-Juhása, Jána Husárika, Janka Širku, Jána Chlpku, Vieroslavy Svetlíkovej, Adama Mezina a Miroslava Hrašku

 

Na vernisáži nechyběl krásně zpracovaný kalendář na rok 2016, který vznikl díky Galérii Babka, Svetovému združeniu Slovákov v zahraničí a Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Kalendář spojuje obrazy slovenských insitních malířů z Vojvodiny v Srbsku, především z Kovačice a Padiny s texty slovenských spisovatelů, kteří žijí v Praze.  Je to dialog dvou celkem odlišných, a přece v něčem si intimně blízkých slovenských komunit.

 

 

ANIČKA CHALUPOVÁ (1971)

Jako novinářka začala pracovat v lokální rozhlasové stanici v Kovačici, později jako šéfredaktorka v TV OK. Je autorkou několika dokumentárních filmů, vysílání pro děti a mládež, článků z dějin Kovačice a četných kulturně - společenských akcí. Od 2011 roku pracuje v Novinovo-vydavateľskej ustanovizni Hlas ľudu jako novinářka – dopisovatelka z Kovačice.

 

110 00 Praha 1

Soukenická 3/1199

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva – Anička Chalupová)

Foto: © Ing. Olga Koníčková