Slavnosti svobody v Plzni aneb tenkrát v čtyřicátompátom osvobodil Plzeň Patton

23.04.2015 10:31

Slavnosti svobody Plzeň

70. výročí osvobození Plzně americkou armádou

1. – 6. 5. 2015

V úterý 21. 4. 2015 jsme byli za www.www-kulturaok-eu.cz pozváni agenturou ArtsMarketing.CZ do budovy Českého rozhlasu na pražskou tiskovou konferenci, konanou v souvislosti s letošní, již tradiční, plzeňskou Slavností svobody. I když se koná již od roku 1990, v letošním roce 2015 jde o zcela mimořádnou událost. Celosvětově si totiž připomínáme 70. výročí konce II. světové války a v Plzni pak je to především 70. výročí osvobození města americkou armádou.

 

Informace z první ruky

Letošní Slavnosti svobody v Plzni se budou konat ve dnech od 1. do 6. května 2015. Tisková konference si tedy dala úkol informovat nás, media, o definitivním programu těchto 6 hlavních dnů věnovaným oslavám. Spektrum akcí je, jak jsme zjistili, opravdu široké. Program oslav je v poloze kulturní, rodinné, historické, ale i politické (byli jsme ujištěni, že není zpolitizován nějakými trapnými mediálními výlevy stávajících politiků). Podstatné je i to, že slavnost svým významem a rozsahem překračuje vlastně i hranice Plzeňského kraje.

Významu i programu akce také odpovídala i reprezentativní sestava těch,  kteří akci osobně zastřešují.  

 

K dispozici nám pro naše otázky byl především primátor města Plzně - Martin Zrzavecký. Přítomen byl ale i jeho 1. náměstek - Martin Baxa. Dále pak vedoucí odboru prezentace a marketingu, Magistrátu města Plzně - Jana Komišová a programový ředitel Plzeň 2015, o.p.s.  - Jiří Sulženko. Nechyběli ani autoři projektu D Day + 334 - pánové Václav Marhoul a Michal Caban. Takříkajíc za domácí a příjemné hostitele nás pozvaných byl s námi i ředitel programového centra Českého rozhlasu Ondřej Nováček.

Takže, jak se ukázalo, všichni nejzodpovědnější ze zodpovědných.

 

Zatímco primátor města Plzně se skromně hlásil pouze k té části zajištění akce, která se týká zabezpečení, dopravní obsluhy, bezpečnosti a dalších důležitých, leč spíše diváky nepozorovaných věcí, ostatní tu byli za tu viditelnou část programu, kulturní obsah. A co nás tedy čeká, dopadne-li vše dobře a stihneme-li vše vidět, a co nás také nemine? 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Bude to veliké!

Martin Zrzavecký, primátor města Plzně ve svém vstupu zdůraznil především, že by byl rád, kdyby celá akce vyzněla jako nevázaná uvolněná, ze které vyplyne jediné, že Plzeňáci spolu umějí komunikovat a dovedou se bavit. K tomu je samozřejmě ale zapotřebí součinnosti policie, bezpečnostních složek, a také s tím souvisejí zábory prostranství, zajištění průjezdu chystaných kolon, včetně tanků, které projedou historickou trasou celým městem.

  • Patří sem i bezprostřední, ale klidné a nikým nerušené setkání veteránů. Budou tu veteráni američtí, belgičtí, čeští i plzeňští.
  •  
  • K programu patří také opakování fotbalového mače, který se uskutečnil v roce 1945 mezi plzeňskými fotbalisty a americkými vojáky. Bude to tak i tentokrát. A za Plzeň nastoupí stará garda plzeňské Viktorky. Na zápas, jak pan primátor prozradil, se těší, neboť bude provádět slavnostní výkop. Hrát ho prý ale raději nenechají. A když už zmínil své osobní těšení, tak jsme se dozvěděli, že se těší i na retro swingový večer.

 

Martin Baxa, náměstek primátora města Plzeň nás ve svém příspěvku upozornil, že Plzeň slaví vlastně 2 výročí. 70 let od osvobození a 25 let Slavností svobody (proto, že za minulého režimu se to neslavilo a že byly dokonce doby, že se ve škole učilo, že Plzeň osvobodili sovětští vojáci ze strategických důvodů převlečení za americké vojáky, mluvili anglicky, a někteří byli začerněni, aby dodali akci autenticity…).

Jinak nás informoval, že snahou všech bylo a je, aby oslavy byly návratem do atmosféry roku 1945. Mimo jiné i proto, že celá slavnost je identickou součástí celoroční akce Plzeň město evropské kultury. Že by to tak jako v tom roce 1945 dopadnout mohlo, věří z nečekaného a předem neplánovaného vzorku spontánních reakcí Plzeňanů na nedávný průjezd současné americké armády. 

 

Ředitel programového centra Českého rozhlasu Ondřej Nováček připomněl s jistou dávkou hrdosti, že v roce 1945 osvobodili i v Plzni čeští vlastenci a že uchvácením vysílačky a zahájením vysílání vlastně vznikl i ČRo Plzeň. Z jeho informace jsme se také dozvěděli, že Český rozhlas, plzeňský i centrální, budou po celou akci vysílat živě, a to dokonce už od 30. dubna 2015, tedy den před oficiálním zahájením.

 

Seznámil nás také s rozdělením jednotlivých dnů mezi jednotlivé stanice ČRo a jimi vybrané nejvhodnější pořady realizované přímo na místě v terénu.

 

A tak den 30. 4. 2015 je zadán Radiu Junior

  1. 5. 2015 bude patřit stanici ČRo Plus
  2. 5. 2015 se žezla ujme ČRo Dvojka
  3. 5. 2015 bude vysílat Rádiožurnál
  4. 5.  2015 se představí Radio Wawe
  5. 5. 2015 jednotlivé redakce zahraničního vysílání ve svých jazycích a  závěrečný den,
  6. 5. 2015 bude vysílání zakončovat stanice Vltava

 

 

 

Jana Komišová, vedoucí odboru prezentace a marketingu z Magistrátu města Plzně  připomněla, že  je zodpovědná za praktickou část celé akce a v té souvislosti nás informovala, že program všech dnů je plně koncipován pro celou rodinu a nejen pro milovníky vojenské historie, a že bude v rámci města Plzně situován do tří hlavních lokací.

  1. Borský park bude patřit historické technice
  2. Náměstí Republiky návratům do roku 1945

3. Prostor za obchodním domem Plaza budou okupovat vojensko-historické kluby

  1. K celé akci bude přináležet i armádní prostor Ludry, kam bude k dispozici kyvadlová doprava a kde návštěvníci objeví ležení současné české armády. Mezi tím a mnohde jinde bude probíhat bohatý sled kulturních programů všeho druhu.

 

Pánové Václav Marhoul a Michal Caban nás informovali o vložené akci nazvané Z Normandie do Plzně aneb D-Day+334, která se odehraje na náměstí Republiky. Celá záležitost se uskuteční 2. 5. 2015 od 19 do 22 hodin.

 

 

Jak to charakterizoval Václav Marhoul, měly by to být spontánní oslavy. Nic oficiálního, nic bombastického, jen připomínka a pocta veteránům. Proto, když přijímal zadání tohoto programu, si dal 3 podmínky úspěšnosti a neokázalosti.

 

Levné pivo, super program a přívětivé počasí

 

Dvě jsou splněny. Plzeňský pivovar připravil speciální várku piva, kde 5 tisíc piv bude zcela zdarma. Jedná se o pivo Gambrinus uvařené z amerického chmelu a čepovat se bude z dobového automobilu. O super program se pokusili oba autoři. Počasí je tedy už to jediné, co nikdo neovlivní a nezbývá než věřit a doufat.   

 

Václav Marhoul nám také vysvětlil smysl záhadné zkratky v názvu programu. Američané počítali bojovou aktivitu od prvního dne vylodění. Čili ode dne D plus… No, a zakončení války v Plzni byl pro ně den D plus 334. Proto D-Day+334.

 

Od Michala Cabana, spolutvůrce celého programu D-Day+334, jsme se zase dozvěděli, že pro zábavu a uctění veteránů budou k dispozici 2 podia. Že večerní hudební program obstará Ondřej Havelka a jeho Melody Makers a že divákům bude k dispozici i taneční parket. Večerní ohňostroj, který bude součásti programu, obstará společnost Spitfire. Večer se jedno pódium bude věnovat mladým s elektronickou muzikou a druhé bude určeno starším ročníkům a příznivcům country hudby (Taxmeni).

Oba autoři programu pak apelovali, aby diváci přišli pokud možno v retrooblečení, odpovídajícímu roku 1945, případně i v krojích. Ty se tehdy Američanům moc líbily.

 

A letos k nám dorazí 17 amerických veteránů, 5 belgických (protože Plzeň osvobozoval i belgický kontingent pod společným velením), zástupce české jednotky přičleněné tehdy k americké armádě a samozřejmě i veterán místního plzeňského odboje.

 

 

Poslední slovo měl Jiří Sulženko, který zodpovídá za celou akci Plzeň Hlavní město evropské kultury, do níž zapadají i Slavnosti svobody.  Připomněl bohatý doprovodný program, tedy koncerty (v Pekle, v Nové synagoze), osobní prohlídky pro veterány, výstavu Ladislava Sitenského – našeho válečného fotografa, který osvobození Plzně fotografoval a menší expozici fotografií, později jinak proslulého, cestovatele Miroslava Zikmunda, původem Plzeňáka, který v ulicích Plzně fotil v době jejího osvobozování také.

 

Tiskovou konferenci zakončila neformální beseda všech přítomných a individuální rozhovory jednotlivých medií s jednotlivými představiteli Plzně ...

 

Co jsme ještě vyčetli z tiskových materiálů 

Slavnosti svobody v Plzni nabídnou osvobození dobovými americkými tanky, přelet gripenů, i roztančené náměstí v režii Václava Marhoula a bratří Cabanů.

 

Válka není dobrá...je absurdní

Tonny, důstojnický řidič 2. pěší divize Indianhead, americký veterán (zdroj: video)

 

 

 

 

 

 

Slavnostní večer v režii Václava Marhoula a bratří Cabanů přinese i přelety gripenů a dalších letadel Armády České republiky, konvoj více než 300 historických vojenských vozidel, autentické military kempy s dobovými tanky Sherman, Stuart, Hellcat, prezentaci současné české i americké armády, rekonstrukci náletu na plzeňské nádraží Koterov, první koncert americké rockové legendy Lynyrd Skynyrd  i dojemná setkání a besedy s veterány, pamětníky osvobození, vnuky generála Pattona.

 

Hlavní program Slavností svobody pro veřejnost proběhne o víkendu 1. až 3. května 2015, kdy lidé budou moci na různých místech Plzně po celý den navštívit aktivity spojené s dobovým či současným vojenským životem: například autentický vojenský tábor 16. obrněné divize s největší dobovou technikou (tanky Sherman, Stuart, Hellcat) a ukázkami života vojáků v táboře či program klubů vojenské historie z celé České republiky.

 

Lidé budou také moci navštívit Checkpoint Raiders, kontrolní bod současné americké armády, expozici americké pěchoty a jejich ubikace, dále doprovodný program muzea Patton Memorial Pilsen, vidět bohatou prezentaci aktivit Armády ČR a US Army i jak se v roce 1945 lidé oblékali a žili.

 

Kromě toho proběhne řada jednorázových akcí.

 

V pátek 1. května 2015 například obsadí náměstí Republiky americké tanky v rámci historické rekonstrukce jejich příjezdu do Plzně, poprvé nad městem přelétnou gripeny, bude odhalen pomník generála G. S. Pattona na obnovených divadelních terasách a vůbec poprvé u nás vystoupí americká kapela Lynyrd Skynyrd.

 

V sobotu 2. května 2015 bude vzdána pocta americkým, belgickým i československým válečným veteránům. Každý veterán bude přivezen džípem k pódiu, ze kterého mezitím Ondřej Havelka v zásadních bodech odvypráví jeho válečný příběh.

 

V neděli 3. května 2015 je hlavním lákadlem přehlídka 300 vojenských historických vozidel Convoy of Liberty spojená s dalším přeletem letadel Armády České republiky nad centrem města nebo řada koncertů včetně vystoupení vnučky generála Pattona paní Helen Patton a The Mole’sWing Orchestra & The Spitfire Sisters.

 

Po tradičním pietním aktu Díky, Ameriko! uzavře Slavnosti svobody v sobotu 6. května 2015 večer ve Velké synagoze koncert Světlo porozumění, který připravuje Evropské hlavní město kultury 2015. Projekt spojí hudebníky a umělce z různých náboženských a kulturních světů. Vystoupí na něm například Bára Basiková s Michalem Pavlíčkem. Na konci programu zazní v podání všech účinkujících symfonie Dětské transporty do Terezína – 5774 Petera Gyoriho, který zahraje na laserovou harfu.

 

Více informací a podrobný program na www.slavnostisvobody.cz.

 

Na TV spot Slavností svobody se podívejte zde:

https://www.youtube.com/watch?v=UqU_VbPkCpA

 

Na prezentaci projektu D-Day 334 se podívejte zde:  Spustit DVD D-Day To V-Day

 

www.slavnostisvobody.cz

www.facebook.com/Slavnostisvobody

 

Turistické informační centrum města Plzně

301 00 Plzeň

nám. Republiky 41

T.: +420 378 035 330

E.: info@visitplzen.eu

www.visitplzen.eu

 

Hodnocení: 99,9 %

 

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková