Skupinová výstava ´SPOT´ aneb když na kužele světla čekat musíme!

30.09.2014 15:28

Galerie NTK – Praha

30. 9. – 18. 10. 2014

 

 

Na vernisáži pozoruhodné  ´experimentální´ výstavní instalace ´ jsme bloudili galerijní  tmou. Proč?   Jako návštěvníci  výstavy jsme neměli jinou možnost,  než se podřídit ´systému´ determinovanému osvětlením expozice. Výstava navázala na předchozí projekty kriticky zkoumající problematiku ´operačního systému umění´ a zároveň téma současného obrazu - výstavy ´Současná česká malba´ a ´Jedna z možností´, které, stejně jako expozice SPOT, dekonstruovaly a ironizovaly zavedené způsoby práce s médiem výstavy.

Duchům  vstup zakázán nebyl !

Jak jsme rychle pochopili, existující světelné vybavení galerie bylo upraveno sériovým zapojením speciálních časových spínačů, které periodicky vypínají a opět zapínají lampy bodového osvětlení, tzv. spoty. Přibližně 15 minut trvá interval osvětlení, protože je to dáno technickými možnostmi použitého zařízení, což můžeme vnímat jako diktát nám návštěvníkům, především těm, kteří si chtějí fotograficky  jako na www.www-kulturaoke-eu.cz  expozici zachytit. V každém případě dojde k efektu, že oproti jiným výstavám, kdy pobíháme rychle a cvakáme fotoaparátem, zde ´svobodně´zpomalíme,  protože čekáme na kužel  světla, protože jsme zvědavi, co na stěně za fotografii či malbu právě visí.

 

A tak máme  možnost vidět v jeden okamžik pouze neúplnou výstavu a pro komplexní zážitek musíme v galerii určitou dobu setrvat a podvolíme se tak světelnému diktátu…

 

 

 

 

 

 

 

Videa, fotografie, obrazy abstraktní i figurální

Na výstavě zhlédneme takové obrazy, které jsou v úzkém vztahu k obrazům mechanicky reprodukovaným. Např. oblíbeným tématem Petra Maliny jsou návštěvníci výstav. Nejdříve je vyfotografuje a pak je maluje (většinou jsou zády k nám). 


Geometrické malířské abstrakce Davida Krňanského jsou jakýmisi distancovanými ´instantními ´ meta-obrazy s variacemi svých vyprázdněných odcizených kompozic.

 

 


 


 

 

 

I na fotografiích ( i na video) Radka Brousila můžeme sledovat podobný princip vyprázdněnosti. Michal Czanderle se  svou sérií koláží (kombinovaných technik) se rovněž hlásí k avantgardním experimentům s abstrakcí.

Kateřina Zahradníčková výstavu uzavírá svou sérii fotoperformancí Michala Adamovského…

(použito z textu kurátora Milana Mikuláštíka)

Vystavující umělci

Michal Adamovský, Radek Brousil , Michal Czanderle, David Krňanský,

Petr Malina, Kateřina Zahradníčková

Kurátor: Milan Mikuláštík

Praha 6

Technická 6

Vstup: zdarma

Máme otevřeno:

pondělí –pátek  10.00 –18.00 hodin

sobota 10.00 -16.00 hodin

Vstup: zdarma

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

Výstava se koná v rámci Festivalu Fotograf #4 – „vidět a věřit“

Jednotlivé výstavy v parteru i  v Galerii NTK navštěvují řádově stovky až tisíce diváků. Program galerie bývá často reflektován ve zpravodajství předních českých médií. Kurátorem Galerie NTK je Milan Mikuláštík.