Skleněná republika aneb jsme zemí zaslíbenou pro sklo umělecké!

23.09.2014 10:59

Nosticův palác – Praha

23. – 30. 9. 2014

(Den otevřených dveří 27. – 28. 9. 2014)

 

Česká republika je pro umělecké sklo zemí zaslíbenou.  Nejen, že zde v 50. letech  20. století tento fenomén vznikal ve spojení se jmény jako Stanislav Libenský a Jaroslava Brychtová nebo René Roubíček, ale i dnes  zde úspěšně působí desítky sklářských výtvarníků různých generací, což je světový unikát. Obdivuhodná je i šíře sklářských technik, teplých i studených, které dokážou čeští výtvarníci ze všech krajů České republiky  ve spolupráci s českými skláři využít. Proto hovoříme právem o tzv. ´Skleněné republice´.

 

Po Frankfurtu nad Mohanem a Jablonci nad Nisou se výstava ´Skleněná republika: Současné české umělecké sklo´ představila také v Praze. Výstavu zahájila kromě ministra kultury ČR Daniela Hermana i Milada Valečková, ředitelka Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

 

V rámci oslav státního svátku Dne české státnosti si ji můžeme zdarma prohlédnout v rámci Dní otevřených dveří Ministerstva kultury ČR v Nosticově paláci, kam nás co nejsrdečněji pozval ministr kultury ČR Mgr. Daniel Herman.

 

Skleněná republika

Jedná se o unikátní výběr z tvorby 20 sklářských výtvarníků  ze všech krajů České republiky (2009 – 2013), který byl připraven  v rámci čtyř výstav Mezinárodního trienále skla a bižuterie JABLONEC 2014.  Svou premiéru si výstava odbyla v únoru na frankfurtském veletrhu Ambiente, po dobu letních prázdnin ji mohli obdivovat návštěvníci v kostele sv. Anny v Jablonci nad Nisou. Nyní se za finanční podpory a ve spolupráci s Ministerstvem kultury ČR stěhuje do Nosticova paláce v Praze. Výstava prezentuje obdivuhodnou šíři sklářských technik i pestrost aktuálních přístupů ke sklu, které dokážou čeští výtvarníci ve spolupráci s našimi zručnými skláři využít, mezi něž patří např. tavená plastika, stavované sklo, lehané sklo a malované, hutně tvarované a zdobené sklo, broušené sklo, pískované sklo a přejímané, broušené a lepené sklo, ploché a malované sklo… a jiné další postupy.

 

 

Pro návštěvníky je zpřístupněna až do konce září denně na požádání.

V rámci Dnů otevřených dveří pak bude v sobotu 27.

a v neděli 28. září doplněna o prezentaci muzea skla a bižuterie  v Jablonci nad Nisou. Vstup je zdarma.

 

 

Vystavovaní sklářští umělci, jejichž díla nás potěšila

Vladimír Bachorík

Ilja Bílek

Josef Divín

Jan Frydrych

Stanislava Grebeníčková

Klára Horáčková

Martin Hlubuček

Lukáš Jabůrek

Zdeněk Lhotský

Alena Matějka

Ivana Mašitová

Jaroslav Matouš

Ivo Rozsypal

Petr Stanický

Bořek Šípek

Jiří Šuhájek

Věra Vejsová

Eva Vlasáková

Jaroslava Votrubová 

Jiřina Žertová

 

www.msb-jablonec.cz

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: Petr Nový)

Foto: © Ing. Olga Koníčková