Sklářští sochaři: Kryštof Rybák (syn) a Jaromír Rybák (otec) aneb když skleněné jablko daleko od stromu nepadlo!

22.09.2013 20:43

Galerie jedné věci – Praha

Kryštof Rybák: ´Kryštof Rybák 2013´ aneb když inspirace sama nepřijde

3.  – 30. 9. 2013

V rámci  2. Betlémské kulturní noci, která se konala v Praze 18. 9. 2013, za příšerného deště, jsme se v Galerii Jedné věci zúčastnili  (znovu)vernisáže prodejní výstavy  ´Kryštof  Rybák 2013´. Zhlédli jsme přehlídku skleněných prací Kryštofa Rybáka, mladého syna slavného sochaře Jaromíra Rybáka.

Vernisáže se osobně zúčastnil Kryštof Rybák, který si pochvaloval úžasné prostředí Galerie Jedné věci.  Přiznal se nám, že inspirace u něj nepřichází většinou sama, člověk  si musí sednout a přemýšlet.

 

Na výstavě jsme si prohlédli video a nepříliš barvami hýřící artefakty ´Ledové trofeje´, které následují  za  sérií  ´Trofeje´, jež zosobňují omylnost ve zkrocení divokosti přírody. Dále autor vystavil formy, se kterými pŕacuje pracuje.  Jinak pracuje se sklem tak, že má svou vlastní sklářskou pec.  Na výstavě nechyběl ani pověstný  ´domácí mazlíček ´.

 

 Kryštof Rybák

  • narodil se v roce 1979
  • je absolventem Akademie výtvarného umění v Praze, ateliéru J. Hendrycha
  • kombinuje sklo a klasické materiály bronz, zlato
  • autor svérázně pojímá zvířecí motivy, kterými se inspiruje ve svých skleněných artefa ktech
  • počáteční pojímání živočišného motivu autor lehce a ironicky transformuje do svých skleněných, abstraktních,  zdánlivých ´bezpředmětů ´
  • v Liberci vystavil dílo jakéhosi  domácího mazlíčka ´Honey. S touto plastikou (pod názvem ´Zvíře´)  Kryštof Rybák byl nominován  do užšího výběru na Cenu Národní galerie 333
  • mladý, velmi nadějný, autor, poprvé vystavoval  spolu se svým otcem, sklářským výtvarníkem Jaromírem Rybákem  15. 9. 2012 – 19. 1. 2013 v innsbrucké galerii ´Glass Art´ na výstavě ´Rybák & Rybák: Not Only Glass´

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=62gavT3Jdfs#t=28

Galerie jedné věci

Praha 1

Náprstkova 12

e-mail: info@galeriejedneveci.cz

 

Máme zavřeno:   pondělí

Máme otevřeno:  úterý – sobota 12:00 - 18:00 hodin

                                 neděle 12:00 - 18:00 hodin

Hodnocení:  80 %

 

 

 

 

Jaromír Rybák:  ´Cesty za skleněným grálem´  aneb když si jeho ´ryby´ zerotizovat  můžeme?!

Galerie DIAMANT – Praha

5. 9. – 28. 10. 2013

 

Bohužel v důsledku dovolené jsme se nemohli zúčastnit vernisáže prací Jaromíra Rybáka. Navštívili jsme ji tedy po vernisáži. Výstavu zahájili 4.září v 18 hodin  Mgr. Jana Orlíková a Richard Drury.

Víme, co jsou hatterie? Nestvůrné ještěrky!

Jaromír Rybák je tvůrčí. Jeho myšlenky a za nimi jeho fantazie lehce a úspěšně přeskakují z jednoho tématu na jiné. Dokáže najít správný výraz pro svou myšlenku v objektech-sochách plných překvapení. Kdo z nás kdy slyšel o hatterii? Od té doby, co o ní díky Rybákovým sochám vím, mě nutí k přemýšlení. Tyhle krásně nestvůrné ještěrky se rodí se třetím okem. Snad aby viděly, co my už nevidíme. Jeho ryby mají lidské vlastnosti (Šklíba, Drbna), jeho Atlanti nesou břečťan. Jeho Brouci nesou měsíc, nebo Bojují o královnu. Hladové kameny stojí pevně na zemi, ale přejímají poselství shůry. Stejně jako krásná Mísa očekávání. Aby svá díla mohl se zdánlivou lehkostí realizovat musí dokonale ovládat řemeslo a materiál, z něhož tvoří.

Jaromír Rybák je totiž vynikajícím sklářem s duší sochaře. Má vlastní sklářskou pec a vlastnosti tohoto pro Čechy charakteristického materiálu zná do podrobností. Transparentnost skla, schopnost přijímat barvy a nechat je zářit vnitřním světlem je plně v jeho službách. Protože je zároveň bytostný sochař, narazil záhy na limity skla a pokusil se sklo propojit s typickým, stejně ušlechtilým sochařským materiálem - bronzem. Toto zdánlivě nelogické spojení je plně ve službě jeho myšlenek a setkání bronzu se sklem činí jeho plastiky vzrušující.

Jaromír Rybák je ale také vynikajícím kreslířem a od jednostrannosti sochařského řemesla si rád odpočine nad malířským plátnem. Shrnuto, Jaromír Rybák je jedním z nejzajímavějších autorů své generace, vynikajícím sklářem i sochařem. „

(Jana Orlíková)

 

Ze životopisu: Jaromír Rybák- malíř a sklářský výtvarník

  • žák prof. Stanislava Libenského
  • člen SVU Mánes v galerii DIAMANT
  •  je držitelem řady světových ocenění
  •  je považován za jednoho z předních českých umělců
  • jeho expresivní sochy v sobě skloubí sochařské kvality, hru skleněného materiálu i barevné efekty
  •  je zastoupený svými díly: v Moravském muzeu v Brně; Charleroi, Musée du Verre Art et Technique;  Coburgu, Kunstsammlungen der Veste Coburg; Corning, The Corning Museum of Glass; Jablonci n. Nisou., Muzeum skla a bižuterie; Lausanne, Musée des Arts Décoratifs; Sars-Poteries, Musée Atelier du Verre; Liberci , Severočeské muzeum; Paris, Musée des Arts Décoratifs; Praha, Uměleckoprůmyslové muzeum; Praha, Ministerstvo kultury ČR; Notijama, Glass Art Museum; Pardubice, Východočeské muzeum; Kamomura, Koganezaki Glass Museum; Taipei, Grand Crystal Museum ad.

 

Galerie DIAMANT

110 00  Praha - Nové Město

Spálená 82/4

telefon: 224 930 324

máme otevřeno:  úterý – neděle 12.00 – 18.00 hodin

vstup: volný

 https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=WNIFiudUqKY#t=103

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka