Simona Vlková: Najít světlo ve tmě aneb když se musíme opět naučit žít dál nejen pro sebe

31.10.2014 15:45

Palác knih Luxor  - Praha

29. 10. 2014

 

Byli jsme pozváni na křest právě vycházející, v Nakladatelství Fragment,  nové knížky debutující spisovatelky Simony Vlkové, na jejíž prvotinu  ´Najít světlo ve tmě´  aneb obyčejný příběh o lidech, kteří to i přes ztrátu blízké osoby nevzdali a jdou dál, jsme byli samozřejmě i na www.www-kulturaok-eu.cz zvědavi. Na křtu, kdy by se dal vzduch v Luxoru krájet, jaká byla obří návštěvnost,  byly přítomny sama autorka Simona Vlková -  matka Báry a jako hosté herečky Miluše Bittnerová  (v černé radiovce) a subtilní Maruška Doležalová,  jež přispěla do knihy Předmluvou.  Obě herečky upřímně obdivovaly paní Vlkovou, že se vůbec do psaní knihy dokázala pustit, že tak chtěla udělat radost ostatním čtenářům vskutku tak unikátní knihou… Akci moderoval David Salomon, přítomna byla odpovědná redaktorka za Fragment – Romana Homonická. 

 

 

 

 

 

 

Blonďatá s růžovým pramenem vlasů na čele, 180 centimetrů vysoká, energická  autorka právě v den křtu slavila své

narozeniny. Jak víme, událost, která se jí udála před rokem a půl, kdy se se svou dcerou Bárou zúčastnila  maturitního  plese v Praze, jak víme, událost -  tragédie, která spustila nemilosrdný mediální kolotoč. Teprve devatenáctiletá studentka Bára zemřela a její rodina se ocitla pod neuvěřitelným tlakem ze strany médií i veřejnosti. Bářina matka se rok po smrti dcery rozhodla očistit její jméno a uvést chybné a zavádějící informace médií na pravou míru. Začala s přípravou knihy.

 

Na křtu paní Vlková, jež se zase ve svém životě usmívá,  pochválila práci všech zúčastněných na knize, pochválila titulní stranu knihy (siluetu dívky) od  Dominka Broulíka, který Báru znal, a už mluvit nepřestala…že již několikrát chtěla přestat psát své pocity do knižní podoby, ale vždy to překonala….  Věděla, že musí dál psát…že to musí dotáhnout…a že by chtěla po nashromáždění peněz založit příští rok Nadaci a pomáhat stejně postiženým osobám… A o čem knížka je? Vysvětlení přichází přímo od autorky: „Už se to učím, učím se v málo větách sdělit příběh. Vlastně to nedokážu popsat dodnes. Knížka je o mých pocitech, o stavu, kdy jsem se propadala. Píšu o tom, o čem se nepíše a nemluví. Protože svou bolest přece musíme držet v sobě a vypořádat se s ní sami. Ne, já naopak otevírám Pandořinu skříňku.“  Teprve po třech měsících od tragédie, kdy její tělo ji chránilo, kdy měla svou bublinu, ve které si nic neuvědomovala, teprve pak to přišlo a smetlo ji to…

Osobní zpověď o pocitech, které prožívá člověk po ztrátě blízké osoby, ale také o naději, odvaze jít dál a schopnosti znovu „vidět slunce“ .

Příběh začíná na maturitním plese. Mělo se tančit a slavit. Místo toho přišla smrt. Zemřela teprve devatenáctiletá maturantka Bára. Kolem události se roztočil nemilosrdný mediální kolotoč lží, polopravd a omylů. Pro Bářinu matku Simonu šlo o nejtěžší období v životě. Musela čelit nelehkému osudu, ale i tlaku médií a veřejnosti. Po roce se rozhodla uvést vše na pravou míru a napsat knihu o tom, co prožívá. Po zveřejnění nápadu na sociálních sítích začala vznikat tato osobní výpověď, doplněná příběhy lidí s podobnou zkušeností. Otevřená zpověď o pocitech, smutku, vyrovnávání se se smrtí dítěte, ale i o naději a překonání sebe sama. O změně hodnot a uvědomění si, co má doopravdy v životě smysl. O lidech, kteří to i přes těžkou životní zkušenost nevzdali a jdou dál. (oficiální anotace)

 

Otvíráme příběh nic netušících žen -  smutné matky a zemřelé dcery

Příběh začíná velmi pozitivně – studentka Bára, krásná, milá a přátelská dívka, se připravuje na velký večer. Maturitní ples si chtěla užít. Bára, která nevyhledávala alkohol ani jiné návykové látky, kouření dle slov její matky přímo nesnášela, během večera z ničeho nic zkolabovala a už se ji nepodařilo zachránit. Zemřela na svém maturitním plese a první zprávy v médiích okamžitě začaly narážet na téma drog a předávkování. Ačkoliv následná lékařská zpráva přítomnost omamných látek neprokázala, mediální kolotoč omylů, polopravd a nesmyslných informací již nebylo možné zastavit.


Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech

Matka Báry (současně je matkou malé Elišky z 2. manželství)  popisuje své vzpomínky , rok a kousek po té nesmyslné tragédii, popisuje své stavy nejistoty, své pocity bezmocnosti vůči osudu, a to ve velmi krátkých úderných větách.

Víme všichni, že člověk v nesnázích či jakýchkoliv potížích se musí vypovídat, a tak Simona Vlková činí…činí tak nejdříve svými zápisky na Facebooku, zezačátku bez diakritiky, z touhy, aby svěřením své bolesti si trochu ulevila.  Ale bylo to těžké, protože opak je pravdou, kdy autorce začíná bolestně docházet, že její milovaná bytost již opravdu domů nepřijde… ale současně si  uvědomuje,  že se otevírá lidem kolem sebe, protože „nejhorší jsou jen pohledy, které vědí  a mlčí. Nejsme nakažlivé …potřebujeme mluvit a poslouchat, začínají nás zajímat příběhy ostatních…to je lepší, pokud ostatní mluví, můžeme mlčet, ale být součástí. ..“. Dokonce zjistila, že událost prověřila charaktery některých jejích známých, blízkých.. někteří se od ní odvrátili, a naopak získala přátele nové….

 

Prý náhlé úmrtí… policejní zpráva

..“ulevilo se mi…šest měsíců jsem hledala ve své hlavě vraha,hrůza a děs, obviňovala jsem všechny lidi. Vymýšlela jsem si různé konstrukce.“

 

 II. kapitola  - Přátelé

 autorka v druhé půli knihy dala prostor ostatním Barčiným přátelům a přítelkyním, jejich příběhům, jež zapsaly zejména své pocity, když se dozvěděli o náhlém úmrtí Báry :  

Evelyn,  Adéla,  Anetka, Anna Samča, Iva, Ivet, Kristýna, Kupi, Nikola, Nikolka, Orthensa , Lucie, katka

 

III. kapitola - Veselé příběhy

Matka  Báry vzpomíná na příběhy, které prožila se svou dcerou Bárou.. a jiné další vzpomínky…na její vlastní dětství ..kdy dospěje konečně k názoru, že musí ze všech sil připravit krásné dětství své druhé dceři, malé Elišce…

Smíření

„Barča nechce, abychom se trápili, chce, abychom vzpomínali na hezké věci….“(S.V.)

 

Hodnocení:  75 %

Titul: Najít světlo ve tmě

Vydavatelství: Fragment

Provedení: vázaná

Rok vydání. 2014

Číslo vydání: 1

Obálka: Dominik Broulík

Ilustrace: Dana Gregorová,  Jiřinka Inka Danielová, Kateřina Hloucalová Vítková, Martina Šafářová

Doporučená cena: 349 Kč

Počet stran:  240

Žánr:  beletrie pro dospělé /edice Příběhy ze života

 

Ing. Olga Koníčková Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

Nakladatelství Fragment vzniklo v roce 1991 pod názvem Jan Eisler – Fragment a od května 2007 funguje jako Nakladatelství FRAGMENT, s.r.o. V současnosti patří k deseti největším nakladatelům v České republice v počtu vydaných titulů s ročním obratem přesahujícím 120 mil. Kč. Od svého vzniku vydalo více než 2450 různých publikací, jejichž prodej přesáhl 23 mil. kusů výtisků. V roce 2013 Nakladatelství Fragment vydalo 211 knižních novinek a podobně tomu bude i v roce následujícím. Nakladatelství Fragment se daří s úspěchem pronikat i na zahraniční trhy. Do konce roku 2013 bylo uskutečněno celkem 477 prodejů původních projektů do zahraničí. V roce 2005 byla založena pobočka Vydavateľstvo Fragment, s.r.o., se sídlem v Bratislavě. V roce 2013 představil stále rostoucí slovenský Fragment 114 knižních novinek.