Sigrún Ólafsdóttir: Trvalé rozpínání/Sustained Expansion aneb když jsme si protentokrát vybrali latex

23.02.2014 11:13

Muzeum Montanelli – Praha

19. 2. – 30. 5. 2014

 

Na vernisáži  výstavy v pražském Muzeu Montanelli jsme se  vůbec poprvé  v Česku mohli seznámit  s dílem  významné islandské umělkyně Sigrún Ólafsdóttir, která v současné době žije v německém Sársku. Prof. MUDr. Dadja Altenburg Kohl  výstavu oficiálně zahájila slovy, že dílo islandské, osobně přítomné, plavovlasé umělkyně   Sigrún Ólafsdótti, vyžaduje maličko vysvětlení, a tak jsme pozorně naslouchali, a pak nám ještě představila své nové tři spolupracovnice. Poté jsme si vyslechli  tří operní árie , které  nám zapěl operní přítel islandské umělkyně.

 

 

Sigrún Ólafsdóttir – dcera  Olafova

Nejdříve senám dostalo od paní Kohl vysvětlení, jak vznikají na Islandu příjmení. V islandštině jsou dívky a ženy  vždy dcerami svých otců -  ´dóttir´, zatímco chlapci a muži jsou syny svých otců -  ´son´. A tuto koncovku pak mají ve svém příjmení…např. Richardson.. docela by nás zajímalo, jak je to s nemanželskými dětmi bez otců…?

 

Když pracujeme s různým materiálem

Sigrún Ólafsdótti jako věhlasná umělkyně již vyzkoušela jiné materiály, nyní si vybrala především latex – gumu.   Technologicky náročným použitím různých materiálů jako je kůže, železo, či dřevo vzniklo dílo nezvykle vyzývavé, plné napětí a záhad. Objekty pověšené na zdi i v prostoru evokují téměř obřadní či religiózní atmosféru. Octneme-li se s jejími díly sami v místnosti, cítíme napětí, jakoby bychom vstoupili do duchovní dimenze , kterou těžko popíšeme. Při bližším pohledu se napětí stupňuje obsesivně, až eroticky. Zejména monumentální objekt Lucifera nahání hrůzu, přičemž je symbolem feminního založení…

 

a ty tři pohyblivé objekty, které jsou zavěšeny v neustálém pohybu  – ty vyvolávají pocity, že jsme svědky neustálých  změn v našem myšlení, v našich mozcích, v našem konání….můžeme také chvilinku setrvat u  dvou nainstalovaných  videí, jež vypovídají o jiných a dalších dílech islandské umělkyně...

Jak se dostaneme do jiné dimenze?!

  •  V puristických prostorách muzea tak vynikla tvorba Sigrún Ólafsdótti v rámci zajímavé a  pro návštěvníky nečekaně neobyvklé expozice, kde  hledáme  odpověď  na otázku, na jaké asi síly se generují  v psychice člověka ?!.
  • Jsme  svědky obnažení, zahalení, skryté dvojsmyslné hry a následně studeného odstupu i přísné disciplíny.
  • S matematickou přesností a houževnatostí si Sigrún Ólafsdóttir dokáže pohrávat s vlastní fantazií a přenáší ji do prostoru. U autorky je patrných několik poloh, které rezonují s prostorami a atmosférou muzea.
  •  
  •  
  •  
  • Nadace DrAK

118 01 Praha 1

 Nerudova 250/13

Máme otevřeno: úterý – pátek 14.00 – 18.00 hodin

Vstupné: 80 Kč, zlevněné : 40 Kč

 www.muzeummontanelli.com

e-mail: Info@muzeummontanelli.com

 

Muzeum Montanelli (MuMo)

  • je jedním z mála privátních muzeí v České republice. Vzniklo roku 2009 v čísle 13 Nerudovy ulice na Praze 1. Muzeum provozuje Nadace DrAK.
  • precizní rekonstrukce budovy, která respektuje její historii, ale přitom dala vzniknout moderním, výstavním prostorám s esteticky vytříbeným minimalistickým designem, je ojedinělým zjevem v historickém jádru Prahy.
  • svým interiérem, svojí kvalitní prezentací a především výstavním programem si MuMo vybudovalo potenciál, díky kterému se stalo centrem kvalitního současného umění. V prostorách muzea bylo doposud představeno mnoho výstavních projektů.
  • průměrná doba trvání výstav je 3 měsíce.
  • další výstavy se uskutečňují mimo půdu Muzea, převážně v prestižních německých muzeích i galeriích.
  • ze seznamu výstav lze vysledovat profilaci této moderní, otevřené výstavní instituce se širokým záběrem, zacílené i na mezinárodní publikum. Program muzea se rozpíná od prezentace současných českých výtvarníků přes významné světové umělce až po autory, kteří se vymykají jakékoliv klasifikaci a bývají zařazováni pod pojem art brut.
  • jako doprovodné akce k výstavám, organizuje MuMo též workshopy pro děti a školní mládež a komentované prohlídky, které jsou kromě češtiny vedeny také v angličtině nebo v němčině.
  • součástí muzea je přívětivá, klidná kavárna s galerií a prodejna knih, kde mohou návštěvníci strávit nerušené chvíle.
  •  

Hodnocení:  85 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: MuMo, internet, autorka