Seriál III. – Tradiční japonské hračky aneb víme, co ´origami´ znamená?

06.06.2013 16:39

Seriál III. – Tradiční japonské hračky aneb víme, co ´origami´ znamená?

 

Muzeum hlavního města Prahy uspořádalo ve spolupráci s Národním muzeem výstavu japonských hraček ze sbírek Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur s názvem „Hrajeme si celý den“. Výstava potrvá do 16. 6. 2013 v zámeckém areálu Ctěnice, ve výstavním sále Špejchar. Představujeme zde hračky a předměty, se kterými si v minulosti hrály japonské děti, a další unikátní exponáty. Nahlédneme  do zvyklostí japonské kultury a tradic jednotlivých svátků. Pro děti jsme připravili hernu s replikami některých hraček, které si budou moci vyzkoušet.

 

Všechny děti světa si hrají s hračkami. I v Japonsku. A oblíbené a osvědčené hračky se stávají tradicemi, překračují tak několik staletí.  I když již od 30. let 20. století si japonské děti hrají s ´moderními´ hračkami, vyráběných především z plastů, tak tradiční hračky nadále se v Japonsku vyrábějí dál aspoň jako dárky, suvenýry, talismany či amulety pro štěstí…

 

  • V Japonsku, které si na tradice potrpí, můžeme napočítat tradičních japonských hraček přes tisíc druhů. Rozdělujeme je do tří skupin:
  • Hračky, se kterými si děti hrají – hliněné, papírové předměty a míčky…
  • Hračky umělecky zpracované -  malovaní draci, zdobené dřevěné pálky na japonský badminton,  masky pro tradiční divadlo, panenky  z porcelánu…
  • Hračky jako talismany - skládanky, dřevoryty, kultovní předměty, momotaro, daruma

 

Víme, co znamená slovo  ´origami´?

Origami (z japonštiny) znamená "skládat papír". Skládání papíru má v Japonsku dlouhou tradici, ale rozvíjelo se i v jiných zemích. Je dodnes je známé po celém světě  a oblíbená hra, zejména dětmi. My starší jsme si vyhráli o přestávkách ve škole, když jsme z jakéhokoliv kousku papíru skládali nebe – peklo- ráj,  či lodičky i parníčky. A že je to princip ´origami´, jsme vůbec netušili.

 

 

Kdy je ´origami´ uměním?

Pokud skládáme složitější tvary, můžeme to už považovat za umění – skládáme z papíru rozličné motivy, mnohdy sebefantasknější.

 

Z historie vzniku ´origami´

Pravděpodobné  začátky ´origami´ sahají do 9. století, když jsme je využívali pro výzdobu   šintoistických svatyní a při náboženských obřadech. Teprve ve 17. století  se ´origami´ dostalo do širších vrstev jako zábava a můžeme říci, že až do 19. století strmě jeho obliba stoupala. Dokonce se ´origami´stalo uznávaným uměním.

Principem ´origami´ je, abychom většinou z papíru něco vytvořili pomocí překládání papíru.  V současné době můžeme používat lepidlo, abychom model zpevnili a konzervovali. Počet prvotních technik origami známe relativně málo, ale  kombinujeme-li tyto základní postupy,  poskládáme  papír  do různých tvarů.  Na trhu je dostatek knih, kde se můžeme s jednotlivými způsoby skládání a  návody, jak na to, seznámit. V každém´případě je ´origami´ zkouškou trpělivosti. Nejznámější ´origami´ skládačkou je např. papírový jeřáb.

 

´Origami´ v Japonsku

V Japonsku je ´origami´ stále nesmírně populární. Již v mateřských školách se učí děti skládat z papíru. Můžeme říci, že je to levná zábava, jedna z nejlevnějších, postačí čtvrtka papíru a troška fantazie a trpělivosti.  Největším dokladem toho, co pro Japonce ´origami´ znamená, je pomník dětským obětem atomové bomby v Hirošimě - Děvčátko skládající jeřába. Byl vytvořen podle dívenky Sadako, která trpěla v důsledku ozáření leukémií a podle staré japonské legendy se snažila poskládat tisíc papírových jeřábů, aby se uzdravila; nemoc však byla rychlejší.

Typy skládanek

  • pohyblivé – můžeme s  nimi manipulovat (kroutit, tahat), například skákací žabička nebo nebe-peklo-ráj.

 

  • Modulární – skládáme je z více dílů, které pak do sebe navzájem zasouváme…. můžeme je nazvat  ´3D origami´ (ozdobné květinové koule)

 

  • mokré -  navlhčíme-li papír, je s ním skládání snadnější, je vhodné pro složitější modely

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: internet